Maailman parhaat tuliset ribsit

Ribsien valmistuksessa on kaksi koulukuntaa: toiset paahtavat ne etukäteen, toiset keittävät. Minä kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen porukkaan.

Kastike syntyi vähän vahingossa, kun vaan kokeilin keittää ensimmäistä barbequekastikettani. Muutamat ystäväni ovat nimittäneet näitä maailman parhaiksi ribseiksi!

Ribsit voit keittää hyvin valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä ja grillata vasta juuri ennen tarjoilua.

Maailman parhaat tuliset ribsit

6 annosta

yli 2 tuntia

gluteeniton, maidoton

3 kg possun kylkiriviä (rimpsuluita)

Keitinliemi

1 tuore chili

1-2 sipulia

2-4 valkosipulinkynttä

1-2 rkl suolaa

2 tähtianista

2 laakerinlehteä

muutama valkopippuri

vettä

BBQ-kastike

6 dl coca colaa

1 dl muscovadosokeria

1 dl punaviinietikkaa

5 rkl tomaattipyreetä

3 rkl worchester kastiketta

4 rkl soijaa

2 tähtianista

4 rkl ketsuppia

1-2 rkl jotain tulista kastiketta (erilaisia hot sauce vaihtoehtoja löydät marketeiden hyllystä, ei kuitenkaan mitään sweet chiliä!)

½ tl juustokuminaa

3 rkl siirappia

2 tl suolaa tai savusuolaa

ripaus cayennenpippuria

Laita possunkylkirivit isoon kattilaan, lisää joukkoon isoihin paloihin jätetty chili ja sipulit sekä muut mausteet. Lisää kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät. Anna kiehahtaa ja kuori reikäkauhalla pinnalle muodostunut vaahto. Vähennä lämpöä ja anna pulputtaa pienellä 1-2 tuntia. Valmista sillä aikaa kastike.

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Vähennä vähän lämpöä, muuta kastikkeen tulee kuplia koko ajan. Keitä niin kauan, että kastike on selkeästi sakeutunut ja muuttunut paksummaksi ns. kastikemaiseksi. Kastike voi helposti pulputtaa toista tuntia, muista sekoitella välillä. Voit tehdä kastikkeen myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa useamman viikon.

Ongi kypsät ribsit kattilasta ja levitä uunipelleille. Sudi ohut kerros bbq-kastiketta ribsien pintaan. Voit tehdä myös kaiken tähän asti valmiiksi edellisenä päivänä ja antaa kastikkeen imeytyä ribseihin yön yli. Voit tehdä ribsit valmiiksi myös saman tien, mutta suosittelen, että annat ensimmäisen kastikekerroksen imeytyä ainakin 30minuuttia ennen grillausta.

Laita grilli kuumenemaan. Levitä uusi kerros kastiketta lihan pintaan ja grillaa ribsit molemmilta puolilta mahtavan rapeiksi!

Itse grillaan ribsit aina niin, että ne saavat kunnon grillauspinnan eli mielummin tummiksi, kuin vaaleiksi. Jos kastiketta jää, tarjoa sitä pöydässä. Nauti sellaisenaan tai salaatin ja valinnaisten lisukkeiden kera. Muista varata reilusti paperia pöytään, sillä nämä kuuluu syödä sormin!

Ruokarakkaudella,

Vappu