MAINOS | Hartwall Viinisi
MAINOS | Hartwall Viinisi

Viinifaijan kaapista löytyy yllätysvieraita varten pullo rieslingiä – nappaa talteen herkullinen luottoresepti

Somevaikuttaja Jontte Heino arvostaa viinissä helppoutta ja hyvää hinta-laatusuhdetta. Kesän raikas suosikkiviini toimii makuparina lähes kaiken kanssa.

Viinifaijana tunnettu somevaikuttaja Jontte Heino on rento herkuttelija, joka nauttii viiniä pääasiassa ruoan kera. Päästäkseen Jonten ostoskoriin viinin pitää olla hyvä, helppo ja hintalaatusuhteen kunnossa.

Valkoisista rypälelajikkeista riesling on Jonten ehdoton suosikki. Puolikuiva valkoviini on helposti juotava ja toimii makuparina kaikille Heinon suosikkiruoille.

”Rieslingissä on selkeä makumaailma ja hyvä hapokkuus. Se on viininä moniulotteinen ja siinä on luontainen makeus, mikä miellyttää itseä tosi paljon ja tekee viinistä tasapainoisen. Rieslingillä on paikka sydämessäni ja olen jopa käynyt Saksassa Moselin viinialueella, josta viini on kotoisin”, hän kertoo.

Jontte Heino Blitz Riesling
Valkoisista rypälelajikkeista riesling on Jontte Heinon suosikki.

Kesäaikaan Jontte ja tämän puoliso, somevaikuttaja Nata Salmela, panostavat ruoanlaittoon tavallistakin enemmän. Grilli on kuumana etenkin viikonloppuisin, ja pihaan saattaa saapua myös yllätysvieraita. Siksi pariskunnan jääkaapista löytyy aina pullo tai kaksi Blitz Riesling -viiniä.

”Meillä on aina avoimet ovet ja kaverit tietävät, että kylään saa poiketa. Ruoka ei lopu kesken ja meiltä löytyy aina myös viiniä. Blitz Riesling on helppo ja varma valinta, koska se on niin monikäyttöinen ja sen puolikuiva makuprofiili sopii vaalean lihan, kalan ja kasvisten, mutta myös esimerkiksi mausteisen makkaran kanssa”, toteaa Jontte.

Jontte Heino Blitz Riesling
”Blitz Rieslingin puolikuiva makuprofiili sopii vaalean lihan, kalan ja kasvisten, mutta myös esimerkiksi mausteisen makkaran kanssa”, toteaa innokas ruuanlaittaja.

Blitz Riesling – alkoholilla tai ilman

Grilliruokien lisäksi Jontte kokkailee keittiössään helppoja ja herkullisia kesäruokia, joista toast skagen on hänen bravuurinsa. Katkarapuleivän reseptin Jontte on saanut Tukholmasta kotoisin olevalta äidiltään, ja sen salaisuus piilee tujauksessa konjakkia.

”Katkaravut ja sillit ja muut ovat aina olleet meidän perheessä tyypillistä kesäruokaa. Toast skagenin muistan lapsuudesta ja se on pysynyt yhtenä vakioruokana, jota tarjoan kavereille esimerkiksi viikonloppubrunssilla”, hän toteaa.

Pariskunnan vehreä takapiha sopii rentoihin kesäillanistujaisiin tai vaan rentoutumiseen työpäivän päätteeksi.

Myös alkoholittomat viinit ovat tuttu näky Jonten keittiössä, ja kaapista löytyy aina myös Blitz Riesling -valkoviinin alkoholiton versio. Isompia seurueita varten kylmässä on tutusta valkoviinistä kolmen litran hanapakkaus.

”Viinin hapokkuus auttaa pitämään rakennetta hyvin kasassa myös alkoholittomassa versiossa ja hanapakkaus säilyy hyvänä tarvittaessa viikkoja tai jopa kuukauden. Blitz Riesling pelastaa varmasti tänäkin kesänä monet illanistujaiset”, Jontte sanoo.

Blitz Riesling on saatavana myös holittomana: ”Viinin hapokkuus auttaa pitämään rakennetta hyvin kasassa myös alkoholittomassa versiossa.”

Jontte Heinon Toast Skagen

Jontte tarjoaa toast skagenia usein viikonloppubrunssilla. Katkarapuja pitää olla reilusti, ja ne hän ostaa kokonaisina pakastettuina ja kuorii ennen tarjoilua.

“Kesällä leikkaan tilliä suoraan pihalta, talvella tilliä löytyy pakastimesta. Reseptin olen saanut äidiltäni – myös hän lorautti joukkoon ruotsalaiseen tapaan konjakkia.”

Ainekset (4 leipää):

500 g tuoreita tai pakastettuja, kokonaisia katkarapuja
1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 tl konjakkia
Ripaus suolaa ja valkopippuria
4 viipaletta vaaleaa leipää
Voita paistamiseen
2–3 rkl hakattua tilliä sekä muutama tillinoksa koristeluun
50 g muikun- tai kirjolohenmätiä
4 sitruunanlohkoa

Valmistusohje:

  1. Kuori katkaravut.
  2. Sekoita majoneesi, ranskankerma sekä konjakki keskenään.
  3. Lisää katkaravut seokseen ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista leivät voissa.
  5. Lisää hakattu tilli katkarapuseokseen.
  6. Lusikoi katkarapuseos tasaisesti neljälle leivälle ja annostele mäti seoksen päälle.
  7. Koristele leivät tillin oksilla ja aseta sitruunalohko leivän viereen.