Käsityö

Arveluttaako trikoon ostaminen nettikaupasta? Kokosimme yhteen kätevän ohjepaketin, jonka avulla onnistut takuulla

Trikoon ostaminen verkosta ei ole rakettitiedettä, mutta muutama fakta on hyvä olla hallussa, jotta ­välttää virheostot. Selvitimme vastaukset kysymyksiin, joita sinäkin olet saattanut miettiä ostoksilla.

Trikoota suosivaa ompelijaa hemmotellaan, sillä verkosta löytyy nyt kymmeniä ihania ja vieläpä kotimaisia trikoota myyviä kauppoja. (Lista hyvistä esimerkeistä jutun lopussa.) Kuoseissa, printeissä ja väreissä on valinnanvaraa, mutta alkuun verkosta ostaminen saattaa arveluttaa.

Näillä vinkeillä pääset verkkokaupassa jo pitkälle. Onnea matkaan!

Lue myös: Heijastava kangaskassi herättää huomion hyvällä tavalla – katso ohje.

Millaista materiaalia trikoo on?

Trikoo on yleisnimitys ohuelle ja joustavalle kankaalle, joka valmistetaan neulomalla. Se on mukavaa päällä ja mukautuu kantajansa muotoihin.

Trikoota valmistetaan enimmäkseen puuvillasta, mutta sitä voi tehdä myös puupohjaisista bambusta ja viskoosista tai polyesterin kaltaisesta tekokuidusta.

Tavallisimmin trikoo valmistetaan puuvillasta niin, että siihen lisätään pieni määrä elastaania. Elastaani on erittäin joustavaa kuitua, jota sekoitetaan muihin materiaaleihin lisäämään joustoa.

Vaatetrikoossa elastaania on puuvillan joukossa noin 3–5 prosenttia. Suurta joustoa vaativissa vaatteissa, kuten urheiluleggingseissä, elastaania voi olla yli 8 prosenttia. Jos elastaania on paljon, kangas on napakkaa, sillä elastaani vetää neuloksen rakennetta kasaan.

Elastaani herättää nykyisin huolta, koska se on öljypohjainen tekokuitu, jota ei vielä ­pysty erottelemaan isäntäkuidusta. Sitä ei siis voi kierrättää. Toisaalta elastaanin joustavuus voi lisätä vaatteen käytettävyyttä ja käyttöikää.

Biopohjaisia elastaanikuituja kehitetään parhaillaan, ja elastaania sisältävää jätettä hyödynnetään uusiokäytössä esimerkiksi eristeinä.

Mitä merkitystä on trikoon painolla ja mitoilla?

Kankaan neliöpaino kertoo sen paksuudesta. Kevyt, alle 150 gramman materiaali on usein läpikuultavaa ja sopii esimerkiksi alusvaatteisiin ja kevyisiin puseroihin. 150–220 gramman kankaasta saa t-paitoja ja pitkähihaisia paitoja.

Jos olet tekemässä mekkoa tai tunikaa, 220 gramman kangas on sopivan paksuista. Paksummasta, noin 250–300 gramman trikoista valmistuvat esimerkiksi legginsit, housut ja colleget.

Mittojen kanssa kannattaa olla verkkokaupassa tarkkana. Kivijalkakauppoihin tottuneelle saattaa olla yllätys, että verkkokaupat hinnoittelevat kankaan usein 10 sentin yksikköinä. Jos yhden yksikön hinta on vaikkapa ­ 3 euroa, metri maksaa 30 euroa.

Mitä tarkoittavat jersey, lycra ja muut termit?

Trikoota ostaessaan saattaa törmätä outoihin termeihin, kuten näihin:

Jersey on yksi trikoon kauppanimistä ja tarkoittaa yleensä t-paitaneulosta.

Joustocollege on paksua trikoota, jonka tunnistaa siitä, että neuloksen lankalenkit ovat näkyvillä nurjalla puolella. Joustocollege sisältää elastaania.

Lycra on elastaanin kauppanimi, mutta toisinaan sillä tarkoitetaan verkkokaupassa myös runsaasti elastaania sisältävää neulosta, jota käytetään esimerkiksi urheiluasuissa ja ­uimapuvuissa.

Interlock on tietyllä tavalla neulottua trikoota, jonka oikea ja nurja puoli ovat samanlaisia.

Ribbi on joustavaa trikooneulosta, jota käytetään resoreihin.

Lue myös: Valitse hyvä huonekalukangas – näillä vinkeillä onnistut!

Mistä tietää, että trikoo on laadukasta?

Kankaan laadusta voi päätellä paljon hinnan perusteella. Jos se poikkeaa oleellisesti muusta hintatasosta, näkyy se takuulla myös ­laadussa.

Puuvilla on kestävää. Joillain tekokuiduilla, kuten akryylillä, on taipumusta nyppyyntyä, mutta toisaalta polyesteri ja polyamidi ovat myös hyvin kestäviä.

Yleissääntönä voi sanoa, että kotimaiset ja Euroopassa tehdyt neulokset ovat laadukkaita. Kankaan laatua on kuitenkin hankala päätellä edes tunnustelemalla, sillä kankaaseen on voitu lisätä viimeistelyaineita, jotka peseytyvät pikkuhiljaa pois.

Koska puuvilla on luonnonmateriaali ja trikoo valmistetaan neulomalla, myös valmistustapa tuottaa kankaaseen virheitä. Kun tilaat kangasta verkosta, tarkista se heti ennen kuin alat käsitellä ja pestä sitä.

Vaikka puuvilla on kestävää, se on luonnonkuitu, joka vaurioituu hankauksessa. Siksi esimerkiksi rumpukuivausta kannattaa välttää.

Mitä tarkoittaa Ökö-tex tai Gots?

Kankaissa on erilaisia sertifikaatteja, joista yleisimmät ovat Ökö-tex ja Gots. Ökö-tex kertoo, että kangas on valmistettu ilman ihmiselle haitallisia kemikaaleja. Se on monilla Euroopassa valmistetuilla materiaaleilla.

Gots-merkinnän saa luomutrikoo, jonka puuvillan alkuperä on jäljitettävissä pellolle asti. Sen viljelyssä on käytetty luonnonmukaisia lannoitteita ja torjunta-aineita, eikä puuvillassa ole käytetty geenimuuntelua.

Vaikka tuotteella ei olisi sertifikaattia, se ei vielä tarkoita, että se olisi tuotettu vähemmän vastuullisesti. Sertifikaatit ovat kalliita, eikä pienillä tuottajilla ole niihin välttämättä varaa.

Mikä ihme on raportti?

Kankaan kuosi suunnitellaan raporttina eli kuvioina, jotka toistuvat kankaassa. Raporttia ei esimerkiksi pallokuvioisesta kankaasta erota toisistaan, mutta jos kuosi muodostuu yhdestä suuresta kuvasta, raportin korkeus voi olla reilusti yli metrinkin. Tällaisia kankaita näkee nyt paljon. Niihin on painettu esimerkiksi suuria eläinten kuvia, eikä niitä siis voi ostaa yhtä raporttia pienempää määrää.

Kankaiden kuosit on perinteisesti värjätty niin sanotulla rotaatiopainolla yksi väri kerrallaan. Nykyisin käytössä on yhä useammin digitekniikka, jossa kuosi ikään kuin printataan kankaan pintaan, jolloin tulos on hyvin sileä ja valokuvamainen.

Painotekniikasta on vaikea päätellä mitään kankaan laadusta ja siitä, miten paljon se päästää väriä pesussa. Joka tapauksessa pesuohjeita kannattaa noudattaa tarkasti.

Digipainossa kuvio painetaan useimmiten valkoiselle pohjavärille, jolloin pohjaväri määrittää, miten se pestään. Esimerkiksi violettia kuviota ei kannata pestä violettien seassa, koska se saattaa harmaantua.

Miksi kannattaa suosia kotimaista trikoota?

Kotimaista trikoota kannattaa suosia paitsi laadun, myös sen vuoksi, että näin tulee tukeneeksi samalla suomalaista työtä. Lisäksi kotimaassa tehdyn tuotteen kuljetusmatkat ovat lyhyempiä, mikä näkyy niiden hiilijalanjäljessä.

Suomessa tuotetun tekstiilin alkuperä ja vaiheet ovat tiedossa. Tekstiiliin ei ole lisätty pitkän kuljetusmatkan vuoksi esimerkiksi homeenestoaineita.

Lähde: Orneuleen tuote- ja laatuasiantuntija Anette Lampinen

Tämä juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö Trikoot -erikoislehdessä lokakuussa 2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arveluttaako trikoon ostaminen nettikaupasta? Kokosimme yhteen kätevän ohjepaketin, jonka avulla onnistut takuulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.