Mainos: S-market
Mainos | S-market

Kesän hitti on grillipizza – inspiroidu pizza-ammattilaisen täytevinkeistä

Grillipizza valloittaa tänä suvena kesäkeittiöt. Tulikuumassa grillissä paistuu herkullisen rapea pizza, joka onnistuu myös ensikertalaiselta. Helsinkiläisten Crusty Pizza -ravintoloiden takaa löytyvä Jaakko Luomanen eli Lieminen antaa parhaat vinkkinsä pizzan grillaukseen ja täytteisiin.

Kuuma grilli tuo pitsapohjaan makua ja rakennetta. Pizza onnistuu niin hiili- kuin kaasugrillissäkin. Toisin kaasugrilli on etenkin aloittelijalle helpompi, sillä sen lämpötilaa on näppärämpi säätää sopivaksi.

”Pahin moka, mitä pizzaa grillatessa voi tehdä on joko polttaa pohja tai jättää se liian raa’aksi. Kannattaa tehdä testipizza, jonka avulla grillin kuumuus on helppo tarkistaa. Testipohjan päälle voi levittää vain tomaattikastiketta.”

Master Chef -ohjelmasta tuttu Jaakko Luomanen eli Lieminen kannustaa unohtamaan säännöt ja kokeilemaan rohkeasti uusia makuyhdistelmiä.

Välineet kuntoon

Liemisen mukaan grillin tärkeimpiä ominaisuuksia on grillityypin sijaan sen koko.

”Pizzakivet ovat yllättävän suuria, joten grillilläkin on oltava kokoa. Ilman pizzakiveä pitsan grillaukseen ei kannata ryhtyä. Aseta pizzsakivi grilliin, kuumenna grilli ja anna kiven kuumeta rauhassa tulikuumaksi. Hyvän pizzsan salaisuus piilee juurikin kovassa lämmössä ja tulikuumassa pizzakivessä.”

Pizzan grillaus on hauskaa ja onnistuu parhaiten, kun välineet ovat kunnossa.

”Pizzakiven lisäksi välttämätön apuväline on pizzalapio, jonka avulla pitsan saa näppärästi kuuman kiven päälle. Kun pizzalapioon poraa reikiä, ylimääräiset jauhot varisevat pois eivätkä pala kuumassa grillissä.”

Varaa pari ylimääräistä pohjaa pizzakiven paistolämpötilan testaamista varten ennen varsinaisia pizzoja. Jos haluat lisää väriä reunoihin, valele ne oliiviöljyllä ennen grilliin laittamista.

Laita pizzakivi grilliin ajoissa ja tehot täysille. Huomioi, että pizzakivi viilenee aina jokaisen paiston jälkeen. Vasemmassa kuvassa Jaakon itse tekemä kupu, joka auttoi pitämään lämpöä pizzan yläpuolella ja antamaan väriä reunoihin.

Hifistelijän hidas pizzataikina vai hätähousun valmispohja?

Hifistelijät kohottavat taikinaa parikin vuorokautta. Pitkä kohotus tuo taikinaan makua ja rakennetta, mutta vähemmälläkin pääsee. Myös hätähousuilla on oikeus hyvään pizzaan.

”Valmiit pizzapohjat sekä pizzajauhosekoitukset toimivat ihan yhtä hyvin, jos haluaa päästä vähemmällä. S-marketin pakasteosastolta löytyy myös valmiita pizzataikinoita, joita voi pitää pakastimessa aina varalla. Nosta taikina ajoissa sulamaan, muotoile ja levitä päälle mieleisesi täytteet.”

Mielikuvitusta ja rohkeutta täytteisiin

Täytteiden suhteen Lieminen painottaa laatua ja kohtuutta, jotta kokonaisuus säilyy raikkaana.

”Esimerkiksi leikkeleet kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi. Ilmakuivatut kinkut ovat parhaimmillaan, kun ne lisätään pizzan päälle vasta grillauksen jälkeen.”

Kesäisen pizzan täytteeksi voi sujauttaa esimerkiksi parsaa ja kananmunaa.

”Kotimaiset palvikinkut ovat pitsan päällä hyviä, mutta S-marketin laajasta valikoimasta löytyy niille monia mainioita vaihtoehtoja. ”

Juustoksi Lieminen valitsisi veteen säilötyn mozzarellan, joka pysyy grillatessa mukavan mehevänä. Myös parmesaani ja fetajuusto toimivat.

”Suomalainen grillipizza voisi sisältää esimerkiksi graavi-, kylmäsavu- tai loimulohta, miksei myös muikkuja. Myös kotimaiset kasvikset sekä sienet, kuten kantarellit ja herkkutatit sopivat täydellisesti suomalaiseen pizzaan.”


Kolme kesäistä pizzaa ála Lieminen

Pizzapohja:

Valmis pitsapohja

Tomaattikastike:

Mutti Pelati purkkitomaatteja

Merisuolaa

Mustapippuria

Basilikaa

Oliiviöljyä

Margherita

Mozzarella, tomaattikastike, basilika, oliiviöljy

 

Sausage

Maisteinen tuoremakkara (HK Luigi), tuore ananas, chili, mozzarella & creme fraiche

Lohi

Graavilohi, mozzarella, creme fraiche, mustapippuria & orvokkeja

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kesän hitti on grillipizza – inspiroidu pizza-ammattilaisen täytevinkeistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X