Vappu keittiössä

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on helppoa tehdä itse ja kuuluu ehdottomasti minun joulupöytääni.

Saaristolaisleipä kuuluu ehdottomasti minun joulupöytääni! Me syömme sitä katkaravuista valmistetun skagen röran kanssa ja tietysti mädin sekä graavikalan parina lyömätön. Minä teen leivän monesti jo hyvissä ajoin ja pakastan sen. Tästä reseptistä valmistuu kaksi leipää, joten voit antaa toisen hyvin myös lahjaksi. Tämä leipä säilyy hyvänä todella pitkään. Käytä pahvista leipävuokaa ja tässä myös oiva myyjäistuote! Tämä resepti löytyy myös uudesta Vappu Leipoo kirjastani, jossa jaan 52 parasta leivontareseptiäni.

Saaristolaisleipä

3 dl leseitä (kolmen viljan, tms.)

3 dl siirappia

4 dl ruisjauhoja

9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

1 rkl suolaa

3 dl kaljamaltaita

1 l piimää

75 g hiivaa

 

siirappivesi leipien voiteluun:

0,5 dl siirappia

0,5 dl vettä

 

2 rkl voita tai öljyä vuokien voiteluun

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää ensi joukkoon hiiva, sen perään kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita. Kaada taikina kahteen voideltuun pitkulaiseen vuokaan. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla tunnin verran. Sekoita siirappivesi eli siirappi ja sokeri keskenään. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa 2 tuntia ja valele leipiä muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä

Krista Kumpulainen

Kerro Vappu miten saaristolaisleipää tulisi säilyttää?

Sarppa

Heissan, ohjeessa siirappivesi on siirappi + vesi. Tekovaiheen ohjeessa on veden sijaan mainittu sokeri: ”Sekoita siirappivesi eli siirappi ja sokeri keskenään”. Varmaan vain ajatuskatkos 🙂

mirjami

Miten ihmeeessä voi kaataa taikinan vuokiin. Minulla tuli tuolla vehnäjauhomäärällä tosi paksua taikinaa ?

Vastaa käyttäjälle Krista KumpulainenPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *