MAINOS | WineWorld Finland
MAINOS |  Himahella

Rakkaudesta ruokaan - italialainen tomaattikastike

Italialainen tomaattikastike eli sugo madre on kastikkeiden moniottelija. © Tiina Rantanen

Italialainen tomaattikastike eli sugo madre on kaikkien italialaiskastikkeiden äiti. Kastike on yksinkertaisuuden ylistys. Eihän siihen tule kuin tomaattia, sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä, viiniä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria. Pikaruokaa se ei ole, sillä haudutus on kastikkeen herkullisuuden salaisuus. Talvella paras kastike syntyy säilötyistä tomaateista.

tomaatti_mutti-jpgtomaatom
Talvella paras sugo syntyy säilötyistä tomaateista © Tiina Rantanen © Tiina Rantanen

Tee tomaattikastiketta kerralla koko pataljoonalle ja pakasta. Silloin tomaattikastike on puolivalmiste, josta ruoka syntyy hetkessä. Minä ostin viimeksi 2,5 kg purkin tomaattimurskaa ja keitin kastikkeen siitä.

Kastike maistuu vegevaihtoehtona sellaisenaan, mutta joukkoon voi lisätä niin lihapullia, falafeleja, kalaa ja/äyriäisiä. Tomaattikastiketta voi käyttää myös pizzassa.

Keitä italialaista tomaattikastiketta kerralla isompi satsi ja pakasta osa siitä. © Tiina Rantanen

Tomaattikastike Amore

Valmistusaika: 45 minuuttia

vegaaninen, gluteeniton

2 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja

2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

(1/2 tl chilihiutaleita tai 1 punainen chili)

1/2 dl oliiviöljyä

1 tl sokeria

1/2 tl suolaa

2 tl fenkolinsiemeniä

2-3 tl Provencen yrttiseosta

2 dl valko- tai punaviiniä

( 1 rkl raastettua sitruunankuorta)

LISÄKSI

1/2 dl hyvää neitsytoliiviöljyä

(1 dl silputtua basilikaa/lehtipersiljaa)

  1. Silppua sipulit , hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota hienonnettua sipulia, valkosipulia ja chilisilppua vähintään 10 minuuttia öljyssä miedolla lämmöllä.
  2. Lisää sokeri ja tomaattimurska, anna kastikkeen kiehua kokoon vartin verran.
  3. Lisää viini, fenkolinsiemenet , yrtit ja sitruunankuoret. Hauduta kastiketta silloin tällöin sekoittaen miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia.
  4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. (Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.)
  5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 1/2 desilitraa hyvää neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää.

Vinkki!

Säästä parmesaanijuuston kannat ja lisää ne tomaattikastikkeeseen kuivattujen yrttien kanssa. Juusto antaa kastikkeelle umamisen suudelman. Poista kanta kastikkeesta ennen tarjoilua.

 

Kaunottaren ja kulkurin pasta pariutuu rakkaudella italialaisen Ti Amo Primitivo -punaviinin kanssa. © Tiina Rantanen

Kaunottaren ja Kulkurin pasta 

3-4 annosta

laktoositon, gluteeniton

500 g lihapullia tai falafel-kasvispullia

1/2 annosta tomaattikastiketta

Lisäksi

keitettyä spagettia

raastettua parmesaania

  1. Lisää liha- tai kasvispullat valmiin tomaattikastikkeen joukkoon. Kuumenna.
  2. Keitä pasta ja sekoita kastike pastan joukkoon.
  3. Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.

Viinivinkki

Tarjoa pasta Ti Amo Primitivo  14,98 e tai Antiche Terre Venete Amore Assoluto –punaviinin, 12, 98 e kanssa.

 

© Tiina Rantanen

Äyriäiskasari

3-4 annosta

laktoositon, gluteeniton

1 annos sitruunalla maustettua tomaattikastiketta

1 kg sinisimpukoita ja/tai 500 g raakoja jättikatkarapuja

tuoretta tilliä

  1. Valmista tomaattikastike.
  2. Lisää käsitellyt simpukat/jättikatkaravut tomaattikastikkeen joukkoon ja kypsennä pari minuuttia. Kun simpukat avautuvat ja jättikatkaravut punastuvat, ruoka on valmista. Jos käytät kypsiä jättikatkarapuja, vain kuumenna ne kastikkeessa.
  3. Tarjoa ruoka tuoreen leivän tai keitetyn riisin kanssa.

Viinivinkki:

Ruokajuomaksi sopii Ti Amo Pinot Grigio , 12.90 e tai Antiche Terre Venete Amore Oro -valkoviini. Voi nauttia ruoan myös roseeviinin tai viilennetyn punaviinin kanssa.

 

Rakkaudesta italialaiseen ruokaan ja viiniin

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rakkaudesta ruokaan - italialainen tomaattikastike

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *