Koti

10 tuotetta, joita ei kannata ostaa kirpputorilta

Käytetyn tuotteen ostaminen uuden sijaan edistää kiertotaloutta. Joidenkin tuotteiden ostamista käytettynä kannattaa kuitenkin harkita. Asiantuntija neuvoo, mitä on syytä ottaa huomioon ostaessa tuotteen käytettynä.

Käytettyjen tuotteiden ostaminen on yleistynyt huomattavasti viime vuosina. Uuden ostamiselta on entistä helpompaa välttyä, kun melkein kaiken voi ostaa käytettynä. Joskus käytetty tavara voi kuitenkin olla riskiostos.

Kysyimme kirpputorihaukka ja vintageasiantuntija Hanna Kärkiseltä, millaisia tuotteita hän ei ostaisi kirpputorilta.

1. Turvallisuuteen liittyvät tuotteet

Pyöräilykypärät, ajokypärät ja turvaistuimet voivat olla uutena ostettuna kalliita. Turvallisuussyistä niitä ei kuitenkaan kannata ostaa käytettynä.

”Kypärät ovat voineet kolhiintua esimerkiksi kolarissa, jolloin niiden suojauskyky on heikentynyt. Jos ei ole varma niiden kunnosta, ei niitä kannata kirpputorilta ostaa.”

Kärkisen mukaan Suomen turvaistuinlaissa ei ole määritelty tarkkaa käyttöikää turvaistuimille. Siitä huolimatta monet turvaistuinten valmistajat asettavat käyttöiän tuotteilleen.

Käytetystä turvaistuimesta voi olla vaikeaa arvioida ulkoapäin, onko turvaistuimen käytön aikana tapahtunut onnettomuus.

2. Kosmetiikka

Toisinaan kirpputoreilla voi törmätä käyttämättömään, vähän käytettyyn tai pahimmallaan loppuun asti koluttuun kosmetiikkatuotteeseen. Kärkinen olisi harkitsevainen ostaessaan kosmetiikkaa käytettynä.

”Käytetyssä kosmetiikassa voi olla bakteereja ja mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa iho- tai silmäongelmia. Suorassa kosketuksessa ihoon tai silmiin olevat tuotteet, kuten ripsiväri ja puuteri, ovat näin ollen tietysti riski.”

Kärkinen huomauttaa, että tietynlaisille tuotteille on kysyntääkin, kuten hajuvesille.

”Jotkut saattavat keräillä vanhoja hajuvesipulloja, eikä niissä silloin ole ikäkään ongelmana.”

Hanna Kärkinen jakaa seuraajilleen upeimpia kirppislöytöjään @fintagea -tilillään Instagramissa. © Hanna Kärkisen kotialbumi

3. Muotoutuvat kengät

Kengät muotoutuvat käytössä jokaisen käyttäjän jalan mukaan. Tästä syystä erityisesti urheilukengät Kärkinen jättäisi kirpputorille.

”Käytetyt urheilukengät voivat aiheuttaa jalalle virheasennon, jos ne ovat jo muotoutuneet siten, etteivät ne sovi omaan jalkaan.”

Kärkisen mukaan on myös paljon kenkiä, jotka eivät samalla tavalla kärsi edellisen omistajan askeleista. Käytetyissä kengissä voi kuitenkin piillä riskinsä hyväkuntoisesta ja vähän käytetystä ulkonäöstä huolimatta.

”Vanha muovi kovettuu tai hapristuu ajan kuluessa. Itselleni on käynyt vintagekenkien kohdalla niin, että pohja on murentunut kesken kävelyn jalan alla.”

Vuosikymmeniä vanhojen kenkien kohdalla kannattaakin testata kengän kunto ennen ostamista. Jos on epäily, ettei kenkä kestä käyttöä, voi kirpputorin henkilökunnalta kysyä luvan kengän taittamiseen.

”Tuotteiden pitää olla käyttökelpoisia, joten mielestäni on outoa, jos kirppari ei anna lupaa kenkien kunnon testaamiseen. Jos kenkä ei kestä kevyttä taittamista, niin ei se kestä kävelyäkään.”

Lue myös: Tässä ovat Suomen parhaat kirpputorit – intohimoiset kirppistelijät paljastavat suosikkinsa, joista yksi on todellinen helmi

4. Pinnoitetut kattilat ja pannut

Moni meistä ei tule välttämättä ajatelleeksi, että pinnoitetut kattilat ja pannut eivät kestä käytössä ikuisesti. Pinnoitettujen pannujen ja kattiloiden käyttöikä riippuu siitä, miten niitä käyttää ja hoitaa. Naarmut pinnassa kertovat välineen tulleen tiensä päähän.  

”Omasta kokemuksesta tiedän, että pinnoite kuluu ajan myötä, jos pannua käytetty kovalla lämmöllä tai metallisilla välineillä. Itsellänikin oli yksi ulkoisesti ihan hyväkuntoisen näköinen pannu, mutta ruoka tarttui pintaan kiinni öljystä huolimatta.”

Tuotteen kuntoa voi siis olla hankalaa arvioida kirpputorilla ulkonäön perusteella. Kärkinen suositteleekin jättämään pinnoitetut astiat kirpputorille, sillä kuluneesta teflonpinnasta voi irrota kemiallisia aineita ruoan sekaan.

5. Muoviastiat

Monella meistä on keittiön kaapit täynnä kaikenlaista muovista kippoa ja rasiaa. Osa yrittää päästä näistä eroon kirpputorien avulla. Kaikki niistä eivät kuitenkaan sovellu elintarvikekäyttöön.

”En ostaisi elintarvikekäyttöön kirpputorilta muovirasioita, koska joidenkin kohdalla tiedetään niistä irtoavan mikromuovia. Monestihan kirpputorilla tulee vastaan muovirasioita, jotka ovat jo valmiiksi naarmuuntuneita ja tahmaisia.”

Kaikki muovikipot eivät ole kuitenkaan siskoksia keskenään. Kärkisen mukaan muovirasiankin voi ostaa käytettynä, jos se on uusi tai näyttää uudenveroiselta.

Käytettyjä kenkiä ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota pohjien kuntoon. © iStock

6. Lääkkeet

Kärkinen kertoo nähneensä kirpputorilla myynnissä erilaisia lääkevalmisteita. Lienee sanomattakin selvää, että lääkkeet omiin vaivoihin kannattaa ostaa kirpputorin sijaan apteekista.

”Paljon myös myydään apteekkirasvoja. Tietysti miksipä ei voisi ostaa, jos tuote on avaamaton ja päivämäärää on jäljellä.”

Kosmetiikkatuotteiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida, ettei käytettynä voi olla varma siitä, onko tuotetta säilytetty oikeaoppisesti.

7. Huonekasvit

Huonekasveja ja pistokkaita on paljon myynnissä erityisesti somen kirpputoriryhmissä. Kärkinen sanoo ostavansa huonekasveja myös käytettynä, mutta muistuttaa niissä olevan omat riskinsä.

”Olen itse ostanut huonekasvin, joka oli päällisin puolin kunnossa, mutta sisälsi ripsiäisiä. Hyönteinen tuhosi monta meidän ihanaa kasvia.”

Ripsiäisen tunnistaa parin millin pituisesta mustasta ja pitkulaisesta ulkomuodostaan. Lehdistä voi havaita myös niiden puremajälkiä. Aina ripsiäiset eivät ole kuitenkaan nähtävissä.

”Omalla kohdallani ne piilottelivat pistokkaiden lehtien alla. Kesti muutaman viikon ajan, ennen kuin ne alkoivat näkymään.”

Kärkinen suositteleekin laittamaan käytettynä ostetut huonekasvit karanteeniin. Kasvit kannattaa sijoittaa muista kasveista erilleen toiseen huoneeseen muutaman viikon ajaksi. Tuona aikana voi tarkkailla ilmestyykö lehdille ei-toivottuja vieraita.

”Jos haluaa olla varovainen, voi kasvin myös myrkyttää. Ennen myrkytystä on hyvä selvittää, kestääkö kyseinen kasvi myrkytystä.”

8. Sähkölaitteet

Käytettynä ostettuun sähkölaitteeseen liittyy aina riski tuotteen toimivuudesta. Vanhoissa laitteissa ja valaisimissa on usein vanhanaikaiset pistokkeet, jonka vuoksi niitä ei suositella käytettävän, ellei korjaa pistoketta nykyaikaisiin rasioihin soveltuvaksi.

Sähkölaitteita ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös johtojen kuntoon. Rikkinäinen johto voi pahimmillaan aiheuttaa palovaaran.

”Muuten suhtaudun itse avoimin mielin sähkölaitteiden ostamiseen käytettynä, kunhan niitä pääsee testaamaan kirpputorilla.”

Kärkinen muistuttaa, että vanhat sähkölaitteet, kuten jääkaapit ja pakastimet, kuluttavat usein enemmän sähköä kuin modernit laitteet.

Lue myös Anna.fi: Tätä vaatetta Farmi-ohjelmasta tuttu Michael Ntima ei osta kirpparilta: ”Niiden myynti pitäisi kieltää”

9. Tarpeettomat vaatteet

Kärkinen ei lähtökohtaisesti pidä rikkinäisten tai tahraisten vaatteiden ostamista huonona asiana. Hän pitää tärkeänä, että vaatteita kierrätetään mahdollisimman pitkään. Vaatetta ei tulisi heittää roskiin yhden tahran tähden.

Itse hän on valmis ostamaan tahraisen vaatteen kirpputorilta, jos hän pystyy arvioimaan tahran olevan puhdistettavissa.

”Tietenkin sitä toivoisi, että myyjät laittaisivat myyntiin vaatteita, jotka ovat puhtaita ja ehjiä. Jos tuote on viallinen, sen pitäisi näkyä hinnassa.”

Kärkisen mukaan itseltään kannattaa ennen kaikkea kysyä, onko valmis tekemään niitä toimenpiteitä, joita rikkinäinen tai likainen tuote vaatii. Muussa tapauksessa vaate tai muu tavara jää helposti pyörimään kaapin perälle.

10. Elintarvikkeet

Monille meistä ajatuskin kirpputorilta ostetuista elintarvikkeista kuulostaa etovalta. Kärkinen kertoo kuitenkin törmänneensä itsepalvelukirpputoreilla pöytiin, joissa kaupustellaan esimerkiksi karamelleja. Niiden kohdalla hän suosittelemaan käyttämään harkintaa.

”Etenkin, jos tuotteessa ei ole nähtävillä päivämäärää.”

Kärkinen on innokkaana kirppistelijänä nähnyt monenlaista myytävää. Itse elintarvikkeiden myyntiä enemmän häntä ihmetyttää likaisena myytävät kodinkoneet, joissa on selkeästi nähtävillä jäämiä ruoasta.

”Yleensä vielä niiden hinnassa ei ole kompensoitu tuotteen likaisuutta. Niiden kohdalla aina mietin, että ne olisivat pienellä vaivalla puhdistettavissa, jolloin joku vielä ostaisi ne.”

Kärkinen peräänkuuluttaakin myyjän vastuuta. Myyjän kannattaisi kysyä aina itseltään, olisiko itse valmis maksamaan asettamansa hinnan tuotteestaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 10 tuotetta, joita ei kannata ostaa kirpputorilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.