Äidin kuolema korona-aikaan rikkoi siskosten välit: riitaa tuli hautajaisista ja koko elämästä 

Kun äiti kuolee, aikuiset lapset käyvät toistensa kimppuun ja välit napsahtavat poikki. Tarina on valitettavan tavallinen. Psykologi neuvoo, miten tällaisen katastrofin voisi estää.

Teksti Sirpa Pääkkönen

Kuvat iStockphoto

Nuorempi sisar kertoo: Äitini kuoli alkuvuodesta tiukimpien koronarajoitusten aikaan. Hautajaisia järjestäessäni jouduin arpomaan, ketkä sukulaisista mahtuisivat mukaan, koska kirkkoon sai tulla vain muutama. Sisareni asuu ulkomailla. Hänen kotimaassaan korona levisi tuolloin vauhdilla. Pyysin, että sisareni jäisi pois hautajaisista, koska maahan tuloakin oli rajoitettu Suomessa. Hän suostui.

Mietin muistotilaisuuden järjestämistä, mutta rohkeuteni petti. Päätin olla järjestämättä koko tilaisuuden, etten riskeeraisi sukulaisten terveyttä.

Sisareni närkästyi päätöksestäni. Hän syytti minua siitä, etten antanut hänen surra yhdessä sukulaisten kanssa. Hänen mielestään olin ylivarovainen koronan suhteen. Hän sanoi minulle puhelimessa, että tauti oli jo kohta voitettu rokotusten avulla. Väitin vastaan, koska omia ystäviäni ja läheisiäni sairastui tautiin.

30.09.2021

X