Himahella

Pizza paistuu grillissä

Mansikkapizzassa on tomaattikastiketta ja voimakkaanmakuista juustoa. © Tiina Rantanen

Pizza on herkku, johon ei koskaan kyllästy. Paras pizza syntyy yön yli levänneestä pohjataikinasta.  Pitkä kohotus tekee pizzapohjalle omia taikojaan. Kesän kuumin herkku on tietysti grillipizza. 

Pizzapohjan voi toki valmistaa ihan perinteiseenkin tapaan,  jos pizzahimo on akuutti.  Mutta pieni ennakointi ja kärsivällisyys palkitsee, sillä  yön yli kohottaminen tekee ihmeitä pizzapohjan maulle. Pitkään kohotettu pizzapohja on ihanan aromikas, helposti kaulittava ja rakenteeltaan lähes täydellinen. Olen korvannut yön yli kohonneessa pizzataikinassa desin erikoisvehnäjauhoja ruisleipäaineksilla, jossa on hapanleipäjuurta mukana. Suosittelen kokeilemaan sitäkin, mikäli aineksia kaapista löytyy!

Yön yli levännyt pizzataikina

kaksi pizzaa

1/4 paketti (12 g) hiivaa

3 dl vettä

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

4 dl durumvehnäjauhoja

5 dl erikoisvehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käsiin eikä kulhon reunoihin. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa viitisen minuuttia. Ripottele kulhoon jauhoja. Nosta taikina kulhoon, peitä kulho kelmulla ja nosta se jääkaappiin 10–12 tunniksi.
  2. Esivalmistele haluamasi täytteet aina ennen kuin alat kaulia taikinaa pizzoiksi.
  3. Pane pizzakivi tai uunipelti kylmään uuniin. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  4. Ota pizzataikina jääkaapista ja jaa puolita taikina. Leivo yksi pizza kerrallaan ja pidä toinen pala leivontaan asti jääkaapissa.
  5. Kauli taikinapallo jauhotetulla pöydällä pizzakivelle mahtuvaksi pizzapohjaksi. Siirrä pohja kuumalle pizzakivelle  Levitä päälle täytteet ja kypsennä pizzat grillissä tai uunissa.
  6. Grillipizzasta on myös tarkoitus tehdä mahdollisimman ohutta, joten älä liioittele täytteiden kanssa. Käytä kahta maksimissaan kolmea eri täytettä pizza kohden ja niitäkin maltillisesti.

Grillimestarin pizza

Grillimestarin pizzan salaisuus on kotitekoinen tomaattikastike, ohuen ohut pohja ja maltilliset täytteet. Maun salaisuus on kotitekoisessa pizzasoosissa, se on pohja, jolle voi ladella mieleisensä täytteet. Minun ”salaisuuteni” tomaattikastikkeen mausteena on teelusikallinen fenkolinsiemeniä, jotka olen käyttänyt huhmareen kautta. Kannattaa testata.

1 annos yön yli levännyttä pizzataikinaa

Tomaattikastike

1 prk (70 g) tomaattipyreetä

1tlk (500g) paseerattua tomaattia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 tl sokeria

1 tl sormisuolaa

ripaus mustapippuria

ripaus kuivattua chiliä

1 tl fenkolia

loraus oliiviöljyä

Täytteeksi

juustoraastetta, mozzarellaa, salamia, herkkusieniä, kinkkua, tomaattia, tai mistä tahansa tykkäät!

  1. Aloita tomaattikastikkeesta. Silppua sipuli pieneksi ja kuullota silppu oliiviöljyssä. Kaada sekaan tomaattipyree ja paseerattu tomaatti sekä lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen vähintään 30 minuuttia, mielellään vaikka 1, 5tuntia, jotta kastikkeesta tulee paksua.
  2. Pane pizzakivi kuumenemaan grilliin.
  3. Kauli taikinasta 2-4 ohutta pizzapohjaa.
  4. Täytä pizzat. Laita grillissä tehtyyn pizzaan tomaattikastike pohjalle ja sen päälle juustot ja päällimmäiseksi valitsemasi muut täytteet.
  5. Paista pizzaa pizzakiven päällä noin kahdeksan minuuttia. Ole tarkkana ettei pizza pääse kärähtämään.
Kesän herkullisin grillipizza syntyy aasialaisesta nyhtöpossusta ja sveitsiläisestä Le Gruyère AOP -juustosta. © Tiina Rantanen

Aasialainen nyhtöpossupizza grillissä 

1 annos yön yli levännyttä pizzataikinaa

Täyte:

1 dl kiinalaista hoisin-kastiketta

300 g valmista nyhtöpossua eli pulled porkia

1 (puna)sipuli

12-16 kirsikkaluumutomaattia

200 g  juustoa raastettuna

rucolaa/vuonankaalia

rouhittua mustapippuria

  1. Tee pizzataikina yllä olevan ohjeen mukaan.
  2. Kuumenna grilli noin 200-250 asteeseen.
  3. Jaa taikina neljään osaan ja kauli siitä kaksi suorakaiteen muotoista pizzapohjaa. Anna kohota 10 minuuttia.
  4. Voitele taikina kevyesti öljyllä ja pane pohjat joko alumiinifoliolle tai silikoniselle grillialustalle.
  5. Levitä hoisin-kastike pizzapohjien päälle. Levitä nyhtöpossu pizzapohjille. Viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi, halkaise kirsikkatomaatit. Levitä kasvikset ja juustoraaste pizzoille.
  6. Pane pizzat kuumaan grilliin ja kypsennä kupu päällä, kunnes juusto sulaa ja saa väriä, noin 7-10 minuuttia. Ota pizzat grillistä.
  7. Levittele kuuman pizzan päälle rucolaa tai vuonankaalia. Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria.

Viinivinkki

© Alko

Pizzan kaveriksi sopii australialainen Shiraz-rypäleistä valmistettu punaviini Naughty Brgr Red Wine -hanapakkaus, 32, 99 e. Katuruoan kaveriksi kehitetty viini on maultaan täyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, mustaherukkainen, pippurinen. Kokeile myös hampurilaisen kaverina.

 

Pizzaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pizza paistuu grillissä

Niko

Oho! hyvä resepti, lopputulos oli odotettua parempi

Vastaa käyttäjälle NikoPeruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *