Rakkaudesta ruokaan - italialainen tomaattikastike
Italialainen tomaattikastike eli sugo madre on kaikkien italialaiskastikkeiden äiti. Kastike on yksinkertaisuuden ylistys. Eihän siihen tule kuin tomaattia, sipulia, valkosipulia, oliiviöljyä, viiniä, suolaa, pippuria ja ripaus sokeria. Pikaruokaa se ei ole, sillä haudutus on kastikkeen herkullisuuden salaisuus. Talvella paras kastike syntyy säilötyistä tomaateista.
Tee tomaattikastiketta kerralla koko pataljoonalle ja pakasta. Silloin tomaattikastike on puolivalmiste, josta ruoka syntyy hetkessä. Minä ostin viimeksi 2,5 kg purkin tomaattimurskaa ja keitin kastikkeen siitä.
Kastike maistuu vegevaihtoehtona sellaisenaan, mutta joukkoon voi lisätä niin lihapullia, falafeleja, kalaa ja/äyriäisiä. Tomaattikastiketta voi käyttää myös pizzassa.
Tomaattikastike Amore
Valmistusaika: 45 minuuttia
vegaaninen, gluteeniton
2 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
(1/2 tl chilihiutaleita tai 1 punainen chili)
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl fenkolinsiemeniä
2-3 tl Provencen yrttiseosta
2 dl valko- tai punaviiniä
( 1 rkl raastettua sitruunankuorta)
LISÄKSI
1/2 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
(1 dl silputtua basilikaa/lehtipersiljaa)
Silppua sipulit , hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota hienonnettua sipulia, valkosipulia ja chilisilppua vähintään 10 minuuttia öljyssä miedolla lämmöllä.
Lisää sokeri ja tomaattimurska, anna kastikkeen kiehua kokoon vartin verran.
Lisää viini, fenkolinsiemenet , yrtit ja sitruunankuoret. Hauduta kastiketta silloin tällöin sekoittaen miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia.
Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. (Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.)
Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 1/2 desilitraa hyvää neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää.
Vinkki!
Säästä parmesaanijuuston kannat ja lisää ne tomaattikastikkeeseen kuivattujen yrttien kanssa. Juusto antaa kastikkeelle umamisen suudelman. Poista kanta kastikkeesta ennen tarjoilua.
Kaunottaren ja Kulkurin pasta
3-4 annosta
laktoositon, gluteeniton
500 g lihapullia tai falafel-kasvispullia
1/2 annosta tomaattikastiketta
Lisäksi
keitettyä spagettia
raastettua parmesaania
Lisää liha- tai kasvispullat valmiin tomaattikastikkeen joukkoon. Kuumenna.
1 kg sinisimpukoita ja/tai 500 g raakoja jättikatkarapuja
tuoretta tilliä
Valmista tomaattikastike.
Lisää käsitellyt simpukat/jättikatkaravut tomaattikastikkeen joukkoon ja kypsennä pari minuuttia. Kun simpukat avautuvat ja jättikatkaravut punastuvat, ruoka on valmista. Jos käytät kypsiä jättikatkarapuja, vain kuumenna ne kastikkeessa.
Tarjoa ruoka tuoreen leivän tai keitetyn riisin kanssa.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.
Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rakkaudesta ruokaan - italialainen tomaattikastike