Talous

Tässä ovat Suomen parhaat kirpputorit – intohimoiset kirppistelijät paljastavat suosikkinsa, joista yksi on todellinen helmi

Kirpputoreissa parasta on, että niiltä voi löytää ihan mitä tahansa. Listasimme 22 suosikkikirpputoria, joita tunnetut kirppistelijät suosittelevat.

Kysyimme seitsemältä intohimoiselta kirppistelijältä, mitkä ovat Suomen parhaat kirpputorit. Saimme vastaukseksi 22 upeaa kirpputoria eri puolilta Suomea. Niistä yksi nousi ylitse muiden, sillä peräti kolme kirppishaukkaa mainitsi sen suosikkinaan.

Omat kirpputorisuosikkinsa tässä jutussa paljastivat suunnittelijapari Saana ja Olli, bloggaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Hanne Valtari, taiteilija Anu Tuominen, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio, vintage-keräilijä ja sisustaja Kirsi Koivisto ja kirppistelijä ja sisustaja Julia Kalinen.

Kirppiksille houkuttelee hintojen lisäksi valikoima: jos menneiden vuosikymmenten tyyli kiehtoo, sitä on etsittävä kierrätettynä. Monelle kirppistely on elämäntapa ja kulutusvalinta.

Isoja kirppiksiä, joilla on suuri vaihtuvuus, kannattaa käydä läpi säännöllisesti. Asiantuntevia asiakkaita on paljon, mutta aina joku ehtii ensin. Pienemmissä paikoissa taas löytö saattaa odottaa sitä oikeaa kävijää.

”Pikkupitäjien hyväntekeväisyyskirpputorit ovat parhaita, jos haluaa löytää menneen ajan laatua sekä estetiikkaa edullisesti. Lomareissuilla on ihana koluta maaseutukirppareita”, Hanne Valtari neuvoo.

Suomen parhaat kirpputorit: Helsinki

1. Kidia Hertsi, Kauppakeskus Hertsi, Helsinki 

Lastenvaate- ja tarvikekirpputorina aloittaneen Kidian myymälöissä on nykyään myös aikuisten puoli. Hyväkuntoiset, ajan- ja kaudenmukaiset vaatteet ovat esillä koottain.

”Täältä löytyy perheemme lapsille lähes kaikki vaatteet käytettynä, ja olen löytänyt myös itselleni laadukkaita sporttailuvaatteita”, bloggaaja ja vaikuttaja Hanne Valtari kertoo.

2. Fida Puotinharju, Kastelholmantie 2, Helsinki

Aarreaitta, josta tuntuu löytyvän aina se, mitä kulloinkin etsii. Samalla voi käydä Itäväylän toisella puolella Itäkeskuksen Kierrätyskeskuksessa ja SPR Kontissa.

”Kun sisustimme kesämajaamme muutama vuosi sitten, valtaosa astioista löytyi kippo kerrallaan täältä”, Hanne Valtari kertoo.

Lue myös Anna.fi: Helsingin kirpputorit – näistä teet kaupungin parhaat löydöt

Lähiömutsi Hanne Valtari kehottaa etsimään kirpparilöytöjä kasojen alta.
Helsinkiläinen Lähiömutsi-blogin pitäjä, sosiaalisen median vaikuttaja ja kirjailija Hanne Valtari hankkii kirppiksiltä paljon kotiin ja perheelle, sisustuksesta vaatteisiin. Hän vinkkaa, että jos tulee vastaan pöytä, jossa vaikkapa vaatteet ovat oman maun ja koon mukaisia, kannattaa tutkia tarkkaan, mitä löytyy kasojen alta. Jotain tiettyä etsiessä on hyvä tehdä lista puhelimeen, ettei herpaannu tavarapaljouden keskellä. © Hanne Valtari

Espoo

3. Espoon kierrätyskeskus Nihtisilta Kutojantie 3, Espoo

Jättimäisessä kierrätystavaratalossa on kaikkea mitä kuvitella saattaa askartelutarpeistosta takuukorjattuun elektroniikkaan. Juhlahärpäkkeitä on tarjolla kauden mukaan, oli sitten halloween, joulu, vappu tai juhannus. Jopa kolme tähän juttuun haastateltua kirppisasiantuntijaa mainitsi tämän kirpputorin yhtenä omista suosikeistaan:

”Espoon Nihtisillan kierrätystavaratalo taitaa olla Suomen paras kirpputori. Ja varsinkin sen ilmaisosasto, koska sieltä voi löytää kaikkein sattumanvaraisimpia juttuja”, taiteilija Anu Tuominen sanoo.

”Liikkuvainen perheemme arvostaa laajaa urheilutarvikkeiden osastoa, ja itse käyn aina astiaosaston tarkasti läpi”, Hanne Valtari vinkkaa.

”Vähintään kerran kuukaudessa käyn läpi Espoon kierrätyskeskus Nihtisillan taide- ja astiahyllyt. Kotiini on täältä pelastettu sohvapöytä, tuoleja ja valaisimia”, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio kertoo.

4. Espoon kierrätyskeskus Iso Omena, Kauppakeskus Iso Omena, Espoo

Ylin kerros Iso Omenan ostoskeskuksessa on nyt kirppistelijän paratiisi. Syksyllä avatusta myymälästä voi bongata sisustukseen pientuotteita. Myynnissä on lähinnä astioita ja joitakin valaisimia.

”Itselleni löysin muutamia Sarviksen klassikkohenkareita, tällä kertaa ruohonvihreänä”, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio kertoo.

Viiden euron nahkanojatuolin pinnassa oli maalia, jonka Malla Tapio sai puhdistettua. Villamaton hän löysi Espoon Nihtisillasta. Tiikkipöytä ja lipasto ovat Goodwillista, kynttilänjalka ja pikkukulho Nihtisillasta.
Espoolainen sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio etsii kirppiksiltä huonekaluja ja esineitä omaan kotiinsa ja asiakkailleen sekä messuosastoille ja kuvausrekvisiitaksi. Viiden euron nahkanojatuolin pinnassa oli maalia, jonka Malla Tapio sai puhdistettua. Villamaton hän löysi Espoon Nihtisillasta. Tiikkipöytä ja lipasto ovat Parik Ekomaasta, joka toimi ennen nimellä Goodwill, kynttilänjalka ja pikkukulho Nihtisillasta. © Malla Tapio

Kotka

5. Jussin jättikirppis, Huumantie 5, Kotka

Iso itsepalvelukirpputori, jolta löytyy laidasta laitaan kaikenlaista kiinnostavaa: retroa, vintagea, lasia ja keramiikkaa, astioita, vaatteita, huonekaluja ja kodin tavaraa.

Tuusula

6. Wood and Velvet, Tuusula

Wood and Velvet on verkkokauppa, joka joskus pitää lähipäiviä. Secondhand-aarteet ovat pelastettuja ja kunnostettuja. Mahdollisuus löytää upeita erikoisia valaisimia ja ihania patinoituneita huonekaluja.

”Täältä löytää myös kierrätetyistä osista luovasti kasattuja huonekaluja ja mikä hauskinta, muun muassa vanhoista radioista tehtyjä kaiuttimia kännyköille”, vintage-keräilijä ja sisustaja Kirsi Koivisto vinkkaa.

Kirsi Koivisto yhdistää sisustuksessaan mitä ihmeellisimpiä vintage-esineitä harmoniseksi kokonaisuudeksi, jota yhdistää värimaailma.
Riihimäkeläinen vintage-tavaroiden keräilijä ja sisustaja Kirsi Koivisto esittelee kotiaan Instagram-tilillä @villiviininkatveessa. Kirsi yhdistää sisustuksessaan mitä ihmeellisimpiä vintage-esineitä harmoniseksi kokonaisuudeksi, jota yhdistää värimaailma. © Kirsi Koivisto

Nurmijärvi

7. Elegantik, Yrittäjäntie 11, Klaukkala, Nurmijärvi

Vanhan tavaran kauppa, josta voi löytää mitä tahansa yllättävääkin. Tarjolla on paljon tauluja ja huonekaluja, astioita, mattoja ja niin edelleen. Paikka on kohtalaisen iso, joten aikaa kannattaa varata, jotta ehtii katsoa kaikki hyllynaluset.

Riihimäki

8. Riihimäen Iso Kirpputori, Pakkaskatu 15, Riihimäki

Vanhassa hallirakennuksessa on antikvariaatin ja sekalaisten myyntipöytien yhdistelmä. Täältä voi löytää erikoisuuksia, vaikka parturintuolin, vanhan kaupan tiskin tai krusifiksipatsaan. Viikonloppuisin vakiokahvittelijat turisevat maailmanmenosta. Samalla voi käydä läheisessä Joutsenen tehtaanmyymälässä.

Lipaston päällä oleva mustajalkainen lamppu on Kirsi Koiviston löytö Riihimäen Isolta Kirpputorilta ja nojatuoli Wood and Velvetistä. Lipasto on peräisin kirppikseltä, jota ei enää ole.
Lipaston päällä oleva mustajalkainen lamppu on keräilijä ja sisustaja Kirsi Koiviston löytö Riihimäen Isolta Kirpputorilta ja nojatuoli Wood and Velvetistä. Lipasto on peräisin kirppikseltä, jota ei enää ole. © Kirsi Koivisto

Suomen parhaat kirpputorit: Hämeenlinna

9. Suomen Kasarmin Aarteet, Selkäsuonkatu, Hämeenlinna

Kasarmin aarteet on ihanassa vanhassa kasarmin rakennuksessa sijaitseva aarreaitta. Todellakin kerroksellisesti kaikkea, huonekaluja, mattoja, valaisimia, astioita ja mitä ikinä voi tulla mieleen. Pitkä iso halli ja muutama erillinen huone. Ihana paikka tutkia ja tehdä löytöjä.

