Sisustus

Kuusihenkinen perhe halusi kodin, joka toimii – ja sellaisen perhe sai

Nina ja Tuomas Rouhikon uusi omakotitalo on rakennettu neljälapsisen perheen toiveiden mukaan. Nyt kaikilla on oma huone, lisäksi yläkerrasta löytyy suuri keittiön ja olohuoneen yhdistävä oleskelutila.

Miksi halusitte rakentaa?

Nina: Emme halunneet suurempaa omakotitaloa, vaan toimivamman. Entinen kotimme oli puinen perinnetalo amerikkalaistyylisine terasseineen. Mutta arkea helpottavat tilat eivät toimineet. Meiltä puuttui toimiva kodinhoitohuone, joka on ensiarvoisen tärkeä kuusihenkisessä perheessä.

Tuomas: Meidän edellisessä kodissa oli neliöitä riittävästi. Makuuhuoneet olivat isoja, mutta perheen kasvaessa kaikille ei löytynyt omaa huonetta. Nyt on toisin.

Arkkitehti Marko Raiskin suunnittelma Porin asuntomessukohde.
Arkkitehti Marko Raiskin suunnittelemaa taloa peittää alhaalla lehtikuusi. Talon kakkoskerros on verhoitu mustilla kattotiilillä. Talon alakerrasta löytyy erillinen keittiöllä varustettu yksiö, jota perhe käyttää työtilana ja vierashuoneena.
Porin asuntomessukohde, pohjapiirustus
Neliöitä talosta löytyy 200 neliömetriä.

Millaisen talon halusitte?

Nina: Halusimme aikaisempaa yksinkertaisempaa ja skandinaavisempaa tyyliä ja ehdottomasti puutalon. Halusimme erillisen pihasaunan ja alakertaan työstudion, joka toimii aluksi Tuomaksen työtilana ja myöhemmin yksi lapsista voi asua siellä.

Lue myös: Ulkoa moderni lato, sisältä englantilainen countryhouse – nuorenparin uudistalo hurmaa Mathildedalin ruukkikylässä

Tuomas: Halusimme puisen, toimivan ja modernin arkkitehdin piirtämän talon. Yksinkertaisen ja selkeän. Kun hahmottelimme itse tarvittavia huoneita ja tiloja, saimme 350-neliöisen talon. Törmäsimme asuntomessuilla clt-puumateriaaliin ja kiinnostuimme siitä. Myös arkkitehtimme Marko Raiski oli tutustunut tähän uuteen materaaliin.

Musta keittiö
Puustellin mustassa keittiössä riittää tilaa useammallekin kokkaajalle. Kattovalaisimet ovat Innoluxin mallistosta ja keittö- jakkarat Woodnotesin valikoimasta.

Talonne ei ole talopakettitalo, miten yhteistyö arkkitehdin kanssa sujui?

Nina: Hän halusi aluksi tietää, haluammeko yksi- vai kaksikerroksisen talon. Ovatko oleskelutilat ylhäällä vai alhaalla. Talon alkuperäistä suunnitelmaa ei tarvinnut kovin paljon muuttaa, huonejako pysyi alusta lähtien samana.

Tuomas ja Nina Ruohikko lapsien kanssa.
Tuomas ja Nina Rouhikon talon alakerrassa on nuorison valtakunta, pienempien huoneet sijaitsevat yläkerrassa.

Tuomas: Muutama vuosi sitten opiskelin omaksi ilokseni hieman arkkitehtuuria. Tutustuin silloin Markoon ja ajatuksemme menivät yksiin. Eräs hänen ideoistaan oli alakerran lastenmaailma, jossa kolme huonetta on erotettu toisistaan liukuovilla. Kun liukuovet avataan, nuoriso saa käyttöönsä yhden ison tilan.

Lue myös Kaksplus.fi: 7 henkeä ja 72 neliömetriä? Moni perhe karsii nyt tilaa, tavaraa ja huoneita – ”Teinit soittelevat vaatehuoneesta”

Miten arjen toimivuus parani uudessa talossa?

Nina: Peseytyminen, pyykkääminen, vaatehuolto, vaatesäilytys ja sekalainen tavarasäilytys sekä pukeutuminen sijoittuvat kaikki alakertaan muutaman askeleen päähän toisistaan. Samasta tilasta löytyy myös kura- eteinen.

Parvekkeen sisustus
Oleskeluparvekkeelta avautuu näkymä naapuritalojen kattojen ylle. Säkkituolit, Nordic Swan Living.

Tuomas: Valitsimme talon julkisivuun huoltovapaat materiaalit, jotka eivät vaadi talonmiehen hommia. Lehtikuusipinta harmaantuu itsestään eikä kattotiilillä päällystetty pinta kaipaa maalaamista.

Miten yhteistyö sisustussuunnittelijan kanssa sujui?

Nina: Tutustuimme sisustussuunnittelija Paula Hellbergiin parhaan ystäväni kautta, joka innosti meitä sisustamaan aistiesteettömästi. Tarkoituksena oli saada rauhallinen koti, johon on ihanaa tulla ja jossa on ihana olla. Paula piti kokonaisuuden koossa. Hän on pitänyt suunnittelun ohella myös tavaratilaukset, logistiikan ja stailauksen hyppysissään.

Tuomas: Kokonaisuuden hallitsemisessa Paula on ollut suureksi avuksi.

Parasta tässä kodissa ovat tunnelmaa tuovat puupinnat ja toiminnallisuus.

Johanna Oraksen taideteos
Oleskelutilaa hallitsee Johanna Oraksen taideteos. Sera Helsingin matto rajaa Hakolan daybedin, sohvan ja sohvapöydän omaksi ryhmäkseen.

Miten olette ratkaisseet tavaroiden säilytyksen?

Nina: Mitkä tavarat? Olemme vähentäneet kaikkea tavaraa. Meillä ei ole kaappeja makuuhuoneissa, vain sängyissä säilytyslaatikot, joihin vuodevaatteet ja varapeitot mahtuvat. Vaatteet ja muut tavarat säilytetään kodinhoitohuoneen liukuovikaapeissa. Makuuhuoneemme yhteydessä on lisäksi vaatehuone.

Porin asuntomessukohde
Vanhempien makuuhuone sijaitsee olohuoneen vieressä ja sieltä on käynti parvekkeelle. Stellarbedin vuoteiden rungossa on kätevät säilytyslaatikot. Yöpöytänä toimii Tapio Anttilan Asko-sohvapöytä. Valaistuksesta huolehtii Menun valaisin.
Lastenhuoneen sisustus
Linnean huoneessa on pehmeä valkoisen ja roosan sävyinen värimaailma. Parvisänky on Lumokidsin ja seinänaulakot Maija Puoskarin.

Mikä tässä kodissa on parasta?

Nina: Parasta ovat tunnelmaa tuovat puupinnat ja toiminnallisuus.

Tuomas: Kokonaisuus on parasta, vaikka tämä oli rankka projekti. Rakennuksella on vierähtänyt monta 17-tuntista työpäivää. Halusimme rakentaa ekologisesti ja aistiesteettömästi. Rakenteissa ei ole muovia ja talo on suurimmaksi osaksi täyspuuta. Jos puu kastuu, se myös kuivuu.

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2018.