Unohda rusinat! Sima tuunataan nyt granaattiomenalla, raparperilla, vadelmalla ja limellä
Pirskahteleva sima taipuu jokaiseen satokauteen. Kun tätä klassista kotikeittiön kuplajuomaa tuunaa erilaisilla sitruksilla, marjoilla ja yrteillä, syntyy siitä herkullinen juhlamalja, brunssikattauksen elegantti lisä tai vaikkapa artesaanihenkinen virvoke. Sima taipuu niin kukoistavan kevään herkuksi kuin keskikesän juhliin. Kokosimme alle viisi herkullisinta simareseptiä, joissa maistuu ympärivuotinen kesä.
Toisin kuin moni kuvittelee, ei siman valmistaminen itse ole lainkaan vaivalloista tai hankalaa. Siman teko vaatii aktiivista tekoaikaa vain puolisen tuntia, mutta sen pitää antaa tekeytyä itsekseen jääkaapissa noin viikon verran. Käymisvaiheessa ei kannata kiirehtiä, sillä pidempään kypsynyt sima pirskahtelee ihanista kuplista ja täyteläisemmästä mausta. Mikäli siman teko on kuitenkin jäänyt viime tippaan, niin ei hätää: kiiretilanteessa perinteinen sima valmistuu myös huoneenlämmössä, jolloin käymiseen riittää kolmisen päivää.
Tänä vuonna simassa maistuvat muun muassa kesäiset vadelmat, raikas lime ja herkullinen granaattiomena – kaikki nämä herkut pohjautuvat yhteen reseptiin, eli perinteiseen simaan, joten uusia vippaskonsteja ei keittiössä tarvitse opetella. Reseptiin ei välttämättä tarvita rusinoita ollenkaan – ne voi siis halutessaan unohtaa.
Pirteitä kuplia, raikkaita makuja ja aromikkaita yrttejä… DIY-trendien supervuonna 2021 kotikeittiössä syntyvä, muuntautumiskykyinen sima on ykkösvirvoke, joka syntyy edullisista raaka-aineista.
Vadelma-limettisima
Raikasta vai makeaa? Vadelma-limettisimassa yhdistyvät molemmat. Tämä heleän värinen sima sopii hienosti myös kesän juhlamaljaksi. Vadelma-limettisimaan tarvitset kaupasta vain:
- Luomulimettejä (5 kpl)
- Pakastevadelmia (200 g)
- Dansukker Fariinisokeria (500 g)
- Tuorehiivaa
Katso vadelma-limettisiman työvaiheet täältä.
Granaattiomenasima
Granaattiomenasta tehty sima on intensiivisen punainen ja pirskahteleva. Tämän kauniin siman valmistamiseen tarvitset kaupasta:
- Granaattiomena (1 kpl)
- Sitruunoita (2 kpl)
- Dansukker Fariinisokeria (250 g)
- Dansukker Taloussokeria (250 g)
- Tuorehiivaa
Katso granaattiomenasiman työvaiheet täältä.
Appelsiini-inkiväärisima
Kauniin kullanruskea ja aromikas appelsiini-inkiväärisima saa veden kielelle. Appelsiini-inkiväärisimassa sitruuna on korvattu appelsiinilla. Tähän pirteään simaan tarvitset kaupasta:
- Luomuappelsiineja (3 kpl)
- Palan inkivääriä (3 cm)
- Dansukker Luomufariinisokeria (500 g)
- Tuorehiivaa
Katso appelsiini-inkiväärisiman työvaiheet täältä.
Raparperi-rosmariinisima
Heleän raparperin ja hienostuneen rosmariinin sekoitus saa makunystyrät tanssahtelemaan. Tämä herkullinen sima vaatii kaupasta seuraavia raaka-aineita:
- Raparperia (1 kg)
- Tuoretta rosmariinia (2 oksaa)
- Dansukker Taloussokeria (6 dl)
- Tuorehiivaa
Katso raparperi-rosmariinisiman työvaiheet täältä.
Lime-basilikasima
Mikä kesä! Ihana lime-basilikasima vie aistit ja mielen lämpimille leveyspiireille. Tähän simaan tarvitset kaupasta seuraavat raaka-aineet:
- Limettejä (3–4 kpl)
- Ruukku basilikaa (1 kpl)
- Dansukker Fariinisokeria (250 g)
- Dansukker Taloussokeria (250 g)
- Tuorehiivaa
Katso lime-basilikasiman työvaiheet täältä.
Jokaisessa reseptissä mainittujen raaka-aineiden lisäksi tarvitset kaikkiin simaresepteihin hanavettä. Lisäksi kattilan, suppilon sekä pullot, johon siman voi pullottaa. Esimerkiksi muoviset virvoitusjuomapullot tai kierrekorkilliset lasiset viinipullot toimivat mainiosti.