Tarinat

Mistä sateenkaari syntyy, ja miksi sen värit ovat aina samassa järjestyksessä? Lue kiehtovat faktat

Sade, pilvet ja sumu muodostavat ilmakehässä näyttäviä kaaria ja renkaita. Sateenkaari on kaikille tuttu, mutta kuka on nähnyt pilvikaaren tai gloorian?

Sadekuuro yllättää mutta menee nopeasti ohi ja aurinko tulee näkyviin. Aurinkoa vastapäätä syntyy värikäs sateenkaari, jonka värit hehkuvat spektrin väreissä syvän violetista sinisen, vihreän ja keltaisen kautta punaiseen. Värit ovat aina samassa järjestyksessä aallonpituuden mukaan, punainen uloimpana.

Sateenkaaria on pidetty siltana maan ja jumalien välillä. Sateenkaaren päästä on yritetty löytää ikuista rauhaa, onnea ja kulta-aarretta. Mutta mistä sateenkaari oikeasti syntyy?

Lue myös: Tiesitkö tämän hämähäkeistä? 5 hämmentävää faktaa

Sateenkaari on auringonvaloa, joka on taittunut vesipisaroista. Pisaroista valo heijastuu tulosuuntaansa. Siksi sateenkaarta ei voi nähdä samassa suunnassa missä aurinko paistaa. © Timo Nieminen

Sateenkaaren ulkonäköön vaikuttavat pisaroiden koko sekä valolähteen ja katsojan sijainti. Mitä suuremmat pisarat, sitä kirkkaampi sateenkaari. Pienistä pisaroista syntyy lähes väritön kaari.

Joskus sateenkaaren ulkopuolelle syntyy toinen, sivusateenkaari. Se on himmeämpi ja sen värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä. Pää- ja sivusateenkaaren väli on tummempi kuin muu taivas ja sitä kutsutaan Aleksanterin vyöksi.

Sivusateenkaaren värit ovat päinvastaisessa järjestyksessä kuinpääsateenkaaren. Kaarten välistä tummaa aluetta kutsutaan Aleksanterin vyöksi. © Timo Nieminen

Yleensä sateenkaaria katsellaan päivällä, mutta niitä syntyy myös voimakkaassa kuunvalossa. Täysikuun aikaan on otollista löytää yöllinen sateenkaari, joka hohtaa vähävärisenä tai jopa valkoisena, sillä ihmisen värinäkö on pimeässä heikko.

Miksi sumukaari on väritön?

Saaristolautta puksuttaa merellä sankassa sumussa. Kun sumu ohenee, aluksen viereen syntyy komea sumukaari. Aluksi se on himmeä, mutta auringonvalon päästessä paremmin sumuun, se kirkastuu näyttäväksi.

Sumukaaressa valo taittuu ja heijastuu sumupisaroista, joiden läpimitta on vain noin 0,05 milliä. Sumukaari on sateenkaarta värittömämpi, sillä sumupisarat ovat vesisateen pisaroita pienempiä. Värit sekoittuvat toisiinsa ja leviävät.

Sumukaari on sumussa näkyvä sateenkaaren kaltainen valoilmiö. Sumukaari on kalpean väritön tai valkoinen, sateenkaarta leveämpi ja utuisempi. © Timo Nieminen

Myös valon diffraktiolla, jossa valoaallon muoto muuttuu, on huomattava merkitys sumukaaren syntyyn. Sateenkaaren syntyessä valo taittuu ensin pisaran ulkopinnasta sisälle, heijastuu takapinnasta ja taittuu taas ulkopinnasta tullessaan ulos.

Valon eri aallonpituudet taittuvat eri tavalla ja valo hajoaa spektrin väreiksi. Sumukaaressa sumupisarat ovat niin pieniä, että värit eivät pääse esiin.

Kun pilven pisarat ovat hyvin pieniä, 10–15 tuhannesosamilliä, ne synnyttävät pilveen valkoisen pilvikaaren. Silloin valo ei taitu vaan taipuu ja kaari hohtaa valkoisena. Monesti pilvikaari näkyy valkeana hohteena tai niin himmeänä, että sitä on vaikea huomata.

Pilvikaari ja sumukaari ovat ilmiöinä sama asia. Ne syntyvät pilvipisaroista jotka ovat liian pieniä tippumaan sateena alas ja liian pieniä synnyttämään kunnollisen sateenkaaren. © Timo Nieminen

Värikäs rengas on glooria

Lentokone viilettää auringonpaisteessa kymmenen kilometrin korkeudessa. Maahan asti auringon säteet eivät pääse, sillä pilvet leviävät valkoisena pumpulimattona lentokoneen alla.

Varjon puoleisista ikkunoista voi nähdä pilvipeitteessä, auringon vastapisteessä koneen varjon kohdalla sateenkaaren värejä heijastelevan värikkään, rengasmaisen kuvion, gloorian.

Glooria eli sumuvarjo syntyy auringonvalon sirotessa pilvessä tai sumussa. Koska se on aina auringon vastapisteessä, sen voi maan pinnalla nähdä vain auringon nousun ja laskun aikoihin tai riittävän korkealla sijaitsevasta havaintopaikasta. © Timo Nieminen

Joskus gloorian näkee myös maan pinnalla. Glooria näkyy, kun matalalla paistavan auringon suunta on kirkas, mutta vastakkaisella suunnalla on tiheähkö sumukerros. Glooria näkyy aina aurinkoa vastapäätä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä sateenkaari syntyy, ja miksi sen värit ovat aina samassa järjestyksessä? Lue kiehtovat faktat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.