Anja, 65, pystyi syömään refluksitaudin pahimmassa vaiheessa vain puuroa ja jäätelöä: ”Oloni oli pitkään toivoton”

Voimakkaat refluksitaudin oireet yllättivät Anja Huttusen, 65. Hän huomasi, että niihin vaikuttivat niin ruokavalio kuin henkinen olotilakin.

Teksti Hanna Vilo

Kuvat Hanne Manelius

”Koin närästystä ja happovaivoja ensimmäisen kerran vähän alle kolmekymppisenä raskauden loppuvaiheessa. Vaiva on raskaana olevilla yleinen, enkä huolestunut siitä kovin paljon. Synnytyksen jälkeen se hävisikin itsestään.

Vuosien varrella närästysvaiva palasi aina silloin tällöin. Pahoja jaksoja oli erityisesti stressaavissa elämäntilanteissa, kuten avioeroni aikaan ja silloin, kun minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisäksi vatsani oikutteli muuten. Kärsin ärtyvän suolen oireyhtymästä, minkä takia minun piti olla tarkka syömisien kanssa.

Reilut neljä vuotta sitten närästysvaiva palasi yhtäkkiä hyvin voimakkaana. Tunsin poltetta ruokatorvessani, kurkussani, kielessäni ja rintakehässäni. Minusta tuntui jatkuvasti kuin sisälläni olisi ollut polttavaa happoa. Kipu oli rintakehässäni niin kova, että sitä olisi voinut luulla sydänkohtaukseksi.

14.11.2021

X