MAINOS | Kikkoman
MAINOS | Kikkoman

Hetkessä valmistuva mie goreng vie makumatkalle Indonesiaan

Hellapoliisi-bloggaaja Kati Jaakosen perheessä soijakastike on kodin vakiomauste. Katin herkullisen mie goreng -reseptin maun salaisuus on kahdessa eri Kikkoman-soijakastikkeessa.

Kikkoman Ponzu-sitrussoijakastike on saanut innoituksensa japanilaisten suosimasta ponzu-maustekastikkeesta. Sen pohjana on tunnettu klassikko, Kikkomanin luonnollisesti valmistettu soijakastike, johon on lisätty sitruunaa.

”Jos pidät raikkaan hedelmäisestä mausta, lisää ruokaan Ponzu-sitrussoijakastiketta. Se maustaa monenlaiset kala- ja broileriruoat, muutkin kuin aasialaiset”, sanoo suosittua Hellapoliisi-ruokasivustoa pitävä Jaakonen.

Toinen Kikkoman-uutuus, Ponzu-chilisoijakastike sopii kaikille, jotka pitävät tulisesta potkusta ruoassaan. Molempien kastikkeiden pohjana on soijapavuista, vehnästä, vedestä ja suolasta valmistettu Kikkoman-soija, johon ei lisätä väri-, säilöntä- tai lisäaineita.

”Kumpikaan kastikkeista ei ole kovin voimakas, joten voit lisätä niitä ruokaan oman makusi mukaan”, Kati toteaa.

Kikkoman-soijakastikkeesta on moneksi

Jaakonen itse hyödyntää soijakastiketta marinadeissa, dipeissä ja erilaisten ruokien maustamisessa jo tekovaiheessa.

– Soijakastikkeella elävöität helposti arkista ruoanlaittoa, eikä ruoan tarvitse olla aasialaista. Se sopii kivasti myös kesäiseen grillailuun. Jos teet vaikka hampurilaisia, anna sipulirenkaiden maustua soijassa ennen hampurilaisen kokoamista.

– Ja tietysti pöytämausteena meillä kotona on ollut Kikkomania niin kauan kuin muistan!

Soijakastike tuo ruokaan sen verran paljon makua, ettei suolaa juuri tarvitse. Suolan määrää ruokavaliossaan tarkkaileville löytyy myös vähäsuolainen versio. Kikkoman Less Salt -soijakastikkeessa on 43 prosenttia vähemmän suolaa kuin perinteisessä.

Rennosti kokeillen

Ponzu-sitrussoija ja -chilisoijakastikkeilla maustettu mie goreng -munanuudelipannu on helppotekoista, nopeasti valmistuvaa arkiruokaa.

– Ponzu-sitrussoijakastike oli luonteva valinta mausteeksi, sillä olisin joka tapauksessa lisännyt tähän ruokaan limeä tai sitruunaa. Ja chilihän nyt käy kaikkiin aasialaisiin ruokiin, joten tässä reseptissä se on ponzu-chilisoijakastikkeen muodossa, Kati toteaa ja jatkaa:

– Voit valita, käytätkö vain toista soijakastikkeista vai molempia. Reseptiä ei muutenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan siihen voi pyttipannuhenkisesti heitellä kaikkea mitä kaapeista sattuu löytymään.

Hellapoliisi rohkaisee myös tutustumaan soijakastikkeiden välisiin aromi- ja makueroihin.

– Järjestäkää ensi kerralla vertaileva soijakastiketasting. Jo Kikkomanilla on tätä nykyä niin monta tuotetta, että hyllystä kannattaa napata kokeiluun muutakin kuin se tuttu ja turvallinen.

  1. Leikkaa broilerinfileet reiluiksi suupaloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, chilipaprika ja inkivääri.
  2. Kuumenna öljy wokkipannussa ja paista broilerinfileepalat kuumassa öljyssä kauttaaltaan usein sekoitellen. Lisää valkosipuli, chilipaprika ja inkivääri ja paista vielä hetki. Mausta Ponzu-chilisoijakastikkeella ja nosta pois, kun broilerinfileepalat ovat kypsiä.
  3. Kuori sipuli ja viipaloi se ohuelti. Halkaise paprika, poista siemenet ja kanta ja leikkaa reiluiksi suupaloiksi. Paloittele kesäkurpitsa. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lastuiksi perunankuorimaveitsellä tai suikaleiksi tai viipaleiksi veitsellä.
  4. Kuumenna öljy pannulla, pikapaista kasvikset nopeasti sekoittaen ja nosta sivuun. Laita munanuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna nuudelien kypsyä muutama minuutti ja valuta.
  5. Kuumenna öljy pannulla ja paista nuudeleita hetki, kunnes pinnasta tulee hieman rapea. Lisää broilerinfileepalat ja kasvikset ja mausta Ponzu-chilisoijakastikkeella ja Ponzu-sitruunasoijakastikkeella.
  6. Tarkista maku ja lisää soijakastikkeita maun mukaan.
  7. Ripottele valmiin ruoan päälle hienonnettua Thai-basilikaa.

Lisää kokkausinspiraatiota löydät Kikkomanin reseptipankista.