10. OldsCool, Sibeliuksenkatu 11, Hämeenlinna

Paljon vintage-vaatteita ja kaikkea mahdollista pientavaraa. Vähemmän huonekaluja, mutta niitäkin jonkin verran.

”Aivan oman fiiliksensä tuo se, että täällä soi aina hyvä vanha musiikki. Löytää voi ihan mitä vain, ja siinä musiikkia kuunnellessa alkaa yleensä jo vähän jalkakin hakemaan jorausaskelta”, vintage-keräilijä ja sisustaja Kirsi Koivisto kertoo.

Lue myös: Mitkä ovat Tampereen parhaat kirpputorit? Listasimme 24 aarreaittaa, jonne haluat lähteä tekemään löytöjä

Turku

11. Puutorin kirppis, Brahenkatu 14,Turku

Kaupungin keskustassa sijaitseva iso loosikirppis, josta löytyy paljon vintage-vaatteita ja pientavaraa. Kirppiksellä on hyvä vaihtuvuus ja paljon nuorta kaupunkilaista kävijä- ja myyjäkuntaa.

12. Pimee vintti, Säkyläntie 815, Paattinen, Turku

Ihana vanhan tavaran liike maalaismaisemissa Turun Paattisilla. Paljon valaisimia, huonekaluja ja pihakalusteita sekä astioita.

”Täältä olemme löytäneet useampia huonekaluja kotiimme ja työhuoneellemme”, suunnittelijapari Saana ja Olli kertovat.

Saana ja Olli ovat ahkeria kirppistelijöitä.
Turkulainen suunnittelijapari Saana ja Olli tunnetaan muun muassa hampputekstiileistään. He kirppistelevät itselleen ja ystävilleen ja tekevät myös sisustussuunnittelua ja stailauksia kierrätyslöydöillä. Saana ja Olli hankkivat kirppiksiltä kaikkea taiteesta vaatteisiin. Vanhemmiksi tultuaan he yllättyivät iloisesti siitä, mitä kaikkea lapselle löytyy käytettynä. © Saana ja Olli

Masku

13. Wanha Nestori, Lietsalantie 11, Masku

Pitkään toimineelta, isolta loosikirppikseltä löytyy maakuntien kirppisten tunnelmaa. Suuri ja vaihtuva valikoima kotimaisia lasituotteita ja keramiikkaa, paljon vaatteita ja sisustus-tavaraa. Lisäksi pieni valikoima huonekaluja.

Parainen

14. Missionsboden, Fredrikanaukio 3, Parainen

Pieni, sympaattinen ja erittäin edullinen kirppis keskellä kuvankaunista 1800-lukuista Vanhan Malmin puutaloaluetta. Aukioloajat ovat rajoitetut, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen. Kesällä reissuun voi yhdistää vierailun vastapäisessä Fredrikantuvassa, ja lähellä sijaitsee myös Jordkällaren-ruokapuoti.

Hanko

15. Madame Colore, Vuorikatu 10, Hanko

Sulassa sovussa uutta ja vanhaa. Myymälään kannattaa varata aikaa, jotta pystyy päättämään, olisiko sittenkin joku kristallikruunuista piste i:n päälle sisustukseen.

”Täällä puhuttelevat erilaiset peilit ja kynttilänjalat ja erityisesti sininen maalattu posliini”, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio kertoo.

Kouvola

16. Parik Ekomaa, Kuusaantie 1, Kouvola

Täältä löytyy kodin pienesineitä, huonekaluja ja vaatteita. Säätiön ylläpitämä hyväntekeväisyysmyymälä työllistää alueen nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä.

”Parik-säätiön myymälän varastoista löytyi Asuntomessujen Trendikotiin 2019 upea metallinen sängynpääty, Billnäs-kirjoituspöytä, Thonet-kiikkutuoli ja tiikkilipasto, jonka lunastin itselleni. Silloin osasin haistaa näiden nousevan arvon. Omaan kotiin tulivat myös lasihedelmät ja kuparinen hedelmävati”, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio kertoo.

Tiikkipöytä ja lipasto ovat Malla Tapion löytöjä Goodwillistä, kynttilänjalka ja pikkukulho Nihtisillasta.
Tiikkipöytä ja lipasto ovat Malla Tapion löytöjä Parik Ekomaasta, joka toimi aiemmin nimellä Goodwill, kynttilänjalka ja pikkukulho Nihtisillasta. © Malla Tapio

Suomen parhaat kirpputorit: Joensuu

17. Easy Kirppis, Teollisuuskatu 4, Joensuu

Pohjois-Karjalan isoin itsepalvelukirpputori, jossa on erikseen osio isommille kodin tavaroille, kuten matoille ja huonekaluille. Täältä löytää erityisesti lastenvaatteita ja -tarvikkeita, suomalaista lasia, astioita, viherkasveja, naisten vaatteita sekä käyttöesineitä ja kodin sisustustavaroita.

18. SPR Kontti, Voimatie 10, Joensuu

SPR:n Kontteja löytyy ympäri Suomea. Valikoimassa on monenmoista astioista sisustusesineisiin ja vaatteisiin.

”Joensuun lisäksi käyn reissussa Konteissa myös muualla. Kontit ovat selkeitä, siistejä ja niistä on helppo etsiä tarvitsemaansa. Niistä on myös helppo ostaa uuden sijaan käytettynä sellaistakin mitä ei tule heti ajatelleeksi, esimerkiksi viimeksi ostin kynttilöitä ja verhonipsuja”, kirppistelijä ja sisustaja Julia Kalinen kertoo.

Julia Kalisen suosikki nettikirppiksistä on ehdottomasti Tori.fi, josta hän on hankkinut  suurimman osan kotinsa huonekaluista ja astioista.
Selvaag-rivitalossa asuva joensuulainen kirppistelijä ja sisustaja Julia Kalinen esittelee kotiaan Instagram-tilillä @retrolampunalla. Julia Kalisen suosikki nettikirppiksistä on ehdottomasti Tori.fi, josta hän on hankkinut suurimman osan kotinsa huonekaluista ja astioista. © Julia Kalinen
Julia Kalisen kotona on suloista 1950-70-lukujen tunnelmaa. Tori.fi:stä hän on hankkinut 1950-luvun senkin, pankkiirivalaisimen sekä Tamara Aladinin Kielo-maljakon.
Kirppistelijä ja sisustaja Julia Kalisen kotona on suloista 1950-70-lukujen tunnelmaa. Tori.fi:stä hän on hankkinut 1950-luvun senkin, pankkiirivalaisimen sekä Tamara Aladinin Kielo-maljakon. © Julia Kalinen

Seinäjoki

19. Holmströn Second Hand, Vaasantie 11, Seinäjoki

Kertakaikkisen ihana, hyvänmielinen ja upea putiikki, johon on kuratoitu esille parhaita, tarvittaessa korjausommeltuja vintagelöytöjä. Aukioloajat ovat mitä sattuu, mutta reissu Seinäjoelle kannattaa ajoittaa niiden mukaan.

”Kun on tottunut Helsingin vintage-hintoihin, Holmströmin hintojen edessä oli ihan että take my money”, Hanne Valtari sanoo.

Ähtäri

20. Remix Kirppis, Ostolantie 4, Ähtäri

Vanhan pankkirakennuksen upeassa tunnelmassa odottaa aarreaitta, joka on pullollaan kauniita esineitä, huonekaluja ja vaatteita.

”Asiakkaani vei minut kirppikselle, joka oli iloinen yllätys. Tänne kannattaa tulla pakettiautolla, jolla saa kuskattua myös huonekaluja. Junalla sain vietyä kotiin Kupittaan Saven astioita. Suosittelen kesämatkaa, sillä seudulla on muitakin kierrätyshoukutuksia”, sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapio kertoo.

Rovaniemi

21. Varastotien Kirpputori, Varastotie 8, Rovaniemi

Rovaniemeläinen kirpputori on runsas. Valikoimassa on muun muassa valaisimia ja huonekaluja, antiikkiakin.

”Täällä on paljon arvatenkin Ruotsin puolelta tuotua, hieman toisenlaista tavaraa”, taiteilija Anu Tuominen sanoo.

Inari

22. Ivalon Työttömien kirpputori, Vasantie 3, Ivalo, Inari

”Olen jo jotensakin riittämiin kiertänyt kirpputoreja. Sijainnilla ja tunnelmalla onkin oma merkityksensä, ei välttämättä tarjonnalla. Pohjoisessa käydessämme poikkeamme aina tällä mukavalla ja sympaattisella kirpputorilla”, taiteilija Anu Tuominen kertoo.

Anu Tuominen käyttää teoksissaan kirpparilöytöjä.
Helsinkiläinen taiteilija Anu Tuominen käyttää teoksissaan esineitä, jotka voivat olla kirppiksiltä tai vaikka rannoilta löydettyjä. © Anu Tuominen

Mitkä ovat sinun mielestäsi Suomen parhaat kirpputorit? Kerro kommenteissa!

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä ovat Suomen parhaat kirpputorit – intohimoiset kirppistelijät paljastavat suosikkinsa, joista yksi on todellinen helmi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.