• Tilaajille

Ostitko lautamökin? Varaudu korjaamisessa näihin ongelmiin

Yli 50 vuotta sitten rakennettu lautamökki kannattaa tarkastaa huolellisesti ennen ostoa. Ongelmia voivat aiheuttaa etenkin maanvaraiset laatat, joiden päälle mökin perustukset on tehty.

Teksti Sami Takala

Kuvat OM-arkisto

40–50 vuotta vanhoissa lautamökeissä on kevyet seinärakenteet ja maanvaraiset laatat, jotka aiheuttavat herkästi kosteusvaurioita. Päänvaivaa aiheuttavat erityisesti maanvaraiset laatat, joissa on paljon kosteusvaurioita, kertovat Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen PRKK:n toimitusjohtaja Mikko Juva ja neuvontainsinööri Timo Jokela. 

Ongelmat johtuvat siitä, että laattojen alla oleva maapohja on usein täytetty hiekalla, jolloin maaperästä nousee kapillaarista kosteutta laattaan ja laatta kastuu. Sisätiloissa lattioita on puolestaan päällystetty pinnoitteilla, jotka eivät kestä kosteutta.

Myös kattovuodot ovat yleisiä. Esimerkiksi alkuperäisten mineriitti- ja bitumihuopakattojen tekninen käyttöikä on kulunut jo umpeen, eikä rakennuksissa ole monestikaan käytetty aluskatteita. Hyvällä tuurilla vanha vesikatto ei ole vielä vuotanut.

02.08.2021

X