Ruoka

Ruokalista viikko 48 – pasta uunissa valmistuu kuin itsestään

Tee vaihteeksi vaivaton pasta uunissa. Helpoimmillaan ainekset kaadetaan astiaan ja pastavuoka työnnetään luukusta sisään itsekseen paistumaan.

Pastaa parempaa arkiruokaa saa hakea. Kun perinteinen carbonara ja bolognese tylsistyttävät, valmista vaihteeksi maukas pasta uunissa. Makaronilaatikko, lasagne ja kasvistäytteiset cannellonit sekä muut pastavuoat saavat ruokailijat pyytämään lisää.

Ruokalista viikko 48: Pasta uunissa

Maanantai: Feta-pinaattipastavuoka

Pinaatti antaa puhtia päivään. Feta-pinaattipastavuoka valmistuu helposti kerrostamalla vuokaan pastaa, tuorejuustosta ja pestosta sekoitettua feta-pinaattikastiketta sekä tomaattikastiketta. Nyhtökaura-pinaattilasagne parittaa kasviproteiinin ja rautarikkaan kasviksen raejuuston kanssa.

Talleta itsellesi myös liedellä valmistuva versio. Fetajuustolla rikastettu pinaattipasta on lautasella alle puolessa tunnissa.

Tiistai: Tortellinivuoka

Kolmen raaka-aineen tortellinivuoka on kiireisen kokin valinta. Helppo uuniruoka kokataan nimittäin valmiista tuorepastatyynyistä, kaupan tomaattikastikkeesta ja mozzarellajuustosta.

Kermainen tortellinivuoka vaatii hieman enemmän raaka-aineita ja vaivaa, mutta sopii sellaiselle, joka suunnittelee jääkaapin tyhjennystä. Pastatyynyt ja kermainen kastike ahmaisevat esimerkiksi saunapalvikinkun jämät ja vihanneslaatikon nuutuneet kasvikset.

Tortellinit maksavat kuivapastaa huomattavasti enemmän, joten säästäjä oikaisee kuivakaapin antimilla. Perinteinen tonnikalapastavuoka valmistuu säilyketonnikalasta, mutta sen voi myös vaihtaa ekologiseen kotimaiseen luonnonkalasäilykkeeseen.

Keskiviikko: Uunipeltimakaronilaatikko

Lapsiperheiden kestosuosikki makaronilaatikko on ehkä tunnetuin tapa tehdä pasta uunissa. Pienillä muutoksilla saat tuttuun ruokaan uutta jujua. Uunipeltimakaronilaatikko kypsyy uunivuoan sijaan uunipellillä. Lopputulos on entistäkin rapeampi, kun makaronit ja muut höysteet levittää ohueksi kerrokseksi!

Vegaaninen makaronilaatikko on perinteisen makaronilaatikon lihaton, munaton ja maidoton versio. Vaihda jauheliha härkikseen tai nyhtökauraan ja munamaito vaikkapa kaurakermaan. Mac and cheese eli amerikkalainen makaroni-juustovuoka on juustofanin lemppari.

Torstai: Palermon pasta

Palermon pasta tulee Sisiliaan viittaavasta nimestään huolimatta Lahdesta. Koululaisten suosikkiruokien joukkoon aikoinaan äänestetyn pastavuoan herkullisuus piilee broilerissa, kermaisessa currykastikkeessa ja rakuunassa.

Toinen tapa tehdä kanapastavuoka on vaihtaa kerma tomaattikastikkeeseen. Voimakkaampaa makua arvostavan valinta on mausteiseen makkaraan ja tomaattikastikkeeseen luottava chorizo-pastavuoka.

Perjantai: Uunifetapasta

Gordon Ramsaykin sitä hehkuttaa! Liemessä-blogin Jenni Häyrisen uunifetapasta on ampaissut sosiaalisessa mediassa kansansuosioon ympäri maailman. Suosikkireseptissä ei varsinaisesti paistu pasta uunissa, mutta keitetyn pastan kanssa tarjottavat feta ja kirsikkatomaatit saavat muhia uunin syleilyssä rauhassa.

Kokeile myös muita lisukkeita uunifetan pariksi. Onko suosikkisi uunifeta paprikalla ja tomaateilla, uunifetaa ja parmankinkkua sekä hasselpähkinöitä vai uunifetaaa ja paistettuja oliiveja sekä uunisitruunaa?

Lauantai: Kasvis-cannellonit

Napolin seudulta peräisin olevat cannellonit eli suuret pastaputket kätkevät sisäänsä runsaasti täytettä. Kasviscannellonit täytetään muhevalla kasvis-juustokastikkeella ja peitellään kermakastikkeella. Sienestäjä tekee sienitäytteiset cannellonit, joiden täytettä voi varioida säilötyn saaliin mukaan.

Jälkiruoaksi maistuu kahvikiisseli, joka tehdään kahvipannuun jääneestä hävikkikahvista.

Sunnuntai: Härkäpapulasagne

Hitaasti uunissa mehevöityvä lasagne on ruokaisien uunipastojen ykkönen. Perinteinen lasagne hotkaisee väliinsä jauhelihaa, mutta ilmastotietoinen kokeilee kotimaista härkäpapurouhetta. Härkäpapulasagne on on yhtä ruokaisa ja maukas kuin sen lihaisa serkku mutta astetta ekologisempi.

Tällä kertaa myös jälkiruoassa on kerrokset! Kekseistä koottu rex-kakku oli yksi 1970-luvun suosituimpia herkkuja. Moderni versio kasataan kandisokerikekseistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 48 – pasta uunissa valmistuu kuin itsestään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.