Ravustuskausi on juuri alkanut ja se jatkuu virallisesti aina lokakuun loppuun asti. Osa pimenevien kesäiltojen viehätystä on iloiset, jopa riehakkaat rapujuhlat. Arvokkaat kotimaiset ravut nautitaan perinteisesti skandinaaviseen tapaan, mutta pakasteravuilla voi hyvin vähän irroitella, vaikkapa cajunkeittiön tapaan.

rapunyytti himahella

Rapujen korkeasta hinnasta johtuen monissa rapujuhlissa nautitaan pakasterapuja, jotka ovat kotoisin Turkista tai Kiinasta. Kuoret ovat ehkä hieman kovempia, mutta rapujen kanssa näpräileminen on joka tapauksessa hauskaa puuhaa. Edullisempien rapujen kanssa voi hyvin myös leikitellä ja rikkoa skandinaavista tarjoilukaavaa. Kunhan paikalla on hyviä ystäviä, tarjolla makoisia juomia saksiniekkojen lisäksi, niin eiköhän ne laulut irtoa viimeistään loppuillasta. Miltähän Helan gårin asemesta tänä vuonna kuulostaisi irlantilainen juomalaulu Drunken sailor tai karaokena Metallican Whiskey in the jar?

Mitä vaihtoehtojuhlissa sitten olisi ruokalistalla? Etelävaltioiden tapaan rapuja tarjottaessa perunat ja maissit ovat kattilassa samassa kyydissä. Kyseessä on siis eräänlainen pata. Ravut voi syödä lautaselta, mutta toinen vaihtoehto on kääräistä muutama rapu, perunaa ja maissia sanomalehteen, niin että jokainen ruokailija saa oman käärönsä. Varsinaista pääruokaa ei välttämättä tarvita, varsinkaan jos jälkkäri on tuhdimpi. Jenkkityyliin sopii hyvin Cheese cake eli juustokakku, jonka valmistus vaihe vaiheelta löytyy Himahellan videoblogista. Koristele juustokakku tuoreilla marjoilla tai tarjoa marjasalaatin kanssa.

Viiniä vai olutta?

Juomat saattavat aiheuttaa rapubileissä hieman päänvaivaa. Monet nauttivat rapujen kanssa mieluiten olutta, toiset raikasta, hedelmäistä valkoviiniä. Viinikellarin aarteita ei rapujuhlissa kannata tarjota, varsinkin jos tarjolla on snapsia. Eikä varsinkaan pakasterapujen kanssa.
Oluista vaalea lager tai pilsner ovat varmoja rapuoluita. Kannattaa kokeilla myös vehnäolutta tai jopa stoutia. Olut on paras valinta myös cajuntyyliin maustetuille ravuille.

estrella olut himahella

Kokeile espanjalaista vehnäistä ja lempeän mausteista Estrella Damm Ineditiä, 7, 19 e/0,75 l . Tämä olut muuten on Dammin panimon ja useasti maailman parhaaksi valitun, nyt jo kuopatun, ravintola El Bullin omistajan Ferran Adriàn ja hänen tiiminsä yhteistyön tulos. Se suositellaan tarjottavaksi 4-8-asteisena valkoviinilaseista, mikä sopii hyvin rapujuhlien henkeen. Se kannattaa myös jäähdyttää valkoviinin tapaan jäävedessä coolerissa.

Snapsiryypyksi sopii Koskenkorva, akvaviitti tai muu maustettu viina – kukin valitsee juoman makunsa mukaan. Hurjimmat kokeilevat nyt Jägermaisteria tai sen suomalaista versiota Valhallaa. Ja aamulla kärsii mahdollisesti rapulasta. Mutta elämähän on valintaa.

Rapujen maku on mieto ja aavistuksen makea. Skandinaaviseen tapaan rapuja keitettäessä runsas tilli antaa makunsa suolaiselle keitinliemelle. Tällöin parhaita osumia ovat kuivat tai kuivahkot hapokkaat valkoviinit. Yleisesti suositeltuja rapuviinejä ovat riesling- ja sauvignon blanc -valkoviinit. Ranskalaiset Sauvignon blancista -valmistetut Sancerre- ja Pouilly-Fumé ovat rapuviinien klassikkoja. Myös Chardonnay-rypäleestä valmistettu raikas chablis on tunnetusti hyvä äyriäisviini, mutta saman rypäleen vahvasti tammitettuja versioita kannattaa välttää.

Rennoissa bileissä juomat voivat olla hanapakkausviinejä, kokeile vaikka näitä hyvän hinta-laatusuhteen omaavia valkkarilaatikoita:

angel cove himahella
Angel Cove Marlborough Sauvignon Blanc -hanapakkaus ,1,5 l, Uusi-Seelanti , 19,98 e.

devils rock himahella
Devil’s Rock Riesling -hanapakkaus, 3 l, Saksa, 29,70 e.

Rentoja rapujuhlia jo pimenevissä illoissa toivottaa Blonditiina

 

Kuvat: Himahella, Alko