Vappu Pimiän ihana lasagne

Lasagne on monen perheen suosikkiruokaa!

Minun versioon tulee jauheliha- ja juustokastikkeen lisäksi yksi kasviskerros, johon upotetaan herkullisia marinoituja munakoisoviipaleita, joiden reseptin löydät lasagneohejeen perästä.

Voit tehdä lasagnesta vegeversion jättämällä jauhelihan pois kastikkeesta. Tämän voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, sillä minusta se on parhaimmillaan makujen vetäydyttyä.

Herkullinen lasagne

valmistusaika aktiivinen 60 minuuttia, passiivinen 45-60 minuuttia

4 annosta

Lihakastike

500-600 g naudan jauhelihaa (tavallinen tai paisti)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tlk (400-500 g) paseerattua tomaattia

1-2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta basilikaa

ripaus sokeria

suolaa

mustapippuria

muutama ripaus paprikajauhetta ja halutessasi chiliä

loraus oliiviöljyä

(loraus vettä)

(1 vasikan fondi- tai lihaliemikuutio)

Juustokastike

1 litra maitoa

50 g voita

1 dl vehnäjauhoa

150 g juustoraastetta (emmental)

ripaus suolaa ja vähän rouhittua mustapippuria

Kasviskerrokseen

marinoituja munakoisoviipaleita

2 tomaattia viipaloituna

½ dl pestoa

(muutama aurinkokuivattu tomaatti silputtuna)

10-15 lasagnelevyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista lihakastike ensin. Silppua sipulit ja kuullota ne lorauksessa oliiviöljyä. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se. Kaada joukkoon tomaattimurska ja paseerattu tomaatti sekä lisää mausteet. Anna kiehahtaa ja tiputa lämpöä, niin että kastike porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan, muista sekoittaa välillä.

Valmista juustokastike, helpoimmin se valmistuu teflonpinnoitetussa kattilassa, sillä maitokastikkeet palavat helposti pohjaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Pyörittele jauho-rasvaseosta vispilällä hetki, mutta älä anna jauhojen ruskistua, hetki kuplimista riittää. Kaada maito sekaan koko ajan vispaten pohjaa myöten. Sekoita kastiketta koko ajan pohjaa myöten niin kauan, että kastike alkaa kiehua ja sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja pippuria.

Levitä uunivuoan pohjalle lasagnelevyjä ja siihen puolet jauhelihakastikkeesta sekä 1/3 osa juustokastikkeesta. Lado päälle lasagnelevyjä ja toiseen kerrokseen pesto, munakoiso- sekä tomaattiviipaleita ja halutessasi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kaada päälle 1/3 osa juustokastikkeesta. Lisää vielä yksi kerros lasagnelevyjä ja toista ensimmäinen kierros, niin että juustokastike jää päällimmäiseksi. Kypsennä lasagnea uunissa noin 45-60 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummua. Voit tarjoilla lasagnen heti tai seuraavana päivänä, jolloin se mielestäni on parhaimmillaan.

Marinoidut munakoisot

1 keskikokoinen munakoiso

½- 1 valkosipulinkynsi

muutama hyppysellinen sokeria

muutama hyppysellinen suolaa+ lisäksi reilusti n. 1-2 rkl munakoisojen itkettämiseen

rouhittua mustapippuria

muutama loraus balsamicoa

muutama loraus hyvää oliiviöljyä

Leikkaa munakoisot suhteellisen ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle vadille tai vaikka uuninpellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa, noin 1-2 rkl. Anna seisoa noin puoli tuntia. Tätä prosessia kutsutaan itkettämiseksi, joka poistaa munakoisosta mahdollisen karvauden. Näet kuinka munakoisot alkavat ns. hikoilla tai itkeä. Tämän jälkeen huuhtaise ne nopeasti kylmän veden alla ja taputtele viipaleet kuivaksi talouspaperilla.

