MAINOS | Digi- ja väestötietovirasto
MAINOS | Digi- ja väestötietovirasto

Juhan isä menetti yllättäen toimintakykynsä: “En tiedä mitä tekisin ilman edunvalvontavaltuutusta”

Juha hoitaa kaikki isänsä taloudelliset ja terveyteen liittyvät asiat tämän sairastuttua äkillisesti. Asiointia helpottaa hyvissä ajoin tehty edunvalvontavaltakirja.

Helsinkiläisen Juha Kontkasen isä menetti toimintakykynsä äkillisesti noin vuosi sitten. Hän oli sairastanut epilepsiaa monen kymmenen vuoden ajan, mutta lääkitys oli pitänyt kohtaukset poissa. Kun lääke alkoi vaikuttaa veriarvoihin heikentävästi, se vaihdettiin.

Juhan isä sai uudesta lääkkeestä voimakkaita epilepsiakohtauksia, jotka jäivät lopulta pysyviksi. Harvinaisen sivuoireen seurauksena hänen maksansa tulehtui ja isän tila sai lääkärit neuvottomiksi. Hän oli jo saattohoidossa, kun kohtaukset yllättäen päättyivät.

”Vuosi sitten lokakuussa isä oli ihan normaali ja pystyi liikkumaan ja hoitamaan asiansa. Hän sai sairastumisen seurauksena vakavia aivovaurioita ja hänen toimintakykynsä romahti. Se tuskin tulee koskaan palautumaan”, Juha kertoo.

Juha on toiminut isänsä edunvalvontavaltuutettuna toukokuusta 2021 alkaen. Kuvassa Juha, hänen lapsensa ja Juhan isä ennen sairastumistaan.

Juhan isä oli onnekseen tehnyt kymmenisen vuotta sitten edunvalvontavaltakirjan pankin lakimiehen avustuksella. Siinä Juha määriteltiin ensisijaiseksi ja hänen kaksi sisartaan toissijaisiksi valtuutetuiksi. Juha tiesi isänsä tekemästä valtakirjasta ja säilytti sitä kotonaan.

Sairastumisen jälkeen lääkäri antoi lausunnon, jonka mukaan Juhan isä ei enää pysty huolehtimaan omista asioistaan. Juha postitti Digi- ja väestötietovirastoon alkuperäisen valtakirjan liitteineen, jonka virasto vahvisti.

Isä halusi huolehtia asioistaan siltä varalta, jos oma terveys pettää.

”Olen jälkikäteen miettinyt, että olisi varmaan aika paljon hankalampaa, jos ei valtakirjaa olisi olemassa. En itse asiassa edes tiedä, miten asioiden hoito muulla tavoin onnistuisi, sillä isä ei kykene allekirjoituksia enää tekemään”, Juha sanoo.

Kuvassa Juha isänsä sylissä vuonna 1978.

Kattava valtuutus helpottaa asiointia huomattavasti

Juhan asemasta valtuutettuna kertoo viranomaisen vahvistama edunvalvontavaltakirja. Siinä määritellään kattavasti valtuutetut asiat, eikä Juhan mukaan ainakaan vielä ole ollut tilannetta, jossa valtuutus ei riittäisi asioiden hoitamiseen. Juhan isä asuu Joensuussa ja valtakirja on tuonut helpotusta erityisesti etäasiointiin, sillä Juhalla on vahvistettu valtakirja myös sähköisessä muodossa.

Valtuutuksen astuttua voimaan Juha toimitti Digi- ja väestötietovirastolle luettelon isänsä omaisuudesta.

“Sain pankista melkein valmiina listan kaikista tileistä, säästöistä ja vakuutuksista omaisuusluetteloa varten. Se tapahtui tosi helposti valtuutuksen avulla”, hän sanoo.

Pankkiasioiden lisäksi Juha on hoitanut isänsä terveyteen liittyviä asioita ja oikeustoimia. 77-vuotias isä tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa ja hän muutti hiljattain hoivakotiin. Juha allekirjoitti isänsä puolesta vuokrasopimuksen ja sopi apteekin kanssa lääkkeiden jakelusta. Kelalta Juha on anonut tukia, joihin isä on oikeutettu.

Kokemuksen viisastuttama Juha aikoo itsekin varautua tulevaisuuteen tekemällä edunvalvontavaltuutuksen hyvissä ajoin. Hän suosittelee samaa myös muille.

”Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Isän tapaus osoitti, että asiat voivat mennä nopeasti vinksalleen.”

Lue myös: Kuka hoitaa asioitasi, kun et itse enää pysty? Näin turvaat omaisuutesi sairauden tai tapaturman sattuessa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhan isä menetti yllättäen toimintakykynsä: “En tiedä mitä tekisin ilman edunvalvontavaltuutusta”

Öyhi

Juuri noin, Juhan isä on fiksu mies! Meillä on päästy vertaamaan kahta tilannetta: isälläni oli valtuutus, appiukolla ei. Tilanteet kuin päivä ja yö! Valtuutuksen tekeminen on huomionosoitus jälkipolville: ”Haluan, että hommanne sujuvat sitten kun autatte minua.”

Pia

Valtuutuksen vahvistaminen virastossa kestää tuskaisen kauan. Meillä on myös valtuutus, jossa minut määrätty valtuutetuksi . Isäni on toukokuusta, aivoinfarktin seurauksena ollut toimintakyvytön. Kohta puoli vuotta mennyt paperien toimittamisesta virastoon, en ole vieläkään saanut vahvistusta asiaan.

Samppa

Kuulostaa kyllä tosi pitkältä ajalta, kannattaa olla yhteydessä ja varmistaa, että asiasi on käsittelyssä. Jos jokin erityinen asia vaatii kiireellisesti hoitoa, niin pyydä samalla kiirehtimään vahvistamisessa. Itselläni meni kesällä muistaakseni kaksi kuukautta, kun sain läheisen valtuutuksen vahvistettua.

Minni

Ei todellakaan ole mikään nopea prosessi vaikka olisi edunvalvontavaltakirja ja lääkärintodistus. Käsittely kestää kuukausia ja eteenkin muistisairauksista puhuttaessa puoli vuotta on pitkä aika, sen voin kokemuksesta sanoa. Artikkelista saa sen kuvan, että homma hoituisi sormia napsauttamalla.

Murmeli

Hyvä noin. Sain n. 3,5 vuotta sitten verenkiertohäiriön. Tällöin tyttäreni pitkään jatkunut käytös parani, joten laadin toivuttuani edunvalvontavaltuutuksen ja erehdyin antamaan hänelle valtuutettuns yhden kappaleen, jota hän ei suostunut antamaan takaisin.
Käytös palautui ennalleen ja on aina rahaa vaatimassa. Hän ollut minulle rahoituksellani epäonnistunut sijoitus. Mitätöin ko.
valtuutuksen ja laadin uuden. Yksi kappale valtuutusta on pankin tallelokerossa.

Mamitsu

Mainos antaa kuvan, kuin kaikki onnistuisi sormia napsauttamalla. Ei muuten onnistu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.