Innostuin oman vehnähapanjuuren teosta viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen en ole juurikaan muulla tavoin sämpylöitä tai leipää leiponut. Jos juuri menee liian happamaksi käytössä, voi sen heittää pois ja tehdä uuden. Omani kesti kolme vuotta, jonka jälkeen unohdin sen pöydälle viikoksi ja se meni pilalle. Uusinta juurta olen käyttänyt nyt kaksi vuotta. Minä laitan yleensä taikinaan myös pienen nokareen hiivaa (noin 0,5 tl  eli noin 3-5g), jolloin sämpylöistä tulee kuohkeampia.

Juureen leipominen on nyt trendikästä, eikä lainkaan työlästä!

Juurisämpylät

leivän vehnähapanjuuri:

4,5 dl vehnäjauhoja

4 dl vettä

 

Päivä 1

Aamu: Ravista reilun kokoisessa lasipurkissa, jossa on kierrekorkki 2,5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä sekaisin.  Jätä purkki seisomaan huoneenlämpöön.

 

Ilta: Ravista purkkia ja jätä seisomaan huoneenlämpöön seuraavaan aamuun.

 

Päivä 2

Aamu: Lisää purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä ja ravista jälleen kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä iltaan.

 

Ilta: Lisää juureen 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin.

 

Päivä 3

Taikinajuuri on valmis käytettäväksi. Voit jättää jääkaappiin odottamaan käyttöä tai ottaa heti käyttöön. Valmis juuri on kuplivaa ja siinä on raikas hapan tuoksu, ei tunkkainen. Kun käytät juurta pitkään, se happanee entisestään, eli paranee, jos minulta kysytään.

 

Säilytä juurta silloin kun et käytä sitä, jääkaapissa. Herättääksesi juuren, lisää sinne 2 rkl jauhoja sekä 2 rkl kylmää vettä, ravista ja anna seistä huoneenlämmössä 10-12 tuntia. Tai lisää pari tuntia pöydällä levännyt juuri suoraan taikinaan ja anna taikinan nousta 8-10 tuntia ennen leipomista.

 

Kun käytät juurta, lisää käytön jälkeen purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista ja jätä huoneenlämpöön noin 12 tunniksi, jonka jälkeen siirrä juuri takaisin jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Itsetehdystä juuresta syntyy herkullista leipää.

 

Juurisämpylät

2 dl vehnä-hapanjuurta

3 dl vettä

3-5 g hiivaa halutessasi

1 tl suolaa

5+2-3 dl jauhoja , voit käyttää spelttiä, vehnää, ruista, kauraa, ohraa, mitä vaan, mutta vehnää on hyvä olla osa jauhoista, jotta saat oikean sitkon leipään.

(1 dl leseitä tai hiutaleita, jos käytät näitä, tarvitset jauhoja noin 0,5dl vähemmän)

 

Ravista hapanjuuripurkki kunnolla ennen käyttöä. Kaada juuri ja vesi kulhoon, lisää halutessasi hiiva. Sekoita joukkoon suola ja 5 dl jauhoista ja jätä nousemaan liinan alle yöksi. Jos käytät jo herätettyä juurta, tunnin kohotus riittää (jos et käytä yhtään hiivaa, kohota 2 tuntia). Lisää aamulla tai kohotuksen jälkeen 2-3 dl jauhoja. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sekoitat vain ja se saa jää vähän löysäksi, mutta kuitenkin niin, että pystyt jauhotetuin käsin käsittelemään taikinaa. Voit tehdä taikinasta pötkön ja leikata sen sämpylöiksi tai taputella siitä jauhotetuin käsin kaksi levyä, joista taitat yhdellä käännöksellä patongin. Voit myös muotoilla taikinasta yhden ison leivän.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Anna leipien kohota liinan alla pellillä leivinpaperin päällä sen aikaa, että uuni lämpiää. Kun uuni on lämmin, heitä uunin pohjalle 1 dl vettä ja saat extra rapean kuoren leipiin. Paista sämpylöitä/ leipiä uunin keskitasolla, kunnes pinta  ja pohja on saanut vähän väriä ja tuntuvat ontoilta pohjaan koputtaessa. Sämpylöiden paistoaika noin 15-20minuuttia, patonkien 20min, leivän noin 30-40min.

Instagram

  • When in St.Petersburg. Vieläkin fiilistelen parin viikon takaista reissua Pietariin.😍👌💎❤️👭#tb #lapsuudenystävät #friendsforlife #childhoodfriends #40andfabulous #lovetheseladies #stpetersburg
  • Mahtavia uutisia! Suuren kysynnän ja asiakaspalautteen perusteella olemme päättäneet lanseerata Muksuboksin! Nimensä mukaisesti boksi on suunnattu erityisesti lapsiperheille, jonka sisältö on taatusti sellaista, mikä maistuu myös perheen pienimmille. Mä tarvitsen sun apua, sillä kokoan täällä juuri Muksuboksin ruokalistaa. Mikä on teidän perheen takuuvarma hitti, joka ei jää lautaselle keneltäkään tai mikä on sun oman lapsuuden suosikki arkiruoka? @ruokaboksi #parempaaarkea #syödäänyhdessä #ruokaboksi #muksuboksi #comingsoon
  • Kannessa minä ja Jeti.😀 #covergirl @iltalehti w @jethrorostedt
  • Yrittäjän elämää parhaimmillaan! Tänään kokkasin koko päivän @tampereenbakerycafe n keittiössä, kun suunnittelin heidän lounassalaattivalikoimaan neljä uutta täytettä, joiden valmistus käytiin läpi henkilökunnan kanssa. Täytteissä on kaksi täysin vegaanista, yksi lakto-vege ja yksi liha. Kuvassa näkyy paahdettu kukkakaali-kikherne-feta täyte. Täytteitä on saatavilla huomisesta alkaen ja kaikki kahvilan tuotteet on ihan supereita, sillä yli 80% niistä valmistuu paikan päällä käsintehtynä. Täältä et teollisia raakapakasteita löydä!👌 Jos siis käyt Tampereella tai asut siellä, niin käy testaamassa! @tampereenbakerycafe löytyy Stockan vierestä eli vaikea missata!😍👌😋#tampereenbakerycafe #vahvasuositus #entrepreneurlife #visittampere
  • Got my face back!😂😂👌👌#covergirl #workinggirl #muah: @heidireponen
  • From Russia with love! Syötiin juuri aamiaista ihanassa ravintolassa. Nähtävästi todella herkullinen chia-puuro aiheutti järkyttävän allergisen reaktion. Hetkessä päänahkaa ja koko kehoa syyhysi ja joka puolelle nousi paukamia. Seuraavassa hetkessä hengitystiet alkoivat tukkeutua, huulet ja silmät turposivat. Onneksi ihanat ystäväni toimivat nopeasti, kun Marjo kaivoi laukustaan ventolinea, jotta hengitys saatiin kulkemaan. Sairaanhoitaja Niina käski siltä seisomalta apteekkiin, josta saatiin antihistamiinia avuksi. Suurin opetus kuitenkin lienee, että minun ei kannata koskea botoxiin tai mihinkään täyteaineisiin, kuva kertonee miksi. 😂😂😅😅🙏🙏 #allerginenreaktio #allergicreaction #nobotoxforme #tyttöjenreissu #fromrussiawithlove
  • Pärjätään.😍👌🔥🥂#pietari #saintpetersburg #allgood #tyttöjenreissu #huominenonhuomenna

vappendaali

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juurisämpylät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X