Vappu keittiössä

Juurisämpylät

Innostuin oman vehnähapanjuuren teosta viitisen vuotta sitten. Sen jälkeen en ole juurikaan muulla tavoin sämpylöitä tai leipää leiponut. Jos juuri menee liian happamaksi käytössä, voi sen heittää pois ja tehdä uuden. Omani kesti kolme vuotta, jonka jälkeen unohdin sen pöydälle viikoksi ja se meni pilalle. Uusinta juurta olen käyttänyt nyt kaksi vuotta. Minä laitan yleensä taikinaan myös pienen nokareen hiivaa (noin 0,5 tl  eli noin 3-5g), jolloin sämpylöistä tulee kuohkeampia.

Juureen leipominen on nyt trendikästä, eikä lainkaan työlästä!

Juurisämpylät

leivän vehnähapanjuuri:

4,5 dl vehnäjauhoja

4 dl vettä

 

Päivä 1

Aamu: Ravista reilun kokoisessa lasipurkissa, jossa on kierrekorkki 2,5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä sekaisin.  Jätä purkki seisomaan huoneenlämpöön.

 

Ilta: Ravista purkkia ja jätä seisomaan huoneenlämpöön seuraavaan aamuun.

 

Päivä 2

Aamu: Lisää purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä ja ravista jälleen kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä iltaan.

 

Ilta: Lisää juureen 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista tasaiseksi ja siirrä jääkaappiin.

 

Päivä 3

Taikinajuuri on valmis käytettäväksi. Voit jättää jääkaappiin odottamaan käyttöä tai ottaa heti käyttöön. Valmis juuri on kuplivaa ja siinä on raikas hapan tuoksu, ei tunkkainen. Kun käytät juurta pitkään, se happanee entisestään, eli paranee, jos minulta kysytään.

 

Säilytä juurta silloin kun et käytä sitä, jääkaapissa. Herättääksesi juuren, lisää sinne 2 rkl jauhoja sekä 2 rkl kylmää vettä, ravista ja anna seistä huoneenlämmössä 10-12 tuntia. Tai lisää pari tuntia pöydällä levännyt juuri suoraan taikinaan ja anna taikinan nousta 8-10 tuntia ennen leipomista.

 

Kun käytät juurta, lisää käytön jälkeen purkkiin 1 dl jauhoja ja 1 dl kylmää vettä. Ravista ja jätä huoneenlämpöön noin 12 tunniksi, jonka jälkeen siirrä juuri takaisin jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Itsetehdystä juuresta syntyy herkullista leipää.

 

Juurisämpylät

2 dl vehnä-hapanjuurta

3 dl vettä

3-5 g hiivaa halutessasi

1 tl suolaa

5+2-3 dl jauhoja , voit käyttää spelttiä, vehnää, ruista, kauraa, ohraa, mitä vaan, mutta vehnää on hyvä olla osa jauhoista, jotta saat oikean sitkon leipään.

(1 dl leseitä tai hiutaleita, jos käytät näitä, tarvitset jauhoja noin 0,5dl vähemmän)

 

Ravista hapanjuuripurkki kunnolla ennen käyttöä. Kaada juuri ja vesi kulhoon, lisää halutessasi hiiva. Sekoita joukkoon suola ja 5 dl jauhoista ja jätä nousemaan liinan alle yöksi. Jos käytät jo herätettyä juurta, tunnin kohotus riittää (jos et käytä yhtään hiivaa, kohota 2 tuntia). Lisää aamulla tai kohotuksen jälkeen 2-3 dl jauhoja. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sekoitat vain ja se saa jää vähän löysäksi, mutta kuitenkin niin, että pystyt jauhotetuin käsin käsittelemään taikinaa. Voit tehdä taikinasta pötkön ja leikata sen sämpylöiksi tai taputella siitä jauhotetuin käsin kaksi levyä, joista taitat yhdellä käännöksellä patongin. Voit myös muotoilla taikinasta yhden ison leivän.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Anna leipien kohota liinan alla pellillä leivinpaperin päällä sen aikaa, että uuni lämpiää. Kun uuni on lämmin, heitä uunin pohjalle 1 dl vettä ja saat extra rapean kuoren leipiin. Paista sämpylöitä/ leipiä uunin keskitasolla, kunnes pinta  ja pohja on saanut vähän väriä ja tuntuvat ontoilta pohjaan koputtaessa. Sämpylöiden paistoaika noin 15-20minuuttia, patonkien 20min, leivän noin 30-40min.


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juurisämpylät

Sartsu

Hei
Kun kohotetaan yön yli, kohotetaanko huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Laina

Oli aivan uskomaton

Vastaa käyttäjälle SartsuPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *