Tarinat

"Mitä mies haluaa?" kysyi Kotiliesi parikymmentä vuotta sitten

Viime vuosisadan lopulla mies oli hukassa. Voiko olla niin, ettei kukaan tiedä, mitä miehen pitää tehdä, millainen olla? Voi, selvitti Kotiliesi ja paljasti, että hankalaksi miehenä olemisen tekee se, ettei mies itsekään tiedä mitä haluaa.

Keskustelu sukupuoli-identiteeteistä oli pinnalla myös lama-Suomessa vuonna 1995. Silloin toukokuun Kotiliesi nosti keskusteluun kysymyksen miehen asemasta. Sosiaaliviranomaiset, perhe, oma äiti ja vaimo vaativat kaikki mieheltä omanlaistaan mieskuntoa, totesi toimittaja Tiina Stenius kirjoittamassaan artikkelissa. Mies oli hukassa.

Vastikään oli Tukholmassa pidetty Pohjolan ministerineuvoston järjestämä Nordens män (Pohjolan miehet) -konferenssi, jossa miehen nykytilaa oli pohdittu asiantuntijavoimin. Moni oli sitä mieltä, että mies voi huonosti.

Konferenssissa ja artikkelissa tutkailtiin tiivistetysti, mitä mies haluaa. Toimittaja Stenius kysyi samaa silloiselta “viralliselta miesedustajalta” Jyväskylän yliopiston tutkija Tapani Kaakkuriniemeltä.

Vastaus oli, ettei mies tiedä, mitä haluaa.

Muuttuva maailma hämmensi miestä

Yhteiskunnan muutosvauhdissa tutkija näki paineiden kohdistuneen enemmän miehiin kuin naisiin. Kun naiset olivat kapinoineet naista alistavaa mieskulttuuria vastaan, miehet olivat vähätelleet asioita.

“Heidän olisi pitänyt ottaa ne haasteena vastaan”, linjasi Kaakkurinniemi.

Nyt miehet elivät kulttuuristen rakenteiden sisällä, kun naiset osasivat toimia myös niitä muuttaen. Miehet tyytyivät osoitettuun paikkaansa.

“Suomessa miehet ovat jo tottuneet siihen, että naiset tietävät miestä paremmin hänen toiveensa, halunsa ja kykynsä”, tutkija kertoi.

Nainen kaipasi sekä hidalgoa että koti-isää

Miehet olivat pyrkineet vastaamaan ajan vaatimuksiin, mutta huomanneet, etteivät yritykset kelpaa. Asiaa vaikeutti se, etteivät naisetkaan tienneet, mitä mieheltä haluavat: miehessä kun piti olla sekä seikkailijan verta ja ytyä että kodinpuuhailijaa ja kiltteyttä.

Miehiä painoi alaspäin ajan yhteiskunnallinen tilanne, lama ja yleinen näköalattomuus. Sankarin malliksi nousivat tuolloin jääkiekkoilijat, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden.

“On havahduttu huomaamaan, että naisten kamppailu oman asemansa kohottamiseksi on ollut oikeutettua, ja siitä on automaattisesti seurannut miehille kollektiivinen huono omatunto”, kommentoi Kaakkurinniemi.

Entä nyt, yli 20 vuotta myöhemmin, ovatko miehet päässeet omantunnon tuskistaan ja löytäneet luontevan sukupuoli-identiteettinsä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Mitä mies haluaa?" kysyi Kotiliesi parikymmentä vuotta sitten

Sinun täytyy kommentoidaksesi.