Marika, 29, sairastaa fibromyalgiaa ja siksi kevyt hipaisu voi tuntua voimakkaana iskuna

Kaikki sairaudet eivät näy päälle päin. Ihminen voi kärsiä kovastakin kivusta ilman, että ympärillä olevat sen huomaavat. Psykologi neuvoo, miten voit tukea kipupotilasta oikein.

Teksti Sirpa Pääkkönen

Kuvat iStockphoto

Marika kertoo: Ensimmäiset oireeni koin 19-vuotiaana. Tauti alkoi pikku hiljaa erilaisina kiputuntemuksina ympäri kehoa. Seuraavien vuosien aikana kivut yltyivät sietämättömiksi. Kävin lääkärissä, mutta esimerkiksi reumapolilla ei osattu auttaa minua. Kun kivut olivat kestäneet noin seitsemän vuotta, sain lopulta diagnoosin fibromyalgiasta. Minulle määrättiin lääkeitä, jotka helpottavat elämääni, vaikka kivut jatkuvat.

Fibromyalgiaa tunnetaan melko huonosti. Siihen liittyy monenlaisia ennakko-oletuksia. Jopa lääkärit ja hoitohenkilökunta voivat kyseenalaistaa tautia. Sairauden syytä ei tiedetä, mutta se tiedetään, että tautia sairastavan kivunsäätelyjärjestelmä on yliherkkä. Fibromyalgia ei ole samanlainen tauti kaikille. Oloa helpottavat yksilölliset hoidot, joita löytyy kokeilemalla.

Minulla sairaus ilmenee kipuna, joka vaihtaa paikkaa. Kovaa kipukohtausta en pysty ennakoimaan. Pahat kohtaukset lamaannuttavat, kun jalat meinaavat mennä alta. Sairaus läpäisee koko elämäni. Se on vaikuttanut työhöni ja harrastuksiini. Stressi ja vuodenaika vaikuttavat kiputuntemuksiini. Kesäisin voin yleensä paremmin kuin kylmien ja kosteiden säiden aikana.

12.12.2021

X