Himahella

Slaavilainen menu - kasvisborssi ja rahkaletut

 

© Tiina Rantanen

Syksy ja talvi on lämmittävien keittoruokien aikaa.  Tällä sesonkimenulla on slaavilainen twist, sillä borssikeitto on kotoisin Ukrainasta ja rahkaletut eli syrnikit Venäjältä.  Juuri uunista tullut pataleipä on kielenvievä herkku keiton kanssa. 

Kasvisborssia kannattaa keittää vaikka kaksinkertainen annos. Soppa sen kun vaan paraneee lämmitettäessä.  Seuraavana päivänä joukkoon voi puristella vaikkapa  siskonmakkaroita tai silputa savukinkkua, jos yksi vegepäivä viikossa riittää.

Kasvisborssi

6-8 annosta

laktoositon, gluteeniton

3  porkkanaa

300 g valkokaalia

2  sipulia

3  valkosipulinkynttä

10  pientä etikkapunajuurta

2 rkl öljyä

1 1/2 l vettä

3  kasvisliemikuutiota

( 1/2 dl kuivattuja tatteja tai suppilovahveroita )

1 rkl Provencen yrttiseosta

1/2 tl mustapippuria

1 dl punajuuritölkin lientä

1 rkl punaviinietikkaa

 suolaa

  1. Kuori juurekset ja raasta ne karkeaksi raasteeksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Suikaloi kaali ja sipuli.
  2. Kuullota kasvissuikaleet miedolla lämmöllä öljyssä kattilassa tai padassa. Lisää vesi, liemikuutiot yrtit, pippuri (ja kuivatut sienet). Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30-40 minuuttia. Keittoaika riippuu kaalista, mitä vanhempaa se on, sitä pidempi on kypsymisaika.
  3. Lisää joukkoon etikkapunajuuret ja loraus punajuurilientä. Tarkista maku, lisää etikkaa ja tarvittaessa suolaa. Jatka kypsentämistä 5-10 minuuttia.
  4. Tarjoa borssikeiton kaurafraichen (tai smetanan) ja ruisleivän kanssa.
© Tiina Rantanen

Kaurainen pataleipä

1 leipä

7 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Syrnikit maistuvat kasviskeiton jälkiruokana

Syrnikit ovat venäläisia rahkalettuja, joita Venäjällä  syödään varsinkin pääsiäisen aikaan. Ohje on mitä helpoin, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Rahkalettujen kanssa on tyypillistä nauttia venäläisten rakastamaa vadelmahilloa.  Mutta omenasose sopii niille myös mainiosti.

© Tiina RAntanen

Syrnikit eli venäläiset rahkaletut

1 prk (250 g) rahkaa

3 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

PAISTAMISEEN

voita

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään, älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.
  2. Kuumenna lettu- tai blinipannu kuumaksi ja paista voissa paksuja lettuja. Letut palavat melko helposti, joten vähennä lämpöä ensimmäisten lettujen jälkeen.
  3. Tarjoa vadelmahillon ja kermavaahdon kanssa.

Slaavilaisin terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Slaavilainen menu - kasvisborssi ja rahkaletut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *