Innostuin oman vehnähapanjuuren teosta viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen en ole juurikaan muulla tavoin sämpylöitä tai leipää leiponut. Jos juuri menee liian happamaksi käytössä, voi sen heittää pois ja tehdä uuden. Omani kesti kolme vuotta, jonka jälkeen unohdin sen pöydälle viikoksi ja se meni pilalle. Uusinta juurta olen käyttänyt nyt kaksi vuotta. Minä laitan yleensä taikinaan myös pienen nokareen hiivaa (noin 0,5 tl  eli noin 3-5g), jolloin sämpylöistä tulee kuohkeampia.

Juureen leipominen on nyt trendikästä, eikä lainkaan työlästä!

Juurisämpylät

leivän vehnähapanjuuri:

4,5 dl vehnäjauhoja

4 dl vettä

 

Päivä 1

Aamu: Ravista reilun kokoisessa lasipurkissa, jossa on kierrekorkki 2,5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä sekaisin.  Jätä purkki seisomaan huoneenlämpöön.

 

Ilta: Ravista purkkia ja jätä seisomaan huoneenlämpöön seuraavaan aamuun.

 

Päivä 2

Aamu: Lisää purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä ja ravista jälleen kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä iltaan.

 

Ilta: Lisää juureen 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin.

 

Päivä 3

Taikinajuuri on valmis käytettäväksi. Voit jättää jääkaappiin odottamaan käyttöä tai ottaa heti käyttöön. Valmis juuri on kuplivaa ja siinä on raikas hapan tuoksu, ei tunkkainen. Kun käytät juurta pitkään, se happanee entisestään, eli paranee, jos minulta kysytään.

 

Säilytä juurta silloin kun et käytä sitä, jääkaapissa. Herättääksesi juuren, lisää sinne 2 rkl jauhoja sekä 2 rkl kylmää vettä, ravista ja anna seistä huoneenlämmössä 10-12 tuntia. Tai lisää pari tuntia pöydällä levännyt juuri suoraan taikinaan ja anna taikinan nousta 8-10 tuntia ennen leipomista.

 

Kun käytät juurta, lisää käytön jälkeen purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista ja jätä huoneenlämpöön noin 12 tunniksi, jonka jälkeen siirrä juuri takaisin jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Itsetehdystä juuresta syntyy herkullista leipää.

 

Juurisämpylät

2 dl vehnä-hapanjuurta

3 dl vettä

3-5 g hiivaa halutessasi

1 tl suolaa

5+2-3 dl jauhoja , voit käyttää spelttiä, vehnää, ruista, kauraa, ohraa, mitä vaan, mutta vehnää on hyvä olla osa jauhoista, jotta saat oikean sitkon leipään.

(1 dl leseitä tai hiutaleita, jos käytät näitä, tarvitset jauhoja noin 0,5dl vähemmän)

 

Ravista hapanjuuripurkki kunnolla ennen käyttöä. Kaada juuri ja vesi kulhoon, lisää halutessasi hiiva. Sekoita joukkoon suola ja 5 dl jauhoista ja jätä nousemaan liinan alle yöksi. Jos käytät jo herätettyä juurta, tunnin kohotus riittää (jos et käytä yhtään hiivaa, kohota 2 tuntia). Lisää aamulla tai kohotuksen jälkeen 2-3 dl jauhoja. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sekoitat vain ja se saa jää vähän löysäksi, mutta kuitenkin niin, että pystyt jauhotetuin käsin käsittelemään taikinaa. Voit tehdä taikinasta pötkön ja leikata sen sämpylöiksi tai taputella siitä jauhotetuin käsin kaksi levyä, joista taitat yhdellä käännöksellä patongin. Voit myös muotoilla taikinasta yhden ison leivän.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Anna leipien kohota liinan alla pellillä leivinpaperin päällä sen aikaa, että uuni lämpiää. Kun uuni on lämmin, heitä uunin pohjalle 1 dl vettä ja saat extra rapean kuoren leipiin. Paista sämpylöitä/ leipiä uunin keskitasolla, kunnes pinta  ja pohja on saanut vähän väriä ja tuntuvat ontoilta pohjaan koputtaessa. Sämpylöiden paistoaika noin 15-20minuuttia, patonkien 20min, leivän noin 30-40min.

Kommentit

Kommentoi juttua: Juurisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tämä jengi on täyttä 💎💎💎❤️❤️❤️ #friendsandfamily #businessandpleasure #aikuistenilta
  • Tänään alkaa @cmorefi ssä mun suosikkisarjan Roban uusi kausi! Jos olisin mies, väijyisin sitä tämän näköisenä!😂Nyt sulla on mahis ottaa @cmorefi viihdepaketti ilmaiseen kokeiluun 4vkoksi koodilla VAPPU Linkin löydät biosta ja kun painat sitä kokeile ilmaiseksi kohtaa ja scrollaat sitten ihan alas, siellä kysytään tuota koodia, joka antaa sulle 4vkoa ilmaista, kahden viikon sijaan. Et sitoudu mihinkään ja voit perua tilauksen koska vain. Normaalisti hinta on 12,90/kk. Niin ja onhan siellä vaikka mitä muutakin katsottavaa. Koodi on muuten voimassa 14.6.2019 asti. #kaupallinenyhteistyö w @cmorefi #manme #roba #kotimainendraama
  • Koko meidän mökkiaikana olen löytänyt korvasieniä tasan kerran. Tänään mun sienitutka sanoi, että aamulenkiltä (joo kävelin) löytyy ja niinhän niitä löytyi! Viikonloppuna syödään korvasienimuhennosta! 😍👌🍄#morels #korvasieni #sienihulluus #mushroomhunting #lähiruoka #inseason
  • #iltauinti #nofilter
  • Ollaan huhkittu koko päivä puutarhahommissa ja Teemu on kiltisti kaivanut pyynnöstäni kuoppia uusille marjapuskille. Joten kun hän pyysi pihvileipää iltapalaksi , hän sai pihvileivän! Parasta on, että käytin kaapin jämiä leivän tekoon:eiliseltä jäi pieni pala lähitilan luomulihaa, tämän päivän hollandaise kastikkeesta lähikanalan luomumunien valkuaiset, jotka paistoin leivän väliin. Sämpylä oli jo elämän ehtoopuolella, mutta sai uuden elämän paahtimessa ja salaattikerän vikat lehdet sekä aamupalalta jääneet tomaatin siivut sujahtivat leivän päälle ja lounaalta jääneet perunat paistoin kylkeen. #leftovers #beefsandwich #jämäruokaa #lähiruokaa #comfortfood #käteväemäntä
  • Viola päätti heittää talviturkin ja hyppäsi kolmesti laiturin nokasta. 😍👌💪#äidintyttö #likemotherlikedaughter #talviturkkiheitetty #mygirl #mökkilife
  • It’s a wrap!!! 💪💪💪#loserdance by our #maajussillemorsian crew #jonnettajuu

vappendaali

X