Vappu keittiössä

Perinteinen lihakeitto

Olen henkeen ja vereen keittoihminen! Yksi parhaista sopista, on vanhanajan pitkään hautunut lihakeitto! Se sopiikin erinomaisesti sydäntalveen, se on kevyttä, ravitsevaa ja ennenkaikkea huumaavan herkullista. Aikaa se ottaa hieman, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Perinteinen lihakeitto on edullinen, herkullinen, kevyt, täydellinen talviruoka!

Perinteinen lihakeitto

yli 2 h

6-8 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

Liemi

Noin 1 kg naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai keittolihaa (itse suosin luullista lihaa)

3-4 laakerinlehteä

10 maustpippuria

1 sipuli

2 tl suolaa

kylmää vettä

 

Keittoon lisäksi:

6-8 perunaa

2-3 porkkanaa

1 palsternakka

pieni pala juuriselleriä

pieni pala lanttua

½ purjo

kourallinen tuoretta persiljaa

suolaa tarvittaessa

 

Huuhdo liha kylmällä vedellä. Laita huuhdeltu liha kattilaan ja laske kylmää vettä päälle, niin että liha peittyy reilusti. Lisää joukkoon halkaistu sipuli, laakerinlehdet, pippurit ja suola. Anna kiehahtaa ja kerää pinnalle muodostunut vaahto pois reikäkauhalla. Kerää vaahto pois niin kauan kun sitä ilmestyy. Tämän jälkeen laske lämpöä hieman, niin että liemi kuitenkin pulputtaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2,5-3 tuntia. Jos neste vähenee niin, että liha ei peity, lisää vettä.

Kun liha on valmis, se on mureaa. Voit jättää lihan liemineen kylmään yön yli ja valmistaa keiton seuraavana päivänä tai jatkaa keiton valmistusta saman tien.

Nosta liha pois liemestä ja siivilöi liemestä sipuli ja mausteet pois.

Paloittele tai riivi liha pieneksi.

Kuori ja pilko juurekset suuhun sopiviksi paloiksi. Pese purjo ja silppua se sekä persilja.

Kuumenna talteen otettu lihaliemi ja lisää kiehuvaan liemeen paloitellut juurekset. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja lisää sekaan paloiteltu liha sekä purjo ja persilja. Anna kiehua vielä noin 5 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile ruisleivän kera. Keitto säilyy hyvin pari-kolme päivää.

 

 

 

 

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinteinen lihakeitto

Matti

Maustepippuri vai mustapippuri.perunakeittoruoka on maukkaampaa seuraavana päivänä lämmitettynä. Tomaattia lisään keittoon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *