Välipala pitää pirteänä työpaikalla ja kotona
Verkkosivustojen ylläpidon palvelupäällikkö Pia tekee toimistotyötä. Päivien pituus vaihtelee. Joskus Pia saapuu töihin aamuseitsemältä, joskus hän tekee töitä kotoa käsin. Päivillä ei ole yhtä selkeää mittaa. Säännöllistä on vain se, että työpäivän aikana on yleensä yksi pitempi tauko, lounastauko.
Pian arkea leimaavat ruuhkavuodet. Työn ohessa perhe ja kotona olevat pienet lapset vaativat oman huomionsa. Pia toteaa, että hänen harrastuksensa ovat tätä nykyä säännöllisen epäsäännöllisiä.
– Pidän ulkoliikunnasta, ja pyrimme koko perhe liikkumaan yhdessä aina, kun se on mahdollista.
Välipala kantaa iltaan asti
Pia haaveilee kuntosali- ja juoksuharrastuksen käynnistämisestä aktiivisemmin.
– Tiedän jo nyt, että se edellyttää minulta aterioiden ja välipalojen suunnittelemista ja niiden valmistamista etukäteen. Muutoin harrastus voi tyssätä työpäivän jälkeiseen energian ja jaksamisen puutteeseen.
Välipalat tulivat Pian elämään pysyvästi lasten myötä.
– Huomasin jaksavani iltapäivän paremmin ilman kiukkua, ja päivällisellä ei tullut enää ahmittua ruokaa liikaa kerralla.
Pia syö tätä nykyä yhden välipalan päivässä, iltapäivällä työpaikalla.
– Huomaan, että välipala myös ennen lounasta auttaisi pitämään nälkäni kurissa ja lounaan määrän aisoissa.
Puuttuuko puhtia? Katso ravitsemusterapeutin vinkit ja pysy energisenä!
Välipalojen helppous on plussaa
Pia sanoo, että kunnollinen ateriarytmi toimii hänen kohdallaan viikossa parhaiten, kun hän muistaa ottaa koko viikon eväät jo maanantaina mukaan töihin.
– Viikko sujuu jouhevammin, kun välipalat ovat mukana joka päivä.
Pia arvostaa välipaloja, jotka on helppo kuljettaa töihin.
– Teen eväät yleensä valmiiksi kotona tai nappaan mukaan rahkaa, jonkin hedelmän tai välipalapatukan. Jos eväitä ei ole, en niitä kovin helposti enää kaupasta päivän aikana hae.
Leivän ystävä iloitsee uutuuksista
Kaupan valmiita valikoimia Pia yleensä karttaa, sillä valmistuotteissa on usein liikaa sokeria ja muita lisäaineita.
– Helmasyntini on, että syön aika usein samoja, tuttuja välipaloja: rahkaa tai eri tavoin höystettyä leipää. Joskus nappaan kotoa mukaan välipalapatukan. Valmis välipalapatukka ei ole hyvä vaihtoehto, mutta se on parempi kuin ei mitään.
Pia on leivän ystävä, ja hän on ottanut ilolla vastaan myös markkinoille tulleet uutuudet.
– Olen maistanut Vaasan Kaura-Tattarileipää ja epäilyksistäni huolimatta tykkäsin siitä. Leipä oli erittäin hyvän makuinen ja jopa jotenkin ”mehevä”.
Pian vinkit välipalaleiviksi
- Olen valinnoissani epätrendikäs. Omille leivilleni päätyy juustoa, leikkelettä ja salaattia tai paprikaa.
- Jos ehdin, keitän kananmunia. Keitetty kananmuna ja tuore kurkku maistuvat ihanalta tuoreen leivän päällä.
Säännöllinen ateriarytmi pitää kehon tyytyväisenä koko päivän – lue artikkeli tästä!
3 x välipalaleipä
1. Uunitomaatti-vuohenjuustoleipä
6 annosta
valmistumisaika 2 tuntia
K
250 g kirsikkatomaatteja
1 pkt (6 kpl) Vaasan kaura-tattarileipää (12 avattua leipää eli 2 leipää / syöjä)
noin 150 g levitettävää vuohenjuustoa
oliiviöljyä
sormisuolaa
basilikaa
1. Valmista ensin kirsikkatomaatit. Halkaise tomaatit ja nosta leivinpaperoidulle uunipellille leikkauspinnat ylöspäin. Paahda 150 asteisessa uunissa 1,5–2 tuntia, kuinka kiinteitä haluat.
2. Avaa leivät ja levitä vuohenjuustoa leiville. Nostele pinnalle muutamia tomaatteja ja valuta päälle oliiviöljyä. Viimeistele sormisuolalla. Koristele basilikan lehdillä.
Vinkki: Säilö loput tomaatit purkkiin ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä. Säilytä jääkaapissa ja käytä esim. aamuleipien tai salaattien joukkoon.
Värikäs juures-mozzarellaleipä
6 annosta
valmistumisaika 15 minuuttia
K
1 pkt (6 kpl) Vaasan kaura-tattarileipää (12 avattua leipää eli 2 leipää / syöjä)
2 isoa porkkanaa
6 keskikokoista säilykepunajuurta
1 dl pestokastiketta
2 rkl sitruunamehua
175 g viipaloitua mozzarellaa
vuonankaalia
1. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Raasta punajuuret myös karkeaksi raasteeksi.
2. Notkista pestokastike sitruunamehun kanssa. Avaa leivät ja levitä kastiketta leiville. Levitä päälle mozzarellaviipaleita. Nostele päälle raasteita ja vuonankaalia.
Kalkkuna-punakaalileipä
6 annosta
valmistumisaika 15 minuuttia
1 pkt (6 kpl) Vaasan kaura-tattarileipää (12 avattua leipää eli 2 leipää / syöjä)
6 rapeaa romainesalaatinlehteä
100 g kalkkunaleikettä
Punakaali-omenaslaw
250 g punakaalia
1 kotimainen omena
4 rkl maustamatonta jogurttia, ranskankermaa tai majoneesia
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
koristeeksi yrttejä, rucolaa tai vuonankaalia
1. Valmista ensin kaali-omenaslaw. Raasta punakaali. Pese omena huolella ja raasta karkeaksi raasteeksi. Sekoita kulhossa kaali, omena, jogurtti, viinietikka ja mausteet.
2. Leikkaa salaatinlehdet puoliksi. Avaa leivät ja aseta leivälle salaatinlehti. Nostele päälle punakaaliseosta. Taittele jokaiselle leivälle 1–2 viipaletta kalkkunaleikettä. Koristele yrteillä, rucolalla tai vuonankaalilla.
Osallistu kilpailuun!
Oletko jo maistanut Vaasan Kaura-tattarileipää? Vastaa kyselyyn ja osallistut arvontaan. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan hotelliviikonloppu kahdelle valitsemaasi hotelliin. Palkinnon arvo on korkeintaan 300 euroa. Kilpailun voimassaoloaika on 18.1.–28.2.2019. Saman kilpailun löydät myös muista Vaasan artikkeleista!
Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!
Keskustelu
innostuin hyvästä jutusta!
Totta ja verensokerit pysyy tasaisena.
Kyllä vain!
ravintorikas
Kaikissa esimerkkileivissä sellaiset päälliset että söisin useamman leivän. Tämä mummeli tykkää kaikesta erikoisesta.Leipää vaihdan tosi usein ja jo tuoksu jo paljastaa onko hyvänmakuinen.Pitääpä maistaa.. Sisko
Kommentoi juttua: Välipala pitää pirteänä työpaikalla ja kotona