Vappu keittiössä

Osso Buco

Osso bucon salaisuuus on pitkä haudutus, joka tekee siitä mureaa ja herkullista.

Osso buco tai bucco on italialainen klassikko, joka hautuu uunin lämmössä mureaksi ja erittäin maukkaaksi. Voit tarjota pataa sellaisenaan, minä syön tämän kanssa aina pastaa. Voit kokeilla myös perunan, riisin tai leivän kera. Voit tehdä padan hyvin edellisenä päivänä, sillä tämä ruoka vain paranee vanhetessaan!

Osso Buco

Osso bucon maukkaan kastikkeen takaa kuullotetut vihannekset.

Noin 1 kg naudan tai vasikan potkaa viipaleina, myydään myös osso bucco liha nimellä

0,5 dl vehnäjauhoja

loraus oliiviöljyä

nokare voita

2 lehtisellerin vartta

1 iso tai 2 pientä porkkanaa

1 keskikokoinen sipuli

2 valkosipulinkynttä

3-4 rkl tomaattipyreetä

3 dl valkoviiniä

2-3 dl vettä tarvittaessa

1 tlk (n 400g) tomaattimurskaa

1 laakerinlehti

1 tl kuivattua rosmariinia

suolaa

rouhittua mustapippuria

 

lisäksi:

keitettyä spagettia

raastettua parmesania

 

Kuivaa potkaviipaleet talouspaperilla ja jos niissä on luudin (mikä tekee ruoasta vaan paremman) tarkista, että niissä ei ole luunsiruja. Silppua sipulit ja viipaloi sellerit ja kuutioi porkkanat.

Suolaa ja pippuroi lihat ja kierittele vehnäjauhoissa. Laita voi ja öljy pataan ja kuumenna. Lisää lihat yksi tai kaksi kerrallaan pataan. Ruskista lihapalat molemmin puolin. Laita lihat ruskistuksen jälkeen sivuun. Pyyhkäise padan pohja talouspaperilla, jos siellä on paljon jauhoa. Lisää tarvittaessa vielä loraus öljyä ja kuullota sipulit, selleri ja porkkanat. Lisää joukkoon tomaatipyree ja pyörittele hetki padassa. Kaada pataan myös valkoviini ja anna kiehahtaa.

Kaada sekaan vielä tomaattimurska ja lisää mausteet. Nyt nostele pataan myös lihat. Katso, että lihat peittyvät liemeen. Lisää vettä tarvittaessa. Laita kansi päälle ja siirrä pata 175 asteiseen uuniin. Anna hautua uunissa noin 3 tuntia, tarkista nesteen määrä pariin otteeseen kypsennyksen aikana ja lisää tarvittaessa vettä. Tarkista vielä lopuksi maku. Tarjoile osso bucco keitetyn spagetin ja vastaraastetun parmesanin kanssa.

Osso buco on italialainen klassikkoruoka.

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osso Buco

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *