MAINOS | Kikkoman
MAINOS | Kikkoman

Sikke Sumarin kaalilaatikko on nostalginen lohturuoka, jonka resepti on Lisa-äidin peruja

Hitaasti haudutettavan kaalilaatikon valmistus on Sikke Sumarille kuin meditaatiota. Kaikkien rakastama klassikko saa täyteläisen makunsa soijakastikkeesta.

Mehevä ja täyteläinen kaalilaatikko on Sikke Sumarille lapsuudesta tuttu lohturuoka, jota valmistettiin viisihenkisessä perheessä iso rautapadallinen kerrallaan. Äidin kaalilaatikkoa tuli syötyä aina niin reilusti, että pikku Siken oli ruokailun jälkeen oikaistava itsensä sohvalle. Sieltä hän huuteli keittiöön, että älkää syökö kaikkea, otan kohta lisää.

Kaalilaatikko on edelleen Siken jokasyksyinen suosikki, joka syntyy kaikessa rauhassa hitaasti haudutellen. Pieneksi pilkottua kaalia lisätään padan pohjalle kourallinen kerrallaan aivan kuten lapsuudessa, jolloin Sikke sai kunniatehtävän seistä hellan ääressä jakkaralla kaalia annostelemassa.

Siken Lisa-äidin kaalilaatikon salaisuus on reilu loraus soijakastiketta.

– Hosuminen ei sovi kaalilaatikkoon, vaikka sen valmistus helppoa onkin. Nautin kiireettömyydestä ja on melkein meditatiivista saada uusi kourallinen kaalia padan pohjalle sulamaan ja karamelisoitumaan. Rakastan myös padasta tulevaa huumaavaa tuoksua, se on minulle parfyymia, Sikke toteaa. 

Soijakastikkeessa sen salaisuus

Täydellisen kaalilaatikon salaisuus on soijakastike, jota Lisa-äiti lorautti reilusti pataan täyteläisyyttä antamaan. Soijakastike on luonnollinen umami, joka soveltuu Siken mukaan suolan tilalle myös moniin muihin suomalaisen keittiön klassikoihin.

– Käytän sitä esimerkiksi kantarellikastikkeessa ja kaikenlaisissa jauheliharuoissa. Soijakastike pyöristää maut ja on kaalilaatikossakin ehdoton mauste. Se on aika koukuttava.

Rakastan padasta tulevaa huumaavaa tuoksua, se on minulle parfyymia. 

Makeutensa kaalilaatikko saa perinteisesti tummasta siirapista. Sen voi Siken mukaan korvata Kikkomanin hunajalla maustetulla teriyaki BBQ -kastikkeella, joka on makumaailmaltaan siirappia täyteläisempi ja monipuolisempi. Kastiketta voi tarjoilla myös sellaisenaan esimerkiksi lihan, kalan ja kasvisten kera, tai sitä voi käyttää grilliruoissa hunajaista makua antamassa.

Kun kaikki kaalilaatikon ainekset ovat padassa, Sikke annostelee päälle vielä pieniä voinokareita ja korppujauhoa, jotka saavat yhdessä aikaan herkullisen rapean, karamelisoidun pinnan. Sen jälkeen ruoka laitetaan uuniin hautumaan ja lähdetään kävelylle raikkaaseen syysilmaan.

Soijakastike on luonnollinen umami, joka antaa ruokaan täyteläisyyttä ja pyöristää maut.

Kotiin palattuaan nälkäisiä ulkoilijoita odottaa huumaava tuoksu ja herkullinen ruoka, jonka ääreen Sikke houkuttelee miehensä Tonyn lisäksi usein myös aikuiset lapsensa.

– On ihanaa pyytää perheenjäsenet syömään kaalilaatikkoa. Ihmiset herkästi ajattelevat, että tarjolla pitää olla jotain ihmeellistä ekstraa, mutta kukaan ei koskaan sano ei kiitos kaalilaatikolle. Se on kaikkien suosikki, Sikke toteaa.

Sikke Sumarin Lisa-äidin kaalilaatikko

1-2 kaalinpäätä koosta riippuen (kaalia pitää olla tarpeeksi) 

Nokare voita ja loraus öljyä

2 porkkanaa kuutioina

2 sipulia pienittyinä

2 valkosipulinkynttä pienittyinä

500 g hyvää jauhelihaa

Muutama reilu hyppysellinen kuivattua meiramia tai timjamia

2 dl keitettyä riisiä

Kunnon loraus Kikkomanin soijakastiketta

5 dl lihalientä lihaliemikuutio (tai itse tehtyä lihalientä)

2 dl kermaa

1-3 rkl tummaa siirappia tai Kikkomanin hunajalla maustettu teriyaki BBQ -kastike

Korppujauhoja

Suolaa

Pippuria

Tee näin:

Kuullota isossa padassa voin ja öljyn seoksessa sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Lisää pikku hiljaa pilkottua kaalia niin, että lisäät seuraavan satsin vasta, kun edellinen on hiukan ruskistunut. Mausta suolalla ja soijakastikkeella. Maista.

Paista toisella pannulla jauheliha voissa, mausta sekin suolalla, pippurilla, meiramilla tai timjamilla ja soijakastikkeella. Maista, että makua on tarpeeksi, sillä maku miedontuu uunissa.

Lisää kaalipaistokseen lihaliemi, siirappi ja kerma. Yhdistä kaalipaistos, keitetty riisi ja jauheliha uunivuoassa ja maista taas. Älä syö tässä vaiheessa liikaa…

Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 180-asteisessa uunissa vajaa tunnin ajan niin, että korppujauhot ovat ruskistuneet ja laatikon pinta on kaunis ja rapea.

Tarjoa näkkileivän ja puolukkasurvoksen kanssa.