Kaupallinen yhteistyö: WineWorld Finland
Italialainen tomaattikastike eli sugo madre on kaikkien italialaiskastikkeiden äiti. Kastike on yksinkertaisuuden ylistys. Eihän siihen tule kuin tomaattia, sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä, viiniä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria. Pikaruokaa se ei ole, sillä haudutus on kastikkeen herkullisuuden salaisuus. Talvella paras kastike syntyy säilötyistä tomaateista.
Tee tomaattikastiketta kerralla koko pataljoonalle ja pakasta. Silloin tomaattikastike on puolivalmiste, josta ruoka syntyy hetkessä. Minä ostin viimeksi 2,5 kg purkin tomaattimurskaa ja keitin kastikkeen siitä.
Kastike maistuu vegevaihtoehtona sellaisenaan, mutta joukkoon voi lisätä niin lihapullia, falafeleja, kalaa ja/äyriäisiä. Tomaattikastiketta voi käyttää myös pizzassa.
Tomaattikastike Amore
Valmistusaika: 45 minuuttia
vegaaninen, gluteeniton
2 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
(1/2 tl chilihiutaleita tai 1 punainen chili)
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl fenkolinsiemeniä
2-3 tl Provencen yrttiseosta
2 dl valko- tai punaviiniä
( 1 rkl raastettua sitruunankuorta)
LISÄKSI
1/2 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
(1 dl silputtua basilikaa/lehtipersiljaa)
- Silppua sipulit , hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota hienonnettua sipulia, valkosipulia ja chilisilppua vähintään 10 minuuttia öljyssä miedolla lämmöllä.
- Lisää sokeri ja tomaattimurska, anna kastikkeen kiehua kokoon vartin verran.
- Lisää viini, fenkolinsiemenet , yrtit ja sitruunankuoret. Hauduta kastiketta silloin tällöin sekoittaen miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia.
- Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. (Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.)
- Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 1/2 desilitraa hyvää neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää.
Vinkki!
Säästä parmesaanijuuston kannat ja lisää ne tomaattikastikkeeseen kuivattujen yrttien kanssa. Juusto antaa kastikkeelle umamisen suudelman. Poista kanta kastikkeesta ennen tarjoilua.

Kaunottaren ja kulkurin pasta pariutuu rakkaudella italialaisen Ti Amo Primitivo -punaviinin kanssa. © Tiina Rantanen
Kaunottaren ja Kulkurin pasta
3-4 annosta
laktoositon, gluteeniton
500 g lihapullia tai falafel-kasvispullia
1/2 annosta tomaattikastiketta
Lisäksi
keitettyä spagettia
raastettua parmesaania
- Lisää liha- tai kasvispullat valmiin tomaattikastikkeen joukkoon. Kuumenna.
- Keitä pasta ja sekoita kastike pastan joukkoon.
- Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.
Viinivinkki
Tarjoa pasta Ti Amo Primitivo 14,98 e tai Antiche Terre Venete Amore Assoluto –punaviinin, 12, 98 e kanssa.
Äyriäiskasari
3-4 annosta
laktoositon, gluteeniton
1 annos sitruunalla maustettua tomaattikastiketta
1 kg sinisimpukoita ja/tai 500 g raakoja jättikatkarapuja
tuoretta tilliä
- Valmista tomaattikastike.
- Lisää käsitellyt simpukat/jättikatkaravut tomaattikastikkeen joukkoon ja kypsennä pari minuuttia. Kun simpukat avautuvat ja jättikatkaravut punastuvat, ruoka on valmista. Jos käytät kypsiä jättikatkarapuja, vain kuumenna ne kastikkeessa.
- Tarjoa ruoka tuoreen leivän tai keitetyn riisin kanssa.
Viinivinkki:
Ruokajuomaksi sopii Ti Amo Pinot Grigio , 12.90 e tai Antiche Terre Venete Amore Oro -valkoviini. Voi nauttia ruoan myös roseeviinin tai viilennetyn punaviinin kanssa.
Rakkaudesta italialaiseen ruokaan ja viiniin
Himahellan Tiina
Kommentit
Kommentoi juttua: Rakkaudesta ruokaan – italialainen tomaattikastike