Vappu keittiössä

Yön yli pizza

Viikonloppuna on ihana nautiskella pizzaa sohvalla perheen kera ja vahtia tv-sarjoja. Olen huomannut, että iän myötä kroppani ei pidä liiemmin hiivasta. Tästä syystä olen alkanut vähentämään hiivaa lähes kaikista leipomuksista ja lopputulos on minusta jopa parempi. Tämä pizzataikina ei paljoa hivaa kaipaa, sillä se nousee kaikessa rauhassa yön yli. Resepti löytyy myös syksyllä ilmestyneestä Vappu Leipoo kirjastani.

Pizza on koko perheen lemppari!

Yön yli pizza

3-5g hiivaa (vajaa teelusikallinen)

vajaa tl suolaa

2,5 dl vettä

reilu loraus oliiviöljyä

7-8 dl ”0” pizzajauhoja tai durumvehnäjauhoja

 

täytteeksi: tomaattikastiketta, (jos haluat tehdä sen itse, ohessa resepti)

juustoraastetta, mozzarellaa, kinkkua,salamia, tomaattia, sieniä, paprikaa tai mitä ikinä mielesi tekee…

Pizzataikina saa kuplia yön yli, jolloin hiivaa ei juurikaan tarvita.

 

Liota hiiva veteen. Lisää joukkoon suola ja noin 5dl jauhoja, niin että syntyy vähän vellimäinen taikina. Jätä taikina yöksi huoneenlämpöön liinan alle kohoamaan. Taikina voi kohota myös iltaan asti, jos haluat leipoa vasta illalla.

Kun olet aikeissa alkaa leipomaan, lisää joukkoon loput vehnäjauhot ja vaivaa sekaan myös öljy. Anna taikinan kohota vielä noin 20-30 min. Tämän vaiheen voit tehdä parikin tuntia ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Alusta taikinaa jauhojen kera pyörittelemällä ja painelemalla sitä. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Paista levyä 2-3 minuuttia uunissa ennen täytteiden laittoa, näin saat pohjan pysymään rapeana ihan tavallisellakin uunilla. Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta ja täytteitä mielesi mukaan, ei kuitenkaan kannata laittaa 2-3 enempää, jotta koostumus säilyy pizzamaisena. Ripottele päälle juustoraaste tai viipaloitu mozzarella. Paista pizzaa 5-8 minuuttia, kunnes juusto kuplii ihanasti pinnalla.

 

Tomaattikastike: 1prk tomaattipyreetä 1tlk 500g paseerattua tomaattia 1 sipuli 1 valkosipulinkynsi loraus oliiviöljyä ripaus sokeria n. 1tl suolaa mustapippuria kuivattua chiliä oreganoa

 

Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua pienellä lämmöllä siihen asti, kunnes alat leipomaan.

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yön yli pizza

Huoh..

Kuivahiiva? Tuore? Miksei sitä koskaan sanota…

Sisko

Miten saa vellimäisen taikinan kun käyttää 2,5 dl vettä ja 5 dl jauhoja? Tuo 1 prk tomaattipyrettä on myös hämäävä, kun purkkeja on nykyään niin eri kokoisia.

Vsop

Vappupizza, jolla ei ole mitään tekemistä oikean pizzan kanssa. Miksi jokaisen pitää jakaa omia ohjeitansa.

Vastaa käyttäjälle VsopPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *