Mainos: Visit Åland
Mainos | Visit Åland

Poimi talteen Ahvenanmaan must-elämykset

Ahvenanmaan ainutlaatuinen merenkeskeinen sijainti luo edellytykset rentouttavaan lomaan.

Saarilla riittää tilaa ja majoitusvaihtoehtoja löytyy aina hotelleista yksinkertaisiin erakkomökkeihin omalla saarella. Ahvenanmaalle voi matkustaa kätevästi laivalla, saaristolautoilla tai lentäen.

Ahvenanmaan parhaat vinkit 2020:

1. Aktiivisen lomailijan paratiisi

Saarimaakunta on kuin tehty pyöräilyä varten – etäisyydet ovat lyhyet, ja tienmutkan takana odottaa kaunis maisema, vehreä niitty, söpö kahvila tai historiallinen nähtävyys. Hyppää pyörän selkään ja viiletä pitkin poikin Ahvenanmaan rengastietä.

Vaelluksesta kiinnostuneille saaresta löytyy kolme pidempää vaellusreittiä ja lukematon määrä luontopolkuja mukaan lukien yli 30 uudistettua luontoreittiä.

Myös huippusuosittua frisbeegolfia voi tänä kesänä pelata usealla saarella. Päämääränä on avata oma frisbeegolfrata jokaiseen Ahvenanmaan 16 kunnasta. Ahvenanmaasta tulee näin ollen huikean monipuolinen frisbeegolfkohde, jonka ratatiheys on Suomen, tai jopa maailman, suurin.

© Visit Åland

© Visit Åland

2. Saariston makuja

Ruoka on ahvenanmaalaisille sydämen asia. Ahvenanmaalla, makujen saarilla, ruokaa valmistetaan sesongin mukaan, käsityötaitoa ja luontoa kunnioittaen. Puhdas ilma, raikas merituuli, viljava maa, runsaat aurinkotunnit ja pitkä kasvukausi – niistä syntyvät ahvenanmaalaisille raaka-aineille ainutlaatuinen maku ja laatu. Tiesitkö, että lähes 80 % Suomen omena- ja yli 90 % maan parsatuotannosta tulee Ahvenanmaalta?

Ahvenanmaalla on paljon taitavia ruokakäsityöläisiä sekä vaikuttava määrä tasokkaita ravintoloita ja kahviloita, jotka suosivat paikallisia raaka-aineita. Saariston lähiruokaherkut ja palkitut artesaanituotteet soveltuvat myös makumuistoksi. Kuluttajia, jotka syövät pääasiassa ahvenanmaalaisia tuotteita, niin pitkälti kuin mahdollista, kutsutaan axgaaneiksi.

© Visit Åland

3. Merelle, merelle, merelle!

Omalla veneellä tai opastetulla veneretkellä voit vierailla esimerkiksi kreivin saarella Kökarissa, Sälskärin ja Märketin majakkasaarilla sekä Kobba Klintarin vanhalla luotsisaarella, jonne on päivittäisiä venevuoroja Maarianhaminasta.

Kökarin Karlbystä järjestetään retkiä Källskäriin, jossa voi bongata muun muassa jääkauden aikaisen upean Källskärskannan-kalliomuodostelman ja pronssisen Hermes-patsaan, jonka vieressä voit poseerata ja tasapainoilla samassa asennossa.

Kesäisin järjestetään opastettuja retkiä myös Märketiin ja Itämeren kauneimmaksi kutsutulle majakalle Sälskäriin. Shiplandin taksivene tarjoaa räätälöityjä veneretkiä ja -kuljetuksia kaikkialle Ahvenanmaan saaristossa.

© Visit Åland

4. Museot ja nähtävyydet

Ahvenanmaan noin 40 museolla on tarjottavanaan lukematon määrä mielenkiintoisia tarinoita menneiltä ajoilta. Museokokoelmat kertovat metsästyksestä, kalastuksesta, postinkuljetuksesta Ahvenanmeren yli, saaristokulttuurista ja taidehistoriasta. Ahvenanmaan merenkulkumuseossa, joka valittiin Vuoden museoksi 2016, voi bongata muun muassa aidon merirosvolipun. Samalla pääsylipulla pääsee myös Pommern-laivaan, joka on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossa säilytetty nelimastoinen rahtipurjealus.

Sundissa sijaitseva keskiaikainen Kastelholman linna on mielenkiintoinen käyntikohde koko perheelle. Linnan tunnetuin asukas taitaa olla Kustaa Vaasa, joka käytti linnaa metsästyslinnanaan 1500-luvulla. Bomarsundin linnoitus on Ahvenanmaan kautta aikojen suurin sotilaallinen rakennus, joka kukoisti aina Krimin sotaan asti. Joko tunnet Ahvenanmaan klassikot, entä pienet erikoismuseot?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Poimi talteen Ahvenanmaan must-elämykset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X