Ruoka

Ruokalista viikko 7 – maukkaat perunaruoat jokaiselle päivälle

Tällä viikolla vietetään perunaviikkoa. Peruna on ekologinen, terveellinen ja käyttömahdollisuuksiltaan lähes loputtoman monipuolinen raaka-aine, joten se jos mikä ansaitsee oman teemaviikkonsa. Kokkaa perunasta mehevä uunimunakas, maukas laatikkoruoka tai espanjalainen chorizo-perunakeitto ja paista ystävänpäivän kunniaksi sydämenmuotoiset toscapullat!

Miltä kuulostaisi viikko ilman pastaa tai riisiä? Kotimainen peruna on yllättävän monipuolinen raaka-aine, sillä se taipuu niin keitoksi, munakkaaksi kuin laatikoksikin. Poimi perunaruoat viikon jokaiselle päivälle!

Maanantai: Uunimunakas

Tuliko keitettyä muutama pottu liikaa? Uunimunakas valmistuu kätevästi edellispäivän keitinperunoista, tuoreesta pinaatista ja kevätsipulista. Uunikypsennys takaa, että perunamunakas säilyy taatusti mehevänä. Pannulla paistuu pulestaan espanjalainen munakas, jossa peruna saa parikseen pekonia. Kokeile myös munakaskäärylettä.

Tiistai: Juusto-perunakeitto

Juusto-perunakeitto mukailee nostalgista perunavelliä! Miedolla vuohenjuustolla rikastettu soppa toimii kevyenä lounaana esimerkiksi sämpylöiden kanssa. Jos haluat sopasta kasvisversion, vaihda kanaliemi kasvisliemeen. Sosekeittojen ystävälle maistuu myös juuressosekeitto hernerouheella.

Paista jälkiruoaksi ystävänpäivän kunniaksi sydämenmuotoiset toscapullat ja ilahduta lähimmäistäsi.

Keskiviikko: Uunimade

Uunimade on sydäntalven herkullinen sesonkiruoka, joka kypsyy kerman ja kuivattujen sienien kanssa uunissa puolessa tunnissa. Tarjoa maukkaan kala-aterian kanssa vaikkapa keitettyjä perunoita. Nappaa myös ohjeet radiojuontaja Anni Hautalan uuniloheen ja perunasoseen kanssa tarjottaviin silakkapihveihin.

Torstai: Espanjalainen chorizo-perunakeitto

Tässä keitossa maistuu Espanja. Espanjalainen peruna-chorizokeitto ryyditetään chilillä ja lorauksella valkoviiniä. Tarjoa soppa pähkinä-yrttihakkeluksen kanssa. Vai kokeilisitko sittenkin perinteistä makkarakeittoa tai samettista siskonmakkarasoppaa?

Perjantai: Uuniperunat kalatäytteellä

Uuniperunat pitävät pintansa vuosikymmenstä toiseen – ja ihan syystä! Kyseinen retroruoka on maukas, vaivaton ja lähes rajattomasti muunneltava. Tällä kertaa potun täytteeksi valmistetaan tahna kotimaisesta luonnonkalasäilykkeestä. Halutessasi voit myös nostaa pöytään perinteisen kylmäsavulohitäytteen tai savuporotäytteen.

Lauantai: Välimerellinen kanapata

Talvi on pataruokien kultakautta. Välimerellinen kanapata tuo illalliselle kaivattua lämpöä. Pataan uppoaa myös kivasti kasviksia ja tuoreita yrttejä, kuten tomaattia, perunaa, oliiveja sekä timjamia ja rosmariinia.

Kurpitsalla höystetty kanapata sekä sitruunalla ja oliiveilla maustettu broilerivuoka toimivat myös viikonloppuna.

Sunnuntai: Särki-perunalaatikko

Särki-perunalaatikko on uuniruokien kunkku, sillä säilykesärjestä ja perunasta valmistuu hetkessä iso satsi ruokaa pienellä vaivalla. Vuokaan laitetaan vain purkillinen maustettua särkisäilykettä, perunoita ja kerma-kalalientä – uuni hoitaa loput. Juustoinen janssoninkiusaus pellillä on myös ikisuosikki.

Mantelimassalla vai hillolla? Laskiaissunnuntaina maistuvat mäenlaskun päätteeksi perinteiset laskiaispullat. Minttusuklaafani sulattaa kermavaahtoonsa Pätkis-patukoita, ja rommirusinasta tykkäävä kokeilee sosiaalisessa mediassa suosiota keräävää ravintola Backaksen rommirusinapullaa.

Juttua muokattu 18.1.2023: Päivitetty ystävänpäivä ja laskiaissunnuntai vuoden 2023 mukaan. Lisätty ruokia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokalista viikko 7 – maukkaat perunaruoat jokaiselle päivälle

Ulla-Riitta

Toscapullat? Reseptiä ei ollut laitettu!
Hyvää ystävänpäivää!

Milla Kukkonen

Hei, kiitos viestistäsi! Linkki on nyt lisätty. Yst. Milla / Kotiliesi

Maukas perunaruoka ylimääräiselle päivälle.

Siirappinen perunasosevuoka yli jääneestä perunamuusista. Valmistetaan muusia tarkoituksella niin reilusti että ”jämästä” saa 2-3 litran vuoan siirapilla makeutettua perunavuokaa.

Siirappinen perunasosevuoka valmistetaan näin:

Lisätään yli jääneeseen perunamuusiin maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Lisätään tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan ohennettua sosetta. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä. Tarkistetaan suola, perunamuusin suola usein riittää. Sekoitetaan.
Laitetaan sose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään voinokareita. Jos halutaan, niin pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa.
Paistetaan aluksi noin 170-190 asteisessa uunissa. Kun pintaan muodostuu väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia. Näin vältetään perunasosevuoan korppuuntuminen.
Paistetaan siirapilla makeutettua perunasosevuokaa noin 3 tuntia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.