MAINOS | Kikkoman
MAINOS | Kikkoman

Vappu Pimiän kesäiset grillilihapullat! Mausta pikamarinadilla hetkessä

Soijapohjaisia marinadeja rakastava Vappu Pimiä marinoi kesäiset grillivartaansa Kikkomanin teriyaki- ja soijakastikkeilla. Maukas pikamarinadi maustaa hetkessä vartaisiin pujotetut jauhelihapyörykät, herkkusienet ja tomaatit.

– Nyt kun kotimaisen pihvilihan hinta on noussut hurjasti ja saatavuuskin on välillä kortilla, on jauheliha yhä suositumpaa monessa suomalaisperheessä. Jauhelihavartaat myös valmistuvat nopeasti, sillä niitä ei tarvitse marinoida etukäteen, Vappu toteaa.

Kikkoman Teriyaki-kastikkeella, soijalla ja mustapippurilla maustamastaan jauhelihataikinasta hän muotoilee palleroita, joille riittää nopea pyöräyttäminen marinadissa juuri ennen grilliin menoa.

 

– Teriyaki ei ole kovin rasvainen kastike, joten jos käytät vähärasvaista jauhelihaa, pyörittele taikinaa öljytyin käsin, etteivät vartaat tartu grilliin kiinni kypsentämisen aikana. Lisäksi vartaita kannattaa sivellä marinadilla grillaamisen aikana. Herkkusienten ja tomaattien ohella voit pujottaa vartaisiin vaikkapa kesäkurpitsaa, joka sekin tykkää soijan mausta!

Herkullinen marinadi valmistuu hetkessä

Kikkoman Teriyaki-kastikkeesta, Kikkoman Original -soijasta ja vastapuristetusta limemehusta sekoitettavan marinadin tekemiseen ei Vapun mukaan mene ”juuri minuuttia kauempaa”. Jauheliha myös imaisee maut itseensä niin nopeasti, että jo hetken marinointi riittää.

– Soijassa on umamia, ja tämä soijapohjainen marinadi korostaa ihanasti lihan ja sienten omaa makua. Ainakin meidän tytöt söivät näitä teriyaki-vartaita tosi hyvällä ruokahalulla!

Jos et halua käyttää jauhelihaa, Vapun mukaan teriyakimarinointi sopii loistavasti myös porsaasta tai kanasta valmistettaville vartaille.

– Possun ulkofile kannattaa laittaa marinadiin mureutumaan jo edellisenä iltana tai vähintään pari-kolme tuntia ennen grillaamista.

Soija – upea suolan korvike

Vappu Pimiä käyttää Kikkomanin soijakastikkeita niin kokkaamiseen kuin pöytämausteena. Oman mökin kasvimaasta pukkaavat vihanneksetkin maustetaan tipalla soijaa.

– En käytä suolaa juuri lainkaan vaan korvaan sen soijalla, joka tuo ruokiin ihanaa pyöreyttä. Soijalla marinointi sopii mahtavasti esimerkiksi kaalille, jonka grillaamista rakastan. Myös porkkanat ja vihreän parsan grillaan mielelläni soijaisina, Vappu nauraa ja jatkaa:

– Meidän tytöt ovat yhtä hulluina soijaan, joten sillä tulee maustettua myös jauhelihakeitto, pastakastikkeet ja nakkistroganoff. Salaattikastikkeissakin korvaan suolan nykyään soijalla.

Koko kesän mökillä viettävän Vapun perheessä soijaa lisätään myös korvasienimuhennoksen, kantarellikastikkeen ja hollandaisen kaltaisiin klassikoihin.

– Tähän aikaan vuodesta valkoinen parsa hollandaisekastikkeen kanssa on suurta herkkuani. Laitan hollandaiseen hurjasti sitruunamehua, ja jo millin soijaliraus taittaa ihanasti kastikkeen hapokkuutta. Lisäksi se tuo hollandaiseen kauniin värin ja pyöristää kastikkeen maun.

Lue myös Vapun upea lohiherkku

Lue myös Vapun arjen kanavuoka, joka vie kielen mennessään