MAINOS | Digi- ja väestötietovirasto
MAINOS | Digi- ja väestötietovirasto

Juhan isä menetti yllättäen toimintakykynsä: “En tiedä mitä tekisin ilman edunvalvontavaltuutusta”

Juha hoitaa kaikki isänsä taloudelliset ja terveyteen liittyvät asiat tämän sairastuttua äkillisesti. Asiointia helpottaa hyvissä ajoin tehty edunvalvontavaltakirja.

Helsinkiläisen Juha Kontkasen isä menetti toimintakykynsä äkillisesti noin vuosi sitten. Hän oli sairastanut epilepsiaa monen kymmenen vuoden ajan, mutta lääkitys oli pitänyt kohtaukset poissa. Kun lääke alkoi vaikuttaa veriarvoihin heikentävästi, se vaihdettiin.

Juhan isä sai uudesta lääkkeestä voimakkaita epilepsiakohtauksia, jotka jäivät lopulta pysyviksi. Harvinaisen sivuoireen seurauksena hänen maksansa tulehtui ja isän tila sai lääkärit neuvottomiksi. Hän oli jo saattohoidossa, kun kohtaukset yllättäen päättyivät.

”Vuosi sitten lokakuussa isä oli ihan normaali ja pystyi liikkumaan ja hoitamaan asiansa. Hän sai sairastumisen seurauksena vakavia aivovaurioita ja hänen toimintakykynsä romahti. Se tuskin tulee koskaan palautumaan”, Juha kertoo.

Juha on toiminut isänsä edunvalvontavaltuutettuna toukokuusta 2021 alkaen. Kuvassa Juha, hänen lapsensa ja Juhan isä ennen sairastumistaan.

Juhan isä oli onnekseen tehnyt kymmenisen vuotta sitten edunvalvontavaltakirjan pankin lakimiehen avustuksella. Siinä Juha määriteltiin ensisijaiseksi ja hänen kaksi sisartaan toissijaisiksi valtuutetuiksi. Juha tiesi isänsä tekemästä valtakirjasta ja säilytti sitä kotonaan.

Sairastumisen jälkeen lääkäri antoi lausunnon, jonka mukaan Juhan isä ei enää pysty huolehtimaan omista asioistaan. Juha postitti Digi- ja väestötietovirastoon alkuperäisen valtakirjan liitteineen, jonka virasto vahvisti.

Isä halusi huolehtia asioistaan siltä varalta, jos oma terveys pettää.

”Olen jälkikäteen miettinyt, että olisi varmaan aika paljon hankalampaa, jos ei valtakirjaa olisi olemassa. En itse asiassa edes tiedä, miten asioiden hoito muulla tavoin onnistuisi, sillä isä ei kykene allekirjoituksia enää tekemään”, Juha sanoo.

Kuvassa Juha isänsä sylissä vuonna 1978.

Kattava valtuutus helpottaa asiointia huomattavasti

Juhan asemasta valtuutettuna kertoo viranomaisen vahvistama edunvalvontavaltakirja. Siinä määritellään kattavasti valtuutetut asiat, eikä Juhan mukaan ainakaan vielä ole ollut tilannetta, jossa valtuutus ei riittäisi asioiden hoitamiseen. Juhan isä asuu Joensuussa ja valtakirja on tuonut helpotusta erityisesti etäasiointiin, sillä Juhalla on vahvistettu valtakirja myös sähköisessä muodossa.

Valtuutuksen astuttua voimaan Juha toimitti Digi- ja väestötietovirastolle luettelon isänsä omaisuudesta.

“Sain pankista melkein valmiina listan kaikista tileistä, säästöistä ja vakuutuksista omaisuusluetteloa varten. Se tapahtui tosi helposti valtuutuksen avulla”, hän sanoo.

Pankkiasioiden lisäksi Juha on hoitanut isänsä terveyteen liittyviä asioita ja oikeustoimia. 77-vuotias isä tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa ja hän muutti hiljattain hoivakotiin. Juha allekirjoitti isänsä puolesta vuokrasopimuksen ja sopi apteekin kanssa lääkkeiden jakelusta. Kelalta Juha on anonut tukia, joihin isä on oikeutettu.

Kokemuksen viisastuttama Juha aikoo itsekin varautua tulevaisuuteen tekemällä edunvalvontavaltuutuksen hyvissä ajoin. Hän suosittelee samaa myös muille.

”Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Isän tapaus osoitti, että asiat voivat mennä nopeasti vinksalleen.”

Lue myös: Kuka hoitaa asioitasi, kun et itse enää pysty? Näin turvaat omaisuutesi sairauden tai tapaturman sattuessa