Ruoka

Ruokalista viikko 30 – kevyet kesäruoat kokataan sesongin parhaista raaka-aineista

Kun lämpö vetää olon veteläksi, kaipaa keho raikkaampaa polttoainetta. Kevyet kesäruoat kokataan vähärasvaisesta kalasta ja broilerista sekä satokauden kypsentämistä vihanneksista ja marjoista.

Etenkin kuumina kesäpäivinä tekee mieli hieman keventää. Ihanista kesäherkuista ei silti tarvitse kieltäytyä. Kevyet kesäruoat valmistetaan sesongin maukkaista kasviksista, vähärasvaisesta broilerista ja kotimaisesta kalasta. Nappaa ohjeet kirkasliemiseen ahvenkeittoon, mehevään kesäkurpitsalasagneen, grillattuihin rapuvartaisiin ja hedelmäsalaattiin sekä muihin herkullisiin aterioihin.

Ruokalista viikko 30: Kevyet kesäruoat

Maanantai: Kesäkurpitsapasta ja pinaatti-cashewpesto

Oletko kokeillut valmistaa kesäkurpitsasta pastaa? Se onnistuu, kun suikaloit kasviksen ohueksi nauhauksi ja lisäät spagettikattilaan keventämään hiilarikuormaa. Rauta-annoksen takaa lehtipinaatti, josta surautetaan cashewpähkinöiden kanssa maukas pestokastike kesäkurpitsapastan kaveriksi. Myös kesäkurpitsaletut ja kesäkurpitsa-basilikasosekeitto täyttävät vatsan ilman ähkyä.

Tiistai: Ahvenkeitto

Kirkaslieminen ahvenkeitto on kevyt kesäruoka. Vaikka liemessä ei ole lainkaan kermaa, on soppa täynnä makua – kiitos fenkolin, sellerin ja tillin. Vähärasvaisesta ahvenesta valmistat myös höyrytetyt kalarullat sekä grillatut ahvenet.

Keskiviikko: Kurkku-tomaattisalaatti fetalla ja rapeilla kikherneillä

Kurkku-tomaattisalaatti fetalla ja rapeilla kikherneillä on oiva tapa hyödyntää sesongin kurkku- ja tomaattisato. Suolainen feta ja mausteiset, pannulla rapeiksi paahdetut kikherneet antavat salaatille makua ja ruokaisuutta. Hellepäivänä maistuu myös raikas feta-vesimelonisalaatti.

Torstai: Ranskalainen kesäkeitto ja auringonkukkapistou

Ranskalainen kesäkeitto tuo vaihtelua perinteiselle kermaiselle kesäkeitolle. Kauniin punertavan värin vihannessopalle antaa tomaattipyree ja makua pestoa muistuttava yrttinen auringonkukkapistou, joka tehdään suomalaisittain pinjansiemenien sijaan auringonkukansiemenistä. Jos maasta pukkaa tilliä, tee sopan pariksi tilli-hasselpähkinäpesto.

Perjantai: Grillattua korianterikanaa tikussa

Vähärasvainen broileri kuuluu suomalaisten suosikkiraaka-aineisiin. Kokeile valmistaa siitä grillattua korianterikanaa tikussa. Broilerin rintafileet sivellään raikkaalla korianterimarinadilla ja kypsennetään kelien mukaan joko grillissä tai uunissa. Aasialaishenkiset thai-kanavartaat pyörittelet puolestaan broilerinjauhelihasta.

Oiva kasvisvaihtoehto broilerille on kevyt, soijamaidosta juoksettamalla valmistettu tofu. Grilli-iltana maistuvat esimerkiksi niin ikään tikussa paistuvat teriyaki-tofuvartaat.

Lauantai: Hedelmäinen rapusalaatti

Hedelmäinen rapusalaatti on ruokaisa mutta kevyt vaihtoehto kesäpäivän ateriaksi. Aasialaisittain inkiväärillä, limetillä, sitruunaruoholla, sweet chili -kastikkeella ja soijalla maustetut jättikatkaravunpyrstöt voi kypsentää niin grillissä kuin uunissakin. Valmiit rapuvartaat eivät rinnalleen muuta tarvitse kuin persikoilla ja vadelmilla höystetyn vihersalaatin. Raikas katkarapusalaatti valmistuu puolestaan ilman uunia ja grilliä.

Tuoreista mansikoista, kermasta ja maitorahkasta sekoitettu mansikkarahka on täydellinen jälkiruoka, kun uunin tai hellan edesä hikoilu ei houkuta. Kevyemmän version rahkasta saat jättämällä kerman pois.

Sunnuntai: Kesäkurpitsalasagne

Lasagne kevenee, kun osan pastalevyistä korvaa reippaalla määrällä ohueksi suikaloitua kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsalasagne on parasta seuraavana päivänä, kun se on saanut vetäytyä rauhassa jääkaapissa. Tee siis kerralla kunnon satsi! Jos hyötytarha kasvaa kesäkurpitsaa oikein runsaasti eikä lasagnevuokaan enää mahdu siivuakaan, purkita ylimääräinen sato kesäkurpitsa-kurkkusalaatiksi.

Lasagnen jälkeen jälkiruoaksi paistuvat vartissa valmiit paahdetut nektariinit. Mehukas hedelmä pelaa saumattomasti yhteen rouhittujen pähkinöiden, valkosuklaan ja vaniljajäätelön kanssa. Voit myös tarjota paahdetut nektariinit sellaisenaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 30 – kevyet kesäruoat kokataan sesongin parhaista raaka-aineista

Erkki Kaukonen

Aika paljon oli taas saatu ruokalistaan ympättyä täysin ulkomailta tuotavia elintarvikkeita, vaikka suomalainenkin vaqstine löytyisi, jos reseptien tekijä lopettaisi ulkolaisilla tuotteilla hienostelun.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.