Ihmiset Tilaajille

Kaario Utrio on aina tehnyt valintoja vasten ajan henkeä

Naiset ovat joutuneet historiassa kohtaamaan monenlaisia vaatimuksia. Kirjailija Kaari Utrio on uskaltanut ajatella itse. Vaikka puoliso on nyt poissa, Kaari ei aio jäädä eläkkeelle.

Voi kun syntyisi poika! Tai sitten: Jalat ristiin – nyt ei saa syntyä yhtään kukaan!

Naisen elämää on historiassa määrittänyt biologinen rooli synnyttäjänä. Kirjailija ja historioitsija Kaari Utrio on selvittänyt, että tyttöjä ryhdyttiin kouluttamaan 1800-luvun puolivälissä, jotta heistä kasvaisi parempia äitejä.

Oli nainen käynyt kouluja tai ei, lasten ja kodin hoito oli pitkään vain toisen sukupuolen tehtävä. Ensimmäinen sukupuoli oli tietysti mies, jonka kanssa Kaari ei toivo samanlaisuutta vaan yhdenvertaisuutta.

”Naisten näkökulma itsestään oli pitkään se, joka miehillä heistä oli”, Kaari sanoo.

Naisilta puuttui itsetuntoa. Vuonna 1942 syntynyt Kaari sai onneksi syntyä sukuun, jossa omaa ajattelua ja itsensä arvostamista on korostettu. Hän nostaa esimerkiksi isoäitinsä äidin, joka aloitti työt kivilouhimolla seitsemänvuotiaana, meni naimisiin ahtaajan kanssa ja sai neljä lasta. Kun aviomies kuoli keuhkotautiin, esiäiti perusti ruokalan ja koulutti lapsensa pitkälle.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.