Poronkäristys valmistuu liedellä kuin itsestään.

Poronkäristys on mainio viikonloppuruoka. Se hautuu kuin itsestään liedellä, kun sinä ulkoilet, siivoat tai vaikka löhöilet. Minä lisään omaan käristykseeni pekonia, sillä se tuo makua ja täyteläisyyttä. Käristyskoulukuntia tuntuu olevan kaksi: ne jotka eivät lientä käristykseensä halua ja ne, kuten minä, jotka rakastavat lientä, joka oikein vaahtouttaa perunamuusin lautasella! Kuulut kumpaan tahansa, lopputulos ilahduttaa varmasti! Minä varmistan aina, että käristelihani on kotimaista.

Poronkäristys

4 annosta

30 min +1-2 h kypsennys

maidoton, munaton

1 sipuli

1 pkt (noin 170 g) pekonia

400 g poron käristelihaa (pakaste)

1 tlk (noin 3 dl) olutta

3 dl vettä

suolaa

 

tarjoiluun: perunamuusia, jossa paljon voita sekä puolukkasurvosta

 

Silppua sipuli ja pekoni pieneksi. Lisää pekoni kylmän padan pohjalle. Kuumenna pata ja paista niin kauan, että pekoni on pääosin rapeaa. Lisää ihan loppuvaiheessa sipulisilppu pataan ja pyörittele hetki. Lisää pataan myös puolet jäisestä käristelihasta ja anna sen saada väriä pintaan. Lisää loput käristelihat ja ruskista. Kaada pataan olut sekä vesi ja anna kiehahtaa. Lisää joukkoon myös vähän suolaa. Laske lämpöä niin, että käristys porisee hiljalleen ja laita kansi päälle. Anna käristyksen hautua kannen alla 1-2 tuntia välillä sekoittaen. Tarkista maku ja lisää vettä tarvittaessa, minä kun pidän liemestä käristyksessä, mutta tämä on makuasia. Tarjoile muusin ja puolukkasurvoksen kera.

Poronkäristys on mainio sunnuntairuoka.