sillivati

Ruokalista viikko 25: Arkiruoat varhaisperunoista

Varhaisperunat ovat kesän odotetuin herkku ja varhaisperunaviikon kunniaksi niitä nautiskellaan tällä viikolla joka päivä. Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat maistuvat parhailta keitettyinä voinokareen ja tillin kera tarjottuna, mutta ihan yhtä ihania ne ovat myös savusärjestä valmistetun tahnan kera, munakkaaksi pyöräytettynä ja kesäkeittoon sujautettuna. Juhannuksen jälkiruokapöytään kootaan vohveleista näyttävä mansikkakakku ja paistetaan pino lettuja.

Maanantai

Kreikkalainen kasvispaistos

yli 60 min
6

Mehukas kreikkalaishenkinen kasvispaistos valmistuu uuninpellillä paahtaen lähes itsekseen. Joukkoon voi lisätä oliiveja tai tarjoilla ne erikseen. Ruokaisa kasvispaistos sopii kasvisruoaksi sellaisenaan tai liharuokien lisukkeeksi.

Tiistai

Savusärkitahnaa, varhaisperunoita ja lämmin munakastike

alle 30 min
4

Savusärjistä loihdit kesän helpoimmat lounaat. Lisäksi tarvitset vain varhaisperunoita ja isoäidin ohjeella valmistettua lämmintä munakastiketta.

Keskiviikko

Frittata varhaisperunoista

alle 30 min
6

Frittata varhaisperunoista tehdään pannulla, ja sen voi paistaa vaikka grillissä. Keväinen karhunlaukka antaa munakkaalle vienosti valkosipulisen aromin.

Torstai

Haalea sieni-perunasalaatti

alle 30 min
4

Haalea sieni-perunasalaatti on kesäruokien aatelistoa. Varhaisperunoista, tuoreista kantarelleista sekä herneistä koottu lämmin lisuke maistuu herkulta grillimakkaran rinnalla.

Perjantai

Sillivati

alle 30 min
6

Monen kesäpöytään kuuluu ehdottomasti varhaisperunat ja silli, jotka asetellaan näyttävästi vadille ja juhannuksena se koristellaan syötävillä ruohosipulinkukilla.

Jälkiruoka

Mansikkavohvelikakku

yli 60 min
6

Mansikkavohvelikakku on kaunis vaihtoehto perinteiselle mansikkakakulle. Näyttävä kerroskakku valmistuu tutuista vohveleista tuoremansikkatäyttellä. Macaron-leivokset ja vaahtokarkit viimeistelevät sopivasti överin juhlakakun.

Lauantai

Peruna- ja herkkusienivartaat Västerbottendipin kera

alle 30 min
4

Naapurimaan hovijuustosta eli Västerbottenista syntyy majoneesin kanssa muikea dippikastike peruna- ja herkkusienivartaille.

Jälkiruoka

Marjoilla ja pistaasilla täytetyt gluteenittomat letut

yli 60 min

Jos kaipaat lettujen kanssa jotain uutta, kokeile pistaasitahnaa. Voit valmistaa letuista ja täytteistä myös lettukakun. Paista silloin lettuja ainakin tuplamäärä. Tästä lettutaikinasta syntyy noin 10-15 keskikokoista lettua tai noin 20-30 pientä lettua.

Sunnuntai

Kermainen kesäkeitto – tutun keiton juhlaversio

alle 30 min
6

Monelle kesän odotetuin ruoka on iki-ihana kesäkeitto. Nyt se aateloidaan astetta paremmaksi alkukeitoksi valkoviinin sekä kuohukerman avulla.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 25: Arkiruoat varhaisperunoista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X