Tässä vaiheessa silppua valkosipuli pieneksi ja kerää muutkin ainekset lähelle, varaa myös laakea vati tai lautanen, jolle olet valmis latomaan ja marinoimaan kuumat munakoisot. Laita paistinpannu liedelle ja kuumenna se tulikuumaksi, paahda munakoisoviipaleita molemmin puolin kuivalla ja kuumalla pannulla, niin että saavat vähän väriä.

Lado aina pannullinen kerrallaan viipaleita eli noin 5-6 kpl lautaselle ja ripottele päälle hyppysellinen sokeria, pari hyppysellistä suolaa, vähän valkosipulia ja mustapippuria sekä loraus balsamicoa ja oliiviöljyä. Toista tämä niin monta kertaa, kuin munakoisoja riittää, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala pannulla. Voit tietysti paahtaa kaikki viipaleet kerralla ja marinoida kaikessa rauhassa, mutta itse pidän nopeasta tahdista ja pienestä kiireestä keittiössä. Munakoiso myös imee itseensä parhaiten marinadin, sen ollessa mahdollisimman kuuma. Jätä munakoisokerrokset marinoitumaan huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Jos teet ne hyvissä ajoin etukäteen, säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Ruokarakkaudella,

Vappu

 

Kommentit (2)

Ei kukaan enää itketä munakoisoja 2000-luvulla.

Minä taidan olla sitten vanhanaikainen. 🙂 -Vappu

Kommentoi juttua: Herkullinen lasagne

Vastaa käyttäjälle Vappu Pimiä Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä jengi on täyttä 💎💎💎❤️❤️❤️ #friendsandfamily #businessandpleasure #aikuistenilta
  • Tänään alkaa @cmorefi ssä mun suosikkisarjan Roban uusi kausi! Jos olisin mies, väijyisin sitä tämän näköisenä!😂Nyt sulla on mahis ottaa @cmorefi viihdepaketti ilmaiseen kokeiluun 4vkoksi koodilla VAPPU Linkin löydät biosta ja kun painat sitä kokeile ilmaiseksi kohtaa ja scrollaat sitten ihan alas, siellä kysytään tuota koodia, joka antaa sulle 4vkoa ilmaista, kahden viikon sijaan. Et sitoudu mihinkään ja voit perua tilauksen koska vain. Normaalisti hinta on 12,90/kk. Niin ja onhan siellä vaikka mitä muutakin katsottavaa. Koodi on muuten voimassa 14.6.2019 asti. #kaupallinenyhteistyö w @cmorefi #manme #roba #kotimainendraama
  • Koko meidän mökkiaikana olen löytänyt korvasieniä tasan kerran. Tänään mun sienitutka sanoi, että aamulenkiltä (joo kävelin) löytyy ja niinhän niitä löytyi! Viikonloppuna syödään korvasienimuhennosta! 😍👌🍄#morels #korvasieni #sienihulluus #mushroomhunting #lähiruoka #inseason
  • #iltauinti #nofilter
  • Ollaan huhkittu koko päivä puutarhahommissa ja Teemu on kiltisti kaivanut pyynnöstäni kuoppia uusille marjapuskille. Joten kun hän pyysi pihvileipää iltapalaksi , hän sai pihvileivän! Parasta on, että käytin kaapin jämiä leivän tekoon:eiliseltä jäi pieni pala lähitilan luomulihaa, tämän päivän hollandaise kastikkeesta lähikanalan luomumunien valkuaiset, jotka paistoin leivän väliin. Sämpylä oli jo elämän ehtoopuolella, mutta sai uuden elämän paahtimessa ja salaattikerän vikat lehdet sekä aamupalalta jääneet tomaatin siivut sujahtivat leivän päälle ja lounaalta jääneet perunat paistoin kylkeen. #leftovers #beefsandwich #jämäruokaa #lähiruokaa #comfortfood #käteväemäntä
  • Viola päätti heittää talviturkin ja hyppäsi kolmesti laiturin nokasta. 😍👌💪#äidintyttö #likemotherlikedaughter #talviturkkiheitetty #mygirl #mökkilife
  • It’s a wrap!!! 💪💪💪#loserdance by our #maajussillemorsian crew #jonnettajuu

vappendaali

X