MAINOS | NunnaUuni
MAINOS | NunnaUuni

Ei ole se ja sama, miten puuta poltetaan – lue asiantuntijan vinkit tehokkaaseen ja puhtaampaan palamiseen

Sähkön huimat hinnankorotukset ovat pistäneet kotitaloudet miettimään omaa energiankulutustaan ja eri lämmitysvaihtoehtoja. Nykyaikainen ja energiatehokas tulisija on varteenotettava vaihtoehto kun halutaan nauttia tasaisesta ja varmasta lämmöstä sekä säästää sähköä.

Suomea ja koko Eurooppaa koetteleva energiakriisi on nostanut sähkön ja lämmitysenergian hinnan hurjiin lukemiin. Taustalla kummittelee myös pelko sähkön riittävyydestä tulevalla lämmityskaudella. Säästölistat ja vinkit mahdollisesti tuleviin sähkökatkoksiin ovat tulleet tutuiksi monessa eri mediassa.

Suomessa on yli kaksi miljoonaa tulisijaa, joista useimmat tupruttavat lämmitettäessä taivaan tuuliin sekä pienhiukkasia että arvokasta energiaa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että valtaosa käytössä olevista takoista ja leivinuuneista on tehty vanhalla tekniikalla. Lisäksi tulisijan oikeaoppinen lämmittäminen on monella hakusessa.

Tulisijan käyttöohjeen noudattaminen varmistaa tulisijasta saatavan parhaan hyödyn. Kuvassa NunnaUuni Oy:n tuoteasiantuntija Hannu Mäkkeli uuden leivinuunin äärellä.

“NunnaUuni on tehnyt valtavasti työtä tuotekehityksen parissa. Nyt meillä onkin tarjota kuluttajille myös päästötön leivinuuni, joka alittaa varaavana tulisijana tiukat EcoDesign -päästörajat”, kertoo NunnaUuni Oy:n tuoteasiantuntija Hannu Mäkkeli.

Ekologisesti suunniteltu Anna polttaa puut puhtaasti

Anna-leivinuuni on valmistettu Mammutti-vuolukivestä, joka varaa lämpöä muita materiaaleja tehokkaammin ja vapauttaa sitä pitkään ja tasaisesti. Leivinuunin lämmitysteho on suurimmillaan kuuden tunnin päästä ja vielä vuorokauden jälkeenkin puolet maksimitehosta.

Anna-leivinuuni on valmistettu Mammutti-vuolukivestä, joka varaa lämpöä muita materiaaleja tehokkaammin ja vapauttaa sitä pitkään ja tasaisesti.

“Annan lämmittäminen eroaa perinteisestä leivinuunista sillä, että siinä käytetään hieman lyhyempiä eli noin 30–33 senttimetriä pitkiä polttopuita. Puiden taakse jäävään palotilaan ohjataan ilmaa uunin sivuilla ja takana sijaitsevien suuttimien kautta. Myös uunin etuosaan johdetaan ilmaa kaasutuspalon ylläpitämiseksi. Näiden teknisten ratkaisujen ansiosta Anna lämpenee nopeasti ja normaalia pienemmällä puumäärällä”, täsmentää Mäkkeli.

Anna -leivinuunin lämmitysteho on suurimmillaan kuuden tunnin päästä ja vielä vuorokauden jälkeenkin puolet maksimitehosta.

Uuden polttotekniikan ansiosta puut palavat Annassa ennennäkemättömän puhtaasti ja tehokkaasti. Sen hyvän lämmönvarauskyvyn ansiosta kodissa riittää lämpöä jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Anna sopii erinomaisesti myös ruoanlaittoon ja leipomiseen.

Nauti leivinuunin lämmöstä ja ruuanlaitosta.

Käyttöohjeen mukainen käyttö, kuiva puu ja alkuveto tärkeitä lämmittämisessä

Tulisijan mukana tulevat käyttöohjeet on syytä lukea huolellisesti, sillä sieltä löytyy vinkkejä muun muassa oikeisiin puumääriin ja tulisijan huoltoon. Käyttöohjeesta poikkeaminen saattaa aiheuttaa tulisijan ja hormin ylirasittumista sekä heikentää puun tehokasta ja puhdasta palamista ja siitä saatavaa lämpöhyötyä.

Modernin tumman keraamisen ulkokuoren alla on aito vuolukivinen takkaleivinuuni. Kuvassa Hestia Solo Ceramic Negro

“NunnaUuni-tulisijoissa Kultaisen Tulen polttotekniikka mahdollistaa sytyttämisen sytytyspuiden keskeltä, jolloin saavutetaan nopeasti korkea palamislämpötila, hyvä hormiveto ja puhdas palaminen. Kyseinen teknologia on ollut käytössä NunnaUunin takoissa jo parikymmentä vuotta, mutta nyt olemme tuoneet sen myös leivinuuneihin”, muistuttaa Mäkkeli.

Tuplahyödyt takkaleivinuunista – miellyttävää lämpöä ja herkkuja uunista. Kuvassa Hestia Solo

Ennen kuin puuta poltetaan tulisijassa, on varmistettava, että veto hormissa on ulospäin. Tämä onnistuu palavalla tulitikulla avatun luukun raosta.

Tärkeää on polttaa ainoastaan kuivaa puuta, sillä kosteassa puussa suuri osa lämpöenergiasta kuluu veden haihduttamiseen. Kuivan puun tunnistaa halkeilusta ja klapeja yhteen lyötäessä kuuluvasta kirkkaasta ja kaikuvasta äänestä.

Kuivaa puuta polttamalla saat parhaan lämpöhyödyn tulisijastasi.

Polttopuut kannattaa tuoda sisälle ainakin vuorokausi ennen polttamista, sillä kylmänä niiden pinnalle muodostuu kosteutta. Kun tuli palaa, on muistettava huolehtia vedon säätelystä.

“Yleinen virhe on vedon säätely paloilmaa säätämällä, kun se pitäisi tehdä hormipeltiä säätämällä. Kun puut palavat tasaisesti kohisten kirkkaalla liekillä ja piipusta tulee etupäässä valkoista savua, veto on sopiva”, vinkkaa Mäkkeli.

Tutustu NunnaUunin tuotteisiin täältä!