Himahella

Köyhän blondin kana eli broileria hapankaali-perunapedillä

 

Köyhän blondin kanan annoshinta on noin 2 euroa. © Tiina Rantanen

Köyhän blondin kana syntyi Himahellan keittiössä, kun päätin maailmantilanteen vuoksi fokusoitua yhä syvällisemmin cuccina poveraan eli ”köyhän miehen keittiöön.” Koska jokaisella meistä pitäisi olla mahdollisuus syödä sekä hyvin että terveellisesti käytettävissä olevista tuloista riippumatta. 

Himahellan ruokaohjeiden peruspilari on aina sesonkiruoka. Olen pyrkinyt tekemään ruokaohjeita niistä raaka-aineista, jotka juuri silloin ovat sesongissa tai kalenterin mukaan muuten ajankohtaisia. Ruokahävikki on askarruttanut minua ilmastokysymysten vuoksi jo pitkään, vaikka hävikin ehkäiseminen on aina ollut resepteissäni sisäänkirjoitettuna mm. siten, että pakkauskoot ovat huomioitu reseptiä laadittaessa.  Sesongin raaka-aineiden käyttäminen ja hävikin ehkäiseminen vaikuttavat suoraan siihen euromäärään, jonka kuukaudessa ruokaan käytän. Sitä kutsutaan taloudelliseksi ajatteluksi.

Ukrainassa käytävä sota tarkoittaa  arvioiden mukaan jopa elintarvikkeiden 20 %  hintojen nousua tänä vuonna. Se koskettaa konkreettisimmin pienituloisia. Silti jokaisella meistä pitäisi olla mahdollisuus syödä hyvin ja terveellisesti.  ”Köyhän blondin kana”  on esimerkki pienen budjetin arkiruoasta. Broilerin koipi-reisien hinta oli  1,99 e/kg, joten kaikkineen ruoan annoshinnaksi tuli noin kaksi euroa.

Edullisuutensa lisäksi broilerin koipi-reisi  on mielestäni vielä broilerin maukkainta lihaa. Mehevyyden salaisuus on rasva, jota siinä on noin 22 % . Eli saman verran kuin sika-nautajauhelihassa.  Ylimääräisiä kerma- tai rasvalisäyksiä helppo uuniruoka ei sitten kaipaakaan, joten kokonaisuutena siitä kehkeytyi myös ravitsemuksellisesti suositeltava arkiruoka.

Köyhän blondin kana syntyy muutamasta, edullisesta raaka-aineesta. © Tiina Rantanen

Köyhän blondin kana

eli sitruunaisia broilerinkoipia hapankaali-perunapedillä

3-4 annosta

laktoositon, gluteeniton

reilu kilo eli 3-4 marinoitua broilerin koipi-reittä

( 2 tl Ras el Hanout -mausteseosta, ei välttämätön)

2 sipulia

400 g hapankaalia

6-8 perunaa

1 rkl silputtua tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

1 (luomu)sitruuna
  1. Kuori ja lohko sipulit ja perunat.
  2. Kuumenna tilkka öljyä paistokasarissa ja kuullota siinä sipuleita pari minuuttia, lisää hapankaali ja jatka kypsentämistä 5 minuuttia. Lisää perunalohkot kaaliseokseen ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Mausta seos suolalla ja rosmariinilla. Levitä uunivuokaan.
  3. (Huuhtele broilerin koipireidet marinadista ja mausta ne uudestaan Ras el Hanout -mausteseoksella. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta antaa ruoalle persoonallisen, omanlaisensa maun.) Asettele koipi-reidet hapankaalipedille. Viipaloi sitruuna ja lisää viipaleet vuokaan.
  4. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
  5. Tarjoa lisäksi smetanaa tai kreikkalaista jogurttiaa.
Köyhän blondin kana on helppo yhden astian ruoka. © Tiina Rantanen
Helppoa ja herkullista !  Ja sitten syömään.
Terveisin Himahellan Tiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Köyhän blondin kana eli broileria hapankaali-perunapedillä

Minou

Herkullista. Olen muuten aivan vähän aikaa sitten katsellut italialaisia Cocina povera-ohjeita. Niin maistuvaa ja yksinkertaista ruokaa. Ainoa ongelma on että monet italialaisten maalaisten käyttämistä raaka-aineista ovat nyt todella kalliita. Erilaiset lihatuotteet, juustot, hyvä oliiviöljy.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *