MAINOS | Sambla Group Oy
MAINOS | Sambla Group Oy

Puutarhan kevättalkoot - parhaat vinkit

Puutarhanhoidon paras sesonki on käsillä ja viherpeukalot ovatkin jo kaivaneet multasäkit, siemenet ja välineet talvisäilöstä. Tässä artikkelissa otamme selvää, mitä aloittelevan puutarhanhoitajan tulee tietää kukkien kasvattamisesta, oikeista istutusajankohdista ja sopivasta kasteluvälistä.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Puutarhanhoidon sesonki ei rajoitu vain siihen aikaan, kun luonto on vehreimmillään ja aurinko lämmittää. Pihaa ja sen istutuksia voi suunnitella läpi talven ja tehdä tarvittavia hankintoja jo hyvissä ajoin.

Suunnittelun voi aloittaa ottamalla esiin kynän ja paperia ja piirtämällä luonnoksen omasta pihasta. Kuvaan tulee sisällyttää talojen ja rakennusten paikat, kukkapenkit, kasvimaat, pensaat ja puut. Kuvaan merkitään, mitkä pihan kohdista saavat eniten valoa ja mitkä ovat varjossa. Suunnitelman pohjalta on helppo ryhtyä luomaan istutussuunnitelmaa pihan realiteetit muistaen.

Hankintoja pihamaalle voi tehdä puutarhamyymälöistä, verkkokaupoista tai esimerkiksi Facebookin kasviryhmistä, joista voi löytää myös harvinaisuuksia. Jos tarkoituksena on tehdä pihalla isompi remontti, voi sitä varten olla syytä hakea lainaa, mutta ennen lainan hakemista kannattaa tehdä kululaskelma, jotta lainasumma pysyy realistisena.

Kumppanuuskasvien hyödyntäminen

Kumppanuuskasviajattelu on puutarhanhoidon uusimpia trendejä. Ajattelu perustuu kasvien erilaisiin kasvutapoihin: kun esimerkiksi voimakkaasti tuoksuva kasvi istutetaan tuholaisherkän kasvin viereen, kasvit tukevat toistensa kasvua. Myös koolla on väliä: maissia voi istuttaa kasvimaalle herkempien kasvien viereen, jolloin isoksi kasvava maissi suojaa sään vaihtelulle herkempiä kasveja.

Hyviä parivaljakoita ovat esimerkiksi sipuli ja porkkana, herne ja kurkku, kaali ja peruna, kesäkurpitsa ja sipuli, kurkku ja pinaatti, maissi ja kurpitsat sekä nauris ja pavut. Sen sijaan esimerkiksi peruna ja tomaatti eivät sovi yhteen, sillä perunarutto leviää helposti tomaattiin.

Siemenet itämään ajoissa

Jos tarkoituksena on kasvattaa kasvit siemenistä, riippuu niiden optimaalinen istutusaika siitä mitä ja miten on tarkoitus kasvattaa. Toiset kasvit kasvavat suoraan avomaalla, toiset vaativat esikasvatuksen sisätiloissa. Myös sijainti kannattaa ottaa huomioon: Pohjois-Suomessa sellaisetkin kasvit kannattaa esikasvattaa, jotka Etelä-Suomessa voisi istuttaa suoraan maahan.

Juurakot ja sipulikasvit ottavat aikansa

Juurakkokasvit ovat monivuotisia puutarhan kaunistajia, joilla on vahva juuristo, mutta ei vielä lainkaan maanpäällistä osaa. Juurakot ovat vähintään kaksivuotiaita kasveja ja ne säilytetään istutukseen asti lähes nolla-asteisessa tilassa.

Juurakkokasvit jakautuvat keväällä istutettaviin ja syksyllä istutettaviin. Keväällä istutetaan daaliat ja liljat, syksyisin tulppaanit, laukat ja narsissit. Myös parsa kasvaa juurakosta ja vaatii melko paljon kärsivällisyyttä: ensimmäinen sato saadaan usein vasta kahden vuoden kuluttua.

Taimien kanssa pääsee heti vauhtiin

Taimien kanssa pääsee hieman helpommalla: kasvi on jo kasvanut siemenestä ja kasvattanut juuret. Taimelle etsitään sopiva kasvupaikka ja kaivetaan sopivan syvyinen kuoppa. Avojuurisia taimia on hyvä liottaa pari tuntia vedessä ennen istutusta. Istutuskuoppaa kastellaan runsaasti ja kasvi istutetaan kuoppaan sopivalle syvyydelle. Taimi kannattaa tukea kepein, jos se vaatii tukea kasvaessaan!