Ruoka

Ruokalista viikko 36 – sadonkorjuun salaatit tuovat lautasella makua ja väriä

Alkusyksy on ruoanlaittajan unelma-aikaa, sillä tarjolla on yhtä jos toista kotimaista kasvista. Sadonkorjuun salaatit tuovat lautaselle väriä, makua ja ruokaisuutta ilman ähkyä.

Monet kasvikset ja juurekset ovat alkusyksyllä sesongissa, kohtuuhintaista ja maukkaimmillaan, joten niitä kannattaa suosia ruoanlaitossa. Viikon ruokalista kokoaa yhteen hurmaavat sadonkorjuun salaatit, joissa hyödynnät kauden kasviksia. Maistuisiko syksyinen vuohenjuustosalaatti, rapea lehtikaalicaesar tai yltäkylläinen cobbin salaatti?

Ruokalista viikko 36: sadonkorjuun salaatit

Maanantai: Paahdettu juuressalaatti ja naattiöljy

Mitä olisivat sadonkorjuun salaatit ilman juureksia? Paahdettu juuressalaatti ja naattiöljy on sesongin värikkäin ateria. Porkkanat, retiisit, nauriit, punajuuret ja muut kasvikset paahdetaan uunissa, jolloin maku vain syvenee. Jos kaipaat salaattiin lisää ruokaisuuttaa, lisää kauppalistalle proteiinirikkaita belugalinssejä ja tee haalea juuressalaatti. Nopeutta arvostavan keittiössä valmistuu alle puolen tunnin lämmin juuressalaatti.

Tiistai: Syksyinen vuohenjuustosalaatti

Syksyinen vuohenjuustosalaatti on kaikkea sitä, mitä hyvältä salaatilta voi toivoa: raikas ja ruokaisa sekä samaan aikaan suolainen ja makea. Pehmoisen ja hauraan vuohenjuuston paistaminen ehjänä täydellisen rapeaksi voi olla haastavaa, mutta onneksi siihen on olemassa helppo leivinpaperikikka. Rosmariinilla ja chilillä maustetussa öljyssä marinoitu vuohenjuusto tyydyttää vaihtelua kaipaavan tarpeet.

Keskiviikko: Lehtikaali-caesarsalaatti

Kylmää kestävä lehtikaali tuottaa satoa pitkälle syksyyn. Ravintorikas lehtikasvis on täydellinen raaka-aine salatteihin. Lehtikaali-caesarsalaatti sanoo heipat vihersalaatille, mutta muuten ainesosat ovat pitkälti samat kuin katkarapu-caesarsalaatissa leipäpaloja, katkarapuja ja parmesaanilastuja myöten. Kokeile tehdä myös ruokaisa caesarsalaatti vegekastikkeella ilman kananmunaa tai papu-caesarsalaatti.

Torstai: Rapea juures-mozzarellasalaatti

Mieto mozzarella on salaattijuustojen moniottelija, sillä se pelaa yhteen lähes kaiken kanssa. Rapea juures-mozzarellasalaatti kootaan puna-, kelta- ja raitajuurista sekä mozzarellajuustosta. Grillattu kesäkurpitsa-mozzarellasalaatti sekä marinoitu tomaatti-mozzarellasalaatti ovat myös nappivalintoja.

Perjantai: Grillattu kreikkalainen salaatti

Grilliä ei kannata vielä laittaa talvisäilöön, vaikka hellepäivät olisivatkin jo ohi. Grillattu kreikkalainen salaatti maistuu aivan uudelta, kun kaikki raaka-aineet sujauttaa ritilälle salaatinlehtiä myöten. Jos grilliä ei kuitenkaan ole, toimii klassinen kreikkalainen salaatti aina. Yrttitarhurin valinta on herne-fetasalaatti, johon uppoaa runsaasti tuoretta minttua ja tilliä.

Lauantai: Grillattu kasvis-juustosalaatti

Innostuitko edeltävästä grillisalaatista? Nappaa omaan reseptikirjaasi saman tien muutama lisää! Grillattu kasvis-juustosalaatti luottaa kesäkurpitsan, makean persikan ja suolaisen sinihomejuuston liittoon. Salaatin aateloiva balsamicosiirappi on helppo tehdä itse, mutta kaupan kautta oikaisukin sallitaan. Grillattu salaatti ja limetti-jogurttikastike toimii lisukkeensa niin grillatun lohen kuin pihvinkin kaverina. Grillattu caesarsalaatti on muutoin esikuvansa kaltainen, mutta nappaa pintaan lisämakua grillistä.

Sunnuntai: Cobbin salaatti

Kuka sanoi, että marjat kuuluvat vain hedelmäsalaattiin? Cobbin salaatti parittaa tuoreet marjat, broilerin, keitettyjen kananmunien, paahdettujen mantelien, avokadon, sinihomejuuston ja salaatin kanssa. Vai sittenkin perinteisempää linjaa? Perunat, munat ja pavut yhdistävä Nizzan salaatti muuntuu ihan uudeksi, kun sen tarjoaa vaihteeksi lämpimänä. Jälkiruoaksi maistuu puutarhamarjoista ja omenoista paistettu omena-marjavokki ja kaneli-valkosuklaamousse.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 36 – sadonkorjuun salaatit tuovat lautasella makua ja väriä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.