Eija kärsi hurjista oireista 25 vuotta ennen kuin sai diagnoosin Sjögrenin syndroomasta: ”Olin valtavan helpottunut, ­­että oireilleni oli selitys”

Lamaannuttava väsymys, toistuvat sylkirauhas- ja silmätulehdukset, tuskallisen kipeät jalkaterät ja nivelkivut piinasivat Eija Tammista, 64, yli kaksi vuosikymmentä. Kerran hänen sylkirauhasensa kasvoi kananmunan kokoiseksi. 

Teksti Hanna Vilo

Kuvat Samuli Ikäheimo

”Ensimmäiset oireeni muistan hyvin. Olin 21-vuotias ja istuin opiskelukaupunkini Vaasan puistossa lukemassa tenttikirjoja. Tunsin leukaluun päällä kipua, ja olo oli huono. Ensin luulin, että kyse oli vain vilustumisesta.

Kipu kuitenkin yltyi, ja minun oli pakko lähteä sairaalaan. Siellä lääkäri tunnisti heti, että kyse oli sylkirauhasen tulehduksesta. Sain sen hoitoon antibiootti­kuurin, ja tulehdus hävisi parissa viikossa.

Valitettavasti sylkirauhastulehdukset eivät jääneet vain yhteen kertaan, vaan niitä alkoi ilmaantua monta kertaa vuodessa. Joka kerta kokemus oli todella kivulias. Varsinkin syödessä minusta tuntui kuin sylkirauhasessani olisi kulkenut pieniä teräviä lasinpalasia.

18.07.2021

X