Hulevesi talteen! Näin teet pihallesi trendikkään sadepuutarhan

Hallitsemattomasti virtaavat sade- ja sulamisvedet voivat aiheuttaa puutarhassa harmia, mutta taitavalla suunnittelulla käännät virrat voitoksi. Kerää ilmaista kasteluvettä ja istuta kosteudessa kukoistavia kasviryhmiä.

Teksti Heidi Haapalahti

Kuvat Teija Tuisku

Keväällä sulavat lumikuormat, kesällä rankkasateet ryöppyävät, ja syyssateet vain jatkuvat ja jatkuvat. Välillä puutarhaan kertyy kosteutta enemmän kuin olisi tarpeen. Tällaisia talojen katoille ja puutarhan pinnoille keräytyviä vesiä kutsutaan hulevesiksi.

Vesi on elämän ehto, mutta hallitsematon hulevesi voi aiheuttaa ongelmia niin kasvillisuudelle kuin puutarhan rakenteillekin, ja pahimmassa tapauksessa se tekee tuhoa myös ­rakennuksille.

Vaikka todelliselta tulvalta vältyttäisiinkin, holtittomasti virtaava ­vesi voi esimerkiksi huuhdella pois multaa istutusalueiden kasvien juurilta tai uurtaa hiekkakäytävät piloille. Kun kaikki hulevesi ei imeydy maahan, sitä saattaa kertyä lammikoiksi hankaliin paikkoihin. Varsinkin tiiviillä savimailla tai vaikkapa asfaltoiduilla pinnoilla tämä on yleinen ­ongelma.

14.07.2022

X