Leena-Maijan, 35, äiti soittaa aikuisille lapsilleen joka päivä ja piipahtaa kylään milloin tahansa

Jotkut vanhemmat haluavat olla tekemisissä aikuisten lastensa kanssa niin tiiviisti, että se ahdistaa. Psykoterapetti kertoo, miten ongelmaa kannattaa alkaa ratkoa.

Teksti Kristiina Walstén

Kuvat iStockphoto


”Meitä on kolme sisarusta ja olen meistä vanhin. Isään jokaisella on normaali suhde, mutta äidistä on tullut riesa. Hän soittaa meille aikuisille lapsilleen vuoron perään joka päivä. Äiti pitää itsestäänselvyytenä, että hän saa jakaa omat asiansa meille. Samoin hän odottaa, että me puhumme hänelle kaikki asiat elämästämme. Siskojeni luona äiti saattaa piipahtaa koska tahansa. Itse olen muuttanut eri paikkakunnalle siksi, että saisin edes vähän tilaa hengittää. Äiti on vielä työelämässä. Mutta silti häneltä liikenee aikaa meille todella paljon. Jopa enemmän nyt, kuin ollessamme lapsia.

Onko äitini narsisti, vai mistä tuollainen käytös johtuu? Miten äitini ymmärtäisi, että olemme jo itsenäisiä aikuisia? Entä millä keinoilla näin vaikean äiti-tytär-suhteen saisi muutettua normaaliksi?” kysyy Leena-Maija, 35.

”Ensimmäiseksi minulle tulee mieleen, miksiköhän Leena-Maija ei ole puhunut asioista äitinsä kanssa suoraan. Toinen asia on se, että onkohan perheessä tapahtunut jotain muutoksia, jotka ovat saaneet vanhemman tukeutumaan lapsiinsa enemmän kuin ennen,” pohjustaa psykoterapeutti Anita Birstolin.

14.12.2021

X