MAINOS | Asuntomessut
MAINOS | Asuntomessut

Vaikeuksien kautta voittoon – Yllättävät käänteet meinasivat teilata Kuningattarenhelmen rakennusprojektin

Neljännen polven loviisalaiset Dani Ryynänen ja Jenna Aalto saivat tuta, miten raaka-aineen hinnannousu voi asettaa koko rakennusprojektin vaakalaudalle. Haasteet selätettiin, ja projektin lopputulosta eli Kuningattarenhelmi -lamellihirsitaloa pääsee ihastelemaan Asuntomessuilla Loviisassa 7.7.–6.8.2023.

Dani Ryynäsen ja Jenna Aallon suunnitelma rakentaa CLT-talo ristiinliimatusta massiivipuusta kaatui äkkikäänteeseen maailmanmarkkinoilla.

– Joulukuussa 2021 puun hinnat ampaisivat avaruuteen, ja lopullinen tarjous talomme rungosta ylitti budjettimme sadoilla tuhansilla. Lisäksi meillä oli oma talo vielä myymättä. Katastrofin ainekset olivat kasassa, Dani Ryynänen muistelee.

Puolentoista vuoden suunnittelutyö tuntui valuvan hiekkaan. Jenna Aalto kertoo, että molemmilta menivät yöunet pitkäksi aikaa.

– Stressi ja epätoivo iskivät, kun tajusimme lähteneemme messuprojektiin, jota meidän ei ollut enää mahdollista toteuttaa. Mutta loviisalaisina halusimme ehdottomasti olla mukana rakentamassa Asuntomessuja, joten ajatus leikin kesken jättämisestä ahdisti.

Arkkitehti Salla Törmäsen piirtämä kaksikerroksinen uniikkitalo pieneni alkuperäisestä kaavaillusta pinta-alasta parikymmentä neliötä. Kuva: Jenna Aalto.

Pelastava enkeli astui mukaan kuvioihin

Maaliskuussa 2022 ratkaisua lähdettiin hakemaan Raksa-messuilta Lahdesta, suunnitelmapaperit kourassa. Nuiva vastaanotto syvensi epätoivoa.

– Monen talotoimittajan ständillä meitä pidettiin hulluina, sillä ”ei kukaan rakenna taloa Loviisan savimaahan”. Meillä oli maaperätutkimus tehtynä ja kuten muillakin omakotitalorakentajilla – kallioinen tontti ilman savea. Kivitalotoimittajat vetosivat siihen, että projektin kanssa tulisi liian kiire, Jenna kertoo.

Taloprojektin pelastukseksi koitui Finnlamellin ständin huikea talomyyjä Brittany Rowe, joka alkoi heti suunnitella, miten asiassa edettäisiin.

– Jo runsaan vuorokauden päästä istuimme heidän toimistossaan Vantaalla.

Kodin suurista ikkunoista avautuu merinäköala. Kuva: Jenna Aalto.

Astetta pienempi koti skandinaavisella sisustuksella

Arkkitehti Salla Törmäsen piirtämään uniikkitaloon tehtiin pieniä muutoksia.

– Talosuunnitelmamme muistutti hieman Finnlamellin mallistoa, ja näin Kuningattarenhelmestä tuli hybridi, josta itse asiassa tehtiin myytävä talomalli. Muutokset näkyvät lähinnä koossa: kaavailtu pinta-ala pieneni parikymmentä neliötä, Jenna kertoo.

Kaksikerroksisen lamellitalon olohuoneen korkeus yltää melkein kuuteen metriin. Suurista ikkunoista avautuu merinäköala ja valoa riittää. Kaiken kruunaa terassi ja oma ranta.

Dima Latvalahden suunnittelemaan sisustukseen tulee Jennan mukaan suoria ja selkeitä linjoja sekä paljon vaaleaa väriä, skandinaavisuutta ja minimalistisuutta.

– Eli yksinkertaista mutta hyvällä tavalla. Myös puuta on paljon: eri sävyiset puulajit tuovat kodikkuutta ja lämpöä tunnelmaan, Jenna toteaa.

Ihania arkirutiineja haasteiden jälkeen

Väliaikaiskaksiosta 147-neliöiseen taloon muuttava perheenäiti odottaa uudelta kodilta rutiineja ja hyvää arkea – varsinkin sitä, että saa keittää kahvit omassa, tilavassa keittiössä. 4-vuotias Amanda odottaa jo omaa huonetta, vaahtokylpyjä ja rantaleikkejä.

Perheen 4-vuotias Amanda saa uudessa kodissa oman huoneen. Kuva: Otavamedia/Mirva Kakko.

Rantaan tulee venepaikan lisäksi ulkosauna ja vierasmökki. Ne rakennetaan merikonteista sekä hirsipaneeleista ja muusta ylijäämätavarasta, mitä talon rakentamisesta jäi.

– Ulkosaunan ja vierasmajan kanssa voi tulla kiire, sillä molempia alettiin tehdä tässä loppumetreillä, Dani hekottaa.

Maaliviiva kuitenkin häämöttää ja hymyt ovat herkässä. Yöt nukutaan hyvin, ja vaikka rakentaminen on usein koetinkivi parisuhteelle, Jenna ja Dani eivät ole riidelleet.

– Jotain pikkukinaa on saattanut tulla, jos minä olen ollut väsynyt ja nälkäinen. Mutta kun katsomme toisiamme, meitä naurattaa, että hyvinhän tässä pärjättiin! Tunnen ylpeyttä tästä tiimistä: meistä, Finnlamellista, Dimasta ja koko tästä satsauksesta, Jenna kiittelee ja kertoo vanhempiensakin auttaneen työmaalla.

Dani, Jenna ja Amanda ovat tyytyväisiä uuteen kotiinsa, joka rakentui heidän kotikaupunkiinsa Loviisaan. Kuva: Dima Latvalahti.

Pikkukaupungin idylliä

Loviisaa etenkin kesäkaupunkina rakastava Jenna pitää siitä, että asukkaat ovat tuttuja ja morjestelevat kadulla ja kaupassa.

– On ihana kasvattaa lasta täällä. Amandan on helppo löytää leikkikavereita.

Niin ikään Loviisassa kasvanut Dani lähettää kiitokset kotikaupungilleen:

– Kaikki messutoiminta tiedottamisesta infran rakentamiseen on sujunut hienosti. On mahtavaa rakentaa oma talo Loviisaan! Olemme asuneet täällä aina; mitä nyt välissä opiskelimme seitsemän vuotta Helsingissä.

Kuningattarenhelmi-kotiin ja sen minimalistiseen skandinaaviseen sisustukseen voi tutustua Asuntomessuilla Loviisassa 7.7.–6.8.2023.