Köyhän blondin kana syntyi Himahellan keittiössä, kun päätin maailmantilanteen vuoksi fokusoitua yhä syvällisemmin cuccina poveraan eli ”köyhän miehen keittiöön.” Koska jokaisella meistä pitäisi olla mahdollisuus syödä sekä hyvin että terveellisesti käytettävissä olevista tuloista riippumatta.
Himahellan ruokaohjeiden peruspilari on aina sesonkiruoka. Olen pyrkinyt tekemään ruokaohjeita niistä raaka-aineista, jotka juuri silloin ovat sesongissa tai kalenterin mukaan muuten ajankohtaisia. Ruokahävikki on askarruttanut minua ilmastokysymysten vuoksi jo pitkään, vaikka hävikin ehkäiseminen on aina ollut resepteissäni sisäänkirjoitettuna mm. siten, että pakkauskoot ovat huomioitu reseptiä laadittaessa. Sesongin raaka-aineiden käyttäminen ja hävikin ehkäiseminen vaikuttavat suoraan siihen euromäärään, jonka kuukaudessa ruokaan käytän. Sitä kutsutaan taloudelliseksi ajatteluksi.
Ukrainassa käytävä sota tarkoittaa arvioiden mukaan jopa elintarvikkeiden 20 % hintojen nousua tänä vuonna. Se koskettaa konkreettisimmin pienituloisia. Silti jokaisella meistä pitäisi olla mahdollisuus syödä hyvin ja terveellisesti. ”Köyhän blondin kana” on esimerkki pienen budjetin arkiruoasta. Broilerin koipi-reisien hinta oli 1,99 e/kg, joten kaikkineen ruoan annoshinnaksi tuli noin kaksi euroa.
Edullisuutensa lisäksi broilerin koipi-reisi on mielestäni vielä broilerin maukkainta lihaa. Mehevyyden salaisuus on rasva, jota siinä on noin 22 % . Eli saman verran kuin sika-nautajauhelihassa. Ylimääräisiä kerma- tai rasvalisäyksiä helppo uuniruoka ei sitten kaipaakaan, joten kokonaisuutena siitä kehkeytyi myös ravitsemuksellisesti suositeltava arkiruoka.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Köyhän blondin kana eli broileria hapankaali-perunapedillä
Herkullista 😊👍