Kulttuuri

Mikä on paras kirja joululahjaksi 2022? Listasimme 15 kiinnostavaa teosta, jotka ilahduttavat paketissa

Kirja on joulun ihanin lahja, sillä se lupaa omaa aikaa ja rauhoittumista tekstin äärelle. Löytyisikö sopiva lahja läheiselle näiden 15 kirjan joukosta?

Kirja joululahjaksi? Kyllä kiitos! Kirjavuosi 2022 on ollut täynnä vavahduttavia, koskettavia ja ajatuksia herättäviä teoksia. Kotilieden toimitus vinkkaa 15 hienoa, tänä vuonna ilmestynyttä kirjaa, jotka sopivat erinomaisesti joululahjapakettiin.

Lisää kirjavinkkejä löydät tästä jutusta: Mitä kannattaa lukea tänä syksynä? Kotilieden toimitus listasi 13 kiinnostavinta kirjaa

1. Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär (Otava)

Neiti Steinin keittäjätär

Tämän kirjan maailmaan uppouduin täysin ja halulla. Olin Paraisilla, sata vuotta sitten, kartanossa, jonne nuoret siskot saapuvat piikomaan. Tunsin pyykkipäivien höyryt kasvoillani, haistoin keittiössä muhivien patojen aromit.

Olin myös Pariisissa, 1930-luvulla, kun siskoista toinen oli päässyt keittämään maailmankuululle Gertrude Steinille ja tämän muusalle, rakastetulle, Alice B. Toklasille. Vieraina naisilla kävi taiteilijoita, kuten muuan Picasso, ja heille valmistettiin hurmaavia ruokalajeja. (Ah, Alexandre Dumas’n tryffelisimpukkaperunasalaatti, saisikohan sen onnistumaan?)

Naisten luona kirjoitetaan, rakastetaan, parannetaan maailmaa. Naiset eivät tahtoisi uskoa, että juutalaisina he eivät olekaan ehkä turvassa Pariisissakaan, mikäli puheet Hitleristä pitävät paikkansa.

Keittäjä Margit puolestaan tietää, ettei hän ole turvassa, sillä hän on tuonut Paraisilta mukanaan Pariisiin oman salaisuutensa. Miksi häntä etsitään? Miksi hän ei puhu mitään siskostaan?

Parkkinen yhdistää verevästi historiaa ja kuvitelmaa, silmän ja suun taidetta, suuria linjoja ja pieniä, intiimejä hetkiä. Hänen kielensä on kaunista ja kerronta täyteläistä. Mehevä lukuelämys. Mia Kuntsi

2. Hania Yanagihara: Paratiisiin, suom. Arto Schroderus (Tammi)

Paratiisiin

Mestariteos, upea kuvaus Yhdysvalloista, luonnehti laatulehti The Guardian tätä kirjaa. Ehkä, mutta tavalliselle lukijalle­ ­teos voi käydä raskaaksi. Paksu järkäle sisältää neljä erillistä tarinaa. Yksi sijoittuu menneisyyteen, toinen 1990-luvun AIDS-epidemiaan, kolmas kertoo havaijilaisesta prinssistä ja neljäs on tulevaisuuden dystopia.

Itselleni kokonaisuus ei oikein hahmottunut, ja henkilöt jäivät etäisiksi. Ja jos antaa kirjalle aikaa 900 ­sivun verran, henkilöihin pitäisi rakastua. Mirka Heinonen

3. Tommi Kinnunen: Pimeät kuut (WSOY)

Pimeät kuut

Sota on juuri päättynyt. Kaikesta on pulaa, ja kauhut elävät yhä ihmisten, etenkin lasten mielissä. Iäkäs opettaja Elna Suorajärvi ei voi asua kotonaan, koska siellä käydään perheen sisäistä sotaa. Ja hän rakastaa opettamista. Sen hän osaa. Niinpä Elna ottaa paikan vastaan syrjäiseltä kylältä, missä koulutalona ja Elnan asuntona toimii rujo parakki. Elna luo koulun tyhjästä, päivä kerrallaan.

Vaikka elämä etenee Tommi Kinnusen tyyliin ahtaissa puitteissa, onni, tai ainakin tyytyväisyys syntyy pienistä asioista. Rivien väleistä tuikkii toivo. Riikka Lehtovaara

4. Richard Powers: Hämmästys, suom. Antero Tiittula (Gummerus)

Hämmästys

Kun lukee paljon, tulee väistämättä kahlanneeksi läpi kirjoja, jotka viivähtävät kädessä hetken, mutta jatkavat sen jälkeen matkaansa jälkiä jättämättä. Toisinaan vastaan tulee kuitenkin teos, joka osuu sieluun ja sydämeen, jota lukiessa ei tule miettineeksi Putinin mielenliikkeitä, sähkölaskua tai kylkiin kasvaneita jenkkakahvoja. Kirja, josta ei haluaisi laskea irti. Richard Powersin Hämmästys on juuri tällainen kirja.

Se kertoo isästä ja pojasta. Isä on ammatiltaan astrobiologi ja etsii elämää oman aurinkokuntamme ulkopuolelta. Yhdeksänvuotias poika asettuu tämän maailman mittapuulla jonkin sortin kirjolle, mutta omassa maailmassaan häntäkään eivät pitele universumin rajat. Yhdessä he yrittävät tulla toimeen todellisuudessa, jossa normaalista poikkeamista hoidetaan lääkkeillä ja terapialla.

Richard Powersista kohistiin Suomessakin vajaat pari vuotta sitten, kun hänen romaaninsa Ikipuut ilmestyi suomeksi.

Sekin oli hyvä. Tai ei se ainakaan huono ollut, mutta paikoittain koin itse sen äärellä hienoista uupumusta. Tämä uusin Powers pitää hereillä. Voisin jopa sanoa, että rakastuin siihen.

5. Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

Hävitys

Huh! Hävitys on hurjaa, vimmaista luettavaa. Mitä muutakaan voisi olla nuoren aikuisen muistelo siitä, miten häntä rääkättiin koulussa, häväistiin ja satutettiin. Kauheinta ei edes ole lasten viiltävä julmuus vaan kaikkien aikuisten sinnikäs sokeus tapahtu­mien edessä: ei nähdä, ei tunnusteta, eikä siten myöskään auteta. Toisesta kauhut kokeneestakaan ei ole apua, häpeä ei jakamalla häviä.

Rinnalla kulkee kertomus siitä, kuinka historiallista Turkua on tuhottu. Joku kun aina edistää omaa menestystään muita ja muuta tuhoamalla. Mia Kuntsi

6. Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas (Tammi)

Tuntematon taivas

16-vuotias Dima on heitetään ulos junasta keskellä Siperiaa. Hänellä ei ole rahaa, ei ystävää ja takaisin hän ei voi palata, sillä hän on juuri paennut armeijasta. Onneksi asemalla hän kohtaa evenkityttö Aljonan, joka tarjoutuu isovanhempiensa kanssa majoittamaan Diman siihen asti, kunnes Aljonan sotilasisä palaa työkomennukselta. 

Tuntematon taivas sijoittuu 2000-luvun alkuun keskelle toista Tšetšenian sotaa, mutta se tutkii silti kipeän ajankohtaisia kysymyksiä. Mitä sota tekee ihmiselle? Millaista on pelätä joutuvansa rintamalle? 

Vaikka sota ja kuolema ovat tulleet henkilöitä lähelle, kirjassa pilkahtelee myös valo. Raskaiden teemojen rinnalla kulkee ihastuminen ja rakkaus. Kirja sopii 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille, ja se kouraisee myös aikuisen lukijan sydäntä syvältä. Riipaisevan kaunis romaani! Ulla Lehtinen

7. Annie Ernaux: Isästä, äidistä, suom. Lotta Toivanen (Gummerus)

Isästä, äidistä

Luin tämän ennen kuin kuulin Annie Ernaux’n saaneen kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Onneksi, näin pystyin lukemaan ilman ennakko-odotuksia. Mutta pieni kirja teki silti suuren vaikutuksen: lyhyeen mittaan saa paljon, kun sen osaa.

Ernaux kertoo lapsuudestaan, maalaistaustaisesta isästä ja työläistaustaisesta äidistä. Ääni on sekä analyyttisen tarkkailijan, joka erittelee tyttären luokkanousun vaikutuksia, että sen lapsen, joka tuntuu yhä surevan sitä, että opiskelun myötä etääntyi vanhemmistaan. Mia Kuntsi

8. Laura Lähteenmäki: Sukella silmät auki (WSOY)

Sukella silmät auki

Ajattelen tätä kirjaa pitkään sen luettuani. Tarina tuntui aluksi pieneltä, mutta se on näennäistä.

Marjalla työn alla on teos vasta kuolleen isänsä elämäntyöstä. Hän eli lapsuutensa kahdestaan isän kassa. Isä oli kasvattamisen ammattilainen, mutta ei välittänyt vaikka tytär joutui kulkemaan pissalta haisevana ja liian vähissä vaatteissa. Isä näkee tyttäressä omien unelmiensa toteuttajan ja arvostaa lasta vain suhteessa niihin. Marja sukeltaa perheen menneisyyteen ja samalla paljastuu salaisuus, josta isä vaikeni. Sanna Puhto

9. Venla Pystynen: En voi lakata ajattelemasta kuolemaa (WSOY)

En voi lakata ajattelemasta kuolemaa

Venla Pystysen kieli on ihanaa. Se on runollisen kaunista, mutta ei millään eteerisellä vaan pikemmin rujolla tavalla. Tarkat havainnot tuovat tapahtumat iholle ja tekevät ne todeksi.

Aala-tytön isä tappaa itsensä, kun tyttö on seitsemänvuotias. Teko jättää Aalaan sanattoman kaipuun ja vyyhdin sekavia tunteita, joista on vaikea saada kiinni. On kelvottomuuden tunnetta, ­häpeää ja vihaa.

Aikuisena Aala lähtee etsimään vastausta kysymykseen, miksi isä tappoi itsensä. Kirja on kolmekymppisen Aalan puhetta suoraan isälle: katso nyt mitä tekosi on aiheuttanut minulle!

Matkatessaan isän elämään ja hänen kuole­maansa isän suvun isot salaisuudet alkavat hahmottua Aalalle. Isän itsemurha ei syntynyt tyhjästä.

Venla Pystynen kirjoittaa asiasta, joka on hänelle omakohtainen. Kirja ei kuitenkaan ole omaelämäkerta vaan fiktio. Se on emotionaalisesti totta, hän on kertonut haastattelussa.

Tämä on jo toinen romaani, jonka muusikko ja sarjakuvataiteilija Harri Pystysen kuolema on synnyttänyt. Ensimmäinen niistä oli Venlan äidin, Tiina Pystysen Leskikuningattaren muistelmatSanna Puhto

10. Elizabeth Day: Täydellinen elämä, suom. Elina Lustig (Gummerus)

Täydellinen elämä

Marissa odottaa Jaken lasta. Kaikki vaikuttaa suloiselta, kunnes vuokralainen Kate tuntuu olevan oudon paljon kiinnostunut lapsesta – ja Jakesta. Miten hän voi tietää niin paljon heistä?

Nyt ei ole kyseessä perinteinen jännäri, vaan yllättäviä käänteitä sisältävä draama. Se näyttää äitiyden kipeitä puolia: lapsettomuuden, sijaisäitiyden, kontrolloivan ja vinksahtaneen äitisuhteen. Kirja sisältää mehevän käänteen, jonka jälkeen on miltei aloitettava lukeminen alusta uuden tiedon valossa. Mia Kuntsi

11. Thomas Taylor: Festergrimm, suom. Jaana Kapari-Jatta (WSOY)

Festergrimm

Haluaisitko lukea romaanin, joka on täynnä herkullisia mysteereitä ja vauhdikkaita käänteitä? Haluaisitko matkustaa Aaverannan merenrantakaupunkiin, jonka sumuisilla kaduilla piilottelee seikkailu?

Ihastuttavan Aaveranta-sarjan neljäs osa ilmestyi juuri sopivasti, jotta se ehtii joulun lahjapaketteihin. Hotelli Nautiluksen 12-vuotiaan löytötavaratoimiston hoitajan Herbert Sitruksen ja hänen arkkivihollisensa kirjailija Sebastian Ankeriaan jälleennäkeminen nostaa karvat käsivarsissa pystyyn. Miksi ihmeessä Ankerias aikoo avata kaupungin vahakabinetin uudelleen? 

Romaani sopii kaikille 9-vuotialle ja sitä vanhemmille, ja erityisen hyvin se sopii ääneenluettavaksi perheen yhteisiin lukuhetkiin. Tarinaan pääsee hyvin mukaan, vaikka aikaisempia osia ei olisi vielä ehtinyt lukea. Riemastuttava, mielikuvitusta kutkuttava romaani ja täydellinen kirja joululahjaksi! Ulla Lehtinen

12. Riikka Pulkkinen: Lumo (Otava)

Lumo

Pian 18 vuotta täyttävä Philippa Laakso on voimakas persoona. Hän on vaikuttava tyttö, äitinsä ainoa ­lapsi, ­Sagan paras ystävä, Oliverin entinen tyttöystävä sekä ruuhkavuosiaan elävän Alinan ja kahdeksankymppisen Alexin naapuri. Philippa on myös some­persoona, joka lumoaa miehiä ja saa mitä haluaa.

Yhtenä päivänä Philippa löydetään kerrostalon pihalta kuolleena. Hänessä ei näy väkivallan merkkejä, eikä hänen uskota tehneen itsemurhaakaan. Miksi hän siis kuoli? Sitä tarina pohtii, ja jännitys säilyy loppuun asti. Riikka Lehtovaara

13. Raakel Lignell: Kevätuhri (Siltala)

Kevätuhri

Rebekka on kapellimestari, jolla on kaikki: kansainvälinen huippu-ura, suloinen lapsi ja puoliso, joka pyörittää perheen arkea ja ymmärtää vai­moaan kaikessa – kunnes jotakin tapah­tuu. Siitä alkaa ihmissuhteiden pyörre.

Loppua kohden juoni lähenee saippuaoopperaa, mutta ­samalla ihmisten tunteet kuvataan tarkasti ja tunnistettavasti. Nautin! Oman kiinnostavuutensa tarinaan tuo se, ­että kirja sijoittuu klassisen musiikin maailmaan. Sen Raakel Lignell tuntee, sillä hän on aiemmalta ammatiltaan viulisti. Mirka Heinonen

14. Jari ja Kati Tervo: Ukko (Otava)

Ukko

Kun koiranpentu muuttaa kirjailijaperheeseen, se opettaa isälle ja äidille uusia temppuja. Kuten kuinka sanoa ulos, ilman että käyttää juuri tuota, karvalasta villitsevää sanaa. Tai kuinka räntäkelillä pujotetaan vastahankaiselle pojalle sekä valjaat että sadetakki.

Ukko opettaa, miltä tuntuu rakastaa vilpittömästi ja myös sen, mikä on elämän tarkoitus. Koiran kanssa maailman pahuudet pienenevät, eikä edes äidin sairastuminen tuhoa toivoa. Ihmisveli muuttaa omilleen, mutta ehtii silti saamaan monta lipaisua rakkautta. Liikuttava kirja. Mia Kuntsi

15. Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille ­(Kustantamo S&S)

Ratkaisuja läskeille

Tämä on täydellinen kirja. Se on viiltävän tarkkanäköinen, hauska, järkyttävä, omakohtainen, sujuva, silmiä avaava ja maailmankuvaa raviste­leva.

Raisa Omaheimo kertoo, minkälaista on elää ylipainoisena ihmisenä läskifobisessa maailmassa, jossa isokokoisen ihmisen yksityisyys ja ihmisarvo ovat mennyttä. Kirjan iso anti on siinä, miten se avaa painoindeksimyyttiä ja päivittää lihavuuteen liittyvää tutkimustietoa. Kaikkein suurin kiitos siitä, miten Omaheimo saa tiedon osumaan ja uppoamaan. ­Sanna Puhto

Mikä on sinun mielestäsi paras kirja joululahjaksi? Mitä kirjaa toivot itse tai minkä aiot antaa läheisellesi? Kerro kommenteissa!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä on paras kirja joululahjaksi 2022? Listasimme 15 kiinnostavaa teosta, jotka ilahduttavat paketissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.