Himahella

Maustajan ABC

 

rosee-, mauste- ja mustapippurit

Hyvä ja toimiva maustehylly on kuin hyvä ruokalista. Se ei ole liian suppea eikä toisaalta liian laaja, mutta silti turvallisen toimiva ja kokeiluihin innostava Mausteilla vahvistetaan ja korostetaan ruoan omaa makua sekä loihditaan sille oma, erityinen makuvivahde. Mausteet antavat ruoalle myös herkullisen ulkonäön ja tuoksun.

Mausteet estävät ruoassa bakteerien kasvua sekä happanemasta ja homehtumista, mutta varsinaista ravintoarvoa mausteilla ei ole. Mausteiden maku, tuoksu ja muut ominaisuudet muodostuvat niiden eteerisistä haihtuvista öljyistä.

Osta mausteet käyttömäärän mukaan, yleensä melko pienissä erissä. Mausteiden pahimpia vihollisia ovat valo, lämpö, ilma ja kosteus. Paras säilytyspaikka mausteille on kuiva ja viileä, auringonvalolta suojattu paikka. Liesituulettimen päällä sijaitseva maustehylly voi olla näppärästi käden ulottuvilla, mutta mausteiden kannalta se on huono sijoituspaikka!

Blonditiinan yrttiviljelmä
© Tiina Rantanen

Maustevarasto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa ja poistaa vanhentuneet tuotteet, joissa ei ole enää toivottua aromia. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta.

Maustaminen on makuasia, joka vaatii harjoittelua. Mausteita kannattaa käyttää vaihtelevasti ja rohkeasti kokeillen, Maustaessasi jätä raaka-aineen ominaismaulle tilaa, joten älä käytä samaan ruokaan liikaa eri mausteita. Aloita kokeilemalla 1–5 maustetta.

Aloita valmistamasi ruoan maustaminen varovasti ja lisää mausteita vähitellen. Lisää niitä vasta maistettuasi ruokaa. Annostele mausteet lusikalla tai kämmenen kautta. Älä kaada suoraan purkista.

Kokonaisia mausteita, kuten pippuri, laakerinlehti, neilikka ja kanelitanko, käytetään pitkään haudutettaviin ruokiin. Lisää ne ruokaan jo valmistuksen alkuvaiheessa. Lisää jauhetut ja rouhitut mausteet sekä herkästi makunsa menettävät yrtit ruokaan kypsentämisen loppuvaiheessa. Poikkeuksen tekevät kynteli, rosmariini, salvia ja timjami, jotka antavat parhaat arominsa ruokaan hauduttamisen aikana.

Omenaglögi

Kaneli- ja vaniljatangot voi myös huuhtoa ja käyttää uudelleen. Vaniljatangon voi säilyttää myös hienon sokerin joukossa. Mausteet luovuttavat lämpimiin ruokiin parhaat arominsa ruokaan noin vartissa. Kylmissä ruoissa, kuten dippikastikkeissa, maut tasaantuvat reilussa parissa tunnissa.

Lisää mausteet ruoassa vasta ruskistettuun pintaan, etteivät ne pala paistamisen aikana. Kiehauta curry ja paprika rasvassa ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä, saat ruokaan kauniin värin ja täyteläisen maun.

Vahvan mausteen polttavuus ei tunnu heti maistaessa, joten odota hetki ennen kuin lisäät ruokaan chiliä tai cayennenpippuria. Perunan, riisin ja pastan voi maustaa rohkeammalla asenteella, sillä niiden sisältämä tärkkelys sitoo ja pehmentää mausteiden makua. Ylimaustamista voi korjata lisäämällä muiden aineiden määriä ja tarjoamalla ruoan kanssa miedonmakuisia lisäkkeitä kuten perunaa, riisiä tai pastaa. Liian vahvoja makuja voi loiventaa ruoassa lisäämällä ruokaan rasva- tai maitotuotteita.

Kanelilla maustettu siskonmakkarakeitto
Siskonmakkarakeitto maistuu aivan uudenlaiselta, kun liemeen sujauttaa kanelitangon ja 1-2 tähtianista.

Lisää suola vasta valmiiseen ruokaan. Maista ruokaa aina ennen kuin lisäät suolaa. Kun käytät suolapitoisia mausteseoksia, ole erityisen tarkka lisätessäsi ruokaan suolaa. Monissa maustesarjoissa on  myös suolattomia mausteseoksia, jotka antavat ruokaasi vain makua, mutta eivät lisää sen suolaisuutta.

Kokeile uusia mausteyhdistelmiä, käytä useampia mausteita yhdessä ja tee mausteseoksia itse. Kokeile makeisiin ruokiin tyypillisesti käytettyjä mausteita kuten vaniljaa, kardemummaa, kanelia ja neilikkaa suolaissa ruoissa. Maustamistapa on tyypillinen mm. intialaiselle ja arabikeittiöille.

Kokeile kekseihin, kakkuihin tai vaikkapa suklaajälkiruokiin ns. suolaistein ruokien mausteita: mauste-, musta- ja rosépippuria, basilikaa, chiliä tai cayennenpippuria. Mausta viinietikat ja öljyt oman maun makusi mukaan. Maustamiseen sopivat mm. pippurit, yrtit ja chilit.

Lähde: Meira.fi


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maustajan ABC

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *