Super-Sannalle, 49, sysätään koko ajan lisää töitä – psykologi varoittaa, mihin ylitehokkuus voi johtaa

Sanna on kiltti, ahkera ja tehokas työntekijä, jonka työmäärä vaan lisääntyy ja lisääntyy. Miten hän pääsisi ulos noidankehästä?

Teksti Hanna Vilo

Kuvat iStockphoto

”Teen hallinnollista suunnittelutyötä. Olen nopea ja huolellinen. Pystyn keskittymään koko työpäivän ajan siihen, mitä teen. Koska olen tehokas, minulle sysätään koko ajan lisää töitä. Työaikapankkiin ei kerry saldoa, koska teen työt niin rivakasti työaikana. Välillä työ stressaa, ja herään yölläkin miettimään, olenko muistanut kaiken.

Tiedän, että olen turhan kiltti. Jos kollega on ollut lomalla tai sairaana, olen auttanut häntä oma-aloitteisesti. Olenko työntekijänä liiankin vastuuntuntoinen ja hyväsydäminen?” kysyy Sanna, 49.

”Ensin Sannan kannattaa tiedostaa omat supervoimansa. Hän kertoo olevansa nopea, huolellinen, tehokas ja keskittymiskykyinen. Nykyajan työelämässä ne ovat erittäin arvokkaita ominaisuuksia. Varsinkin kyky keskittyä pitkään on jopa poikkeuksellinen piirre, sillä suuri osa tietotyötä tekevistä kärsii nimenomaan keskittymiskyvyn ongelmista”, sanoo organisaatiopsykologi ja psykoterapeutti Annamari Heikkilä Terveystalosta.

21.10.2021

X