Himahella

Kievinkana ja kasvisborssi - Ojenna käsi Ukrainalle

© Tiina Rantanen

”Borssikeitto ja kievinkana ovat esimerkkejä meille suomalaisille tutuista ukrainalaista ruoista. Monet luulevat niitä venäläisiksi, mutta ruokalajien juuret ovat syvällä Ukrainassa.

Ruoka ja juomat yhdistävät kansoja. Keittiönantimien avulla me opimme tuntemaan toisiamme sekä tutustumme muihin maihin ja kulttuureihin”, Sanotaan Viisi tähteä -lehden lehdistötiedotteessa.

”Ukrainan kansa tarvitsee nyt tukea. Kehotamme samalla kaikkia suomalaisia perheitä ja kotikokkeja valmistamaan näitä ruokia sekä muistamaan sodan uhreja ja kannustamaan ukrainalaisia. Yhteisen leivän ja aterian äärellä me kaikki olemme yhdenvertaisia.”

Paras tapa tukea Ukrainaa on auttaa virallisten avustusjärjestöjen kautta, näin apu menee varmasti perille kohteeseen. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan sodassa kärsivien auttamiseksi. Taloudellisen tuen ukrainalaisille voi osoittaa lahjoittamalla SPR:n katastrofirahastoon:

Tekstiviesti SPR20 numeroon 16499 (20 €)

MobilePayllä numeroon 10900

Soita numeroon 0600 12220 (20,28 € + pvm/mpm)

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

Kievinkana (kuva aloituksessa)

Ruoka tunnetaan perinteisesti nimellä Kievinkana, mutta siitä käytetään myös nimityksiä kieviläinen kana, kieviläiset tai Kievin kotletit ja jossain määrin myös Kiovan kana.

Ruoka tuli kuitenkin kuuluisaksi Moskovassa 1950-luvulla Hotelli Ukrainan ruokalistalta, josta se levisi laajemmalle. Chicken Kiev oli Britanniassa Marks & Spencer’s ketjun ensimmäinen valmisruoka vuonna 1976.

Kievin kana valmistetaan taittamalla nuijittu kanan rintafile kylmän voitäytteen ympärille ja tämän jälkeen paneroimalla se ja uppopaistamalla leike öljyssä. Leikkeen sisällä oleva voitäyte vaihtelee ja saattaa sisältää muun muassa yrtti- tai valkosipulivoita. Ukrainassa leike tarjoillaan usein tuoreiden herneiden ja siivutettujen perunoiden kanssa.

neljä annosta

4 broilerin rintafileetä

75 g voita

1 dl silputtuja yrttejä: rakuunaa, basilikaa, timjamia,

1/2 sitruunan mehu

ripaus pippurisekoitusta

1 tl suolaa

Leivitys

1 dl vehnäjauhoja

1 muna

1 1/2 dl maustettuja korppujauhoja

Uppokypsentämiseen

öljyä

1.Leikkaa jääkaappikova voi neljäksi tangoksi. Pyöräytä tangot silputussa rakuunassa ja pane voi pakastimeen.

2.Irrota varovasti broilerin sisäfileet rintapaloista. Leikkaa lihan paksuimpaan kohtaan vinottain ohut viilto ja käännä rintapala aukikuin kirja. Nuiji rintafileet muovikelmun välissä mahdollisimman ohuiksi rikkomatta niitä. Nuiji myös sisäfileet aivan ohuiksi. Mausta rintafileet sitruunamehulla, vastarouhitulla pippurilla ja suolalla. Pane voitanko fileen keskelle ja peitä se sisäfileellä. Kääri kotletti tiukaksi rullaksi ja kiinnitä reunat hammastikuilla.

3. Riko kananmunan rakenne. Pyörittele kotletit ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Jos käytät maustamattomia korppujauhoja, sekoita niiden joukkoon suolaa, pippuriseosta ja hieman paprikajauhetta. Tarkista että jokainen kuorrutuskerros peittää kotletin joka kohdasta, jotta voi ei pääse valumaan ulos kypsennyksen aikana. Pane paneeratut kotletit jääkaappiin pariksi tunniksi.

4. Kuumenna öljy padassa tai frittikeittimessä 180 asteiseksi.Ruskista kotletit upporasvassa kullanruskeiksi. Broileri kypsyy noin viidessä minuutissa. Nosta kotletit reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Poista hammastikut ja tarjoa heti. Ukrainassa ruoka tarjotaan herneiden ja viipaloitujen perunoiden kanssa. Tuhdin kanaherkun rinnalle riittää mainiosti raikas salaatti.

Juomavinkki

Kievin kana maistuu itäeuroopplaisen tai uuden mailman merlot-punaviinin kanssa. Valkoviininystävän valinta on uuden maailman tammeton chardonnay. Lager-olut on ruoan oiva kumppani.

© Tiina Rantanen

Kasvisborssi

Punajuuripohjainen borssi on alunperin ukrainalainen keitto.  Borssikeiton teki kansainvälisesti tunnetuksi kuuluisa ranskalainen kokki Antonin Carême vuonna 1814, tarjotessaan sitä Napoleonin tappion kunniaksi Pariisissa pidetyllä juhlaillallisella.

Keitosta on tuhansia muunnoksia. Punajuurta pidetään keitolle tyypillisenä aineksena. Borssit keitetään tavallisesti vahvaan, luista keitettyyn lihaliemeen. Savusilavaa on käytetty antamaan ruoalle miellyttävää savun aromia. Makkaroiden käyttö keiton sattumina yleistyi 1800-luvulla. Hienoimmilla illallisella borssista nautittiin vain liemi, ja kuumana kesäpäivänä syötiin vain kylmää lientä.

vegaaninen

4-6 annosta

3 porkkanaa

300 g valkokaalia

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

10 pientä etikkapunajuurta

2 rkl öljyä

1 1/2 l vettä

3 kasvisliemikuutiota

( 1/2 dl kuivattuja tatteja tai suppilovahveroita )

1 rkl Provencen yrttiseosta

1/2 tl mustapippuria

1 dl punajuuritölkin lientä

1 rkl punaviinietikkaa

suolaa

  1. Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Suikaloi kaali ja sipuli.
  2. Kuullota kasvissuikaleet miedolla lämmöllä öljyssä kattilassa tai padassa. Lisää vesi, liemikuutiot yrtit, pippuri (ja kuivatut sienet). Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30-40 minuuttia. Keittoaika riippuu kaalista, mitä vanhempaa se on, sitä pidempi on kypsymisaika.
  3. Lisää joukkoon etikkapunajuuret ja loraus punajuurilientä. Tarkista maku, lisää etikkaa ja tarvittaessa suolaa. Jatka kypsentämistä 5-10 minuuttia.
  4. Tarjoa borssikeiton kaurafraichen (tai smetanan) ja ruisleivän kanssa.

 Vinkki! Lisää kypsän keiton joukkoonhalutessasi nakkeja tai savukinkkusuilaleita.

© Tiina Rantanen

Ojenna auttava kätesi Ukrainalle ja tee lahjoitus virallisia teitä!  Maailma tarvitsee rauhaa, sodassa on vain häviäjiä.

Terveisin Himahellan Tiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kievinkana ja kasvisborssi - Ojenna käsi Ukrainalